Kurde, wypróbuj sam i oceń jak jest lepiej. Nie patrz na charakterytykę SPL bo ona nic nie mówi o zniekształceniach i o kierunkowości głosnika, a to są własnie największe problemy w aplikacji szerokopasmówek, bo patrząc na samą ch-kę SPL to nierzadko mozna dojść do wniosku, ze tweeter w ogóle do niczego nie jest potrzebny, a tak naprawdę to jeszcze się nie spotkałem z szerokopasmówką większą niż 15 cm która by mogła normalnie grać bez tweetera.
Kolejna sprawa - jeśli już patrzec tylko na SPL najpoważnejszą sprawą jest siodlo w okolicach 3 kilo. To jest istotny zakres częstotliwości, bardzo dobrze słyszalny, w tym miejscu na ogól przypada podział w normalnych kolumnach i nie dosć staranne sklejenie głosników w tym miejscu jest przyczyną sporej części wad tego typu kolumn, m in. tego, że grają płasko, bez przestrzeni i nie buduj sceny wgłąb. Ja uważam, że niektóre firmy celowo knocą spraw, żeby produkt za 5-10 koła nie zbliżał sie za bardzo do czegoś, co się usiłuje sprzedać za 50-100 kPLN, nie znajduję inego wyjaśnienia dla faktu, że ciągle znajduję w takich paczkach rażące błedy konstrukcyjne. No, ale nie miało być o burczybasach, chodzi o to, zeby w pierwszej kolejności walczyć z tą dziurą. Zacząłbym od pomiaru w docelowj odgrodzie, to co wrzuciłeś jest pomiarem w tzw. nieskończenie wielkiej, czyli merzy się głosnik wkręcony w ścianę. W normalnej odgrodzie wszystko będzie zupełnie inaczej, trzeba najpierw pomierzyć a przynajmniej posłuchać i dopiero potem myślec w którym kierunku rozwinąć konstrukcję.
Wstępnie mogę powiedzieć tylko ze jeśli to jest ogroda to niższy podział będzie lepszy. Akurat tak jak w przypadku basy korzystne są wąskie charakterystyki kierunkowe tak im wyżej tym bardziej wskazane, zeby głosnik grał jak najszerzej. Po to stosuje się wszelkiej maści dyfuzory i rówżne takie dziwne patenty jak np, Gradient, który zastosował obudowę stratną, która przepuszcza promieniowanie tylnj strony membrany o niskiej częstotliwosci a tłumi wyższe składowe. Ale nie powiem ci, czy optymalnie będzie zejsć do 7-9 czy do 5 kHz, wszystko zależy od konkretnej aplikacji.