Audiohobby.pl

Goodmans - gdzie zrobic podział?

lancaster

• Gość
13-08-2008, 16:25
Sadze ze po wywaleniu potencjometru mogles rozstroic nieco zwrotnice i moze uzycie konda o innej wartosci jest nawet wskazane....mozesz jakos opisac zmiany w dxwieku i czy cos Ci nie wadzi/nie brakuje ?

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

rochu

• 332 / 6074
  • Zaawansowany użytkownik
13-08-2008, 16:37
Po wywaleniu potencjometru, nie zauwazyłem zmian tonalnych, poza pewnym zwiekszeniem ilości wyższych czestotliwości.

Przed chwilą, z ciekawości, wymieniłem kondensatory na tej samej wartości Intertechnik, zalegające mi w szufladzie.
Jest nieco większa "aura" odtwarzanych nagrań. Wybrzmienia są dłuższe.
Złagodzeniu uległy sybillanty.
Generalnie, nie odczuwam dyskomfortu jaki miałem jeszcze wczoraj co do wyższych częstotliwości.
Póki co nie doszukalem się jakichs negatywów.

To bardzo na gorąco. Musze kilka dniu posłuchać aby się przekonać czy aby to nie jedynie urok chwili : )

lancaster

• Gość
13-08-2008, 16:53
rochu, w koncu Cie namowie i chwycisz za lutownice :)

rochu

• 332 / 6074
13-08-2008, 16:59
Obiecałem sobie że w życiu nie wezmę się za elektronike i mechanike samochodową. Znajomośc tych dziedzin utrzymuje na umiejętnosci przelutowania kabelka oraz wymiany świateł mijania.
Mam juz (poza obecnie wykonywanym) tyle zawodów i umiejetności, że życia mi nie starcza : )

a_men

• 746 / 6101
  • Ekspert
13-08-2008, 18:14
Ja mam aktualnie podobny problem.
Chciałbym połaczyć Srednitonową Sabę ze wspomnianym przez Rocha Monacorem.
Do monacora potrzebny jest min. 2 rząd. mam kondy 2.2 i 4 uF. Jakie cewki do nich dobrać, zeby zachowac częstotliwośc podziału, a zmienić stromośc filtru? 2.2 uf to zdaje sie koło 10 000Hz, a 4 uF to ok. 5000 Hz.

bartek_z

• 404 / 6106
13-08-2008, 23:53
>>zwykle kondensatory sa tam takiej sobie jakosci....proponuje ruski papierowo olejowy....moze niebawem bede organizowal kolejne zamowienie z ebay, bo robia sie u mnie deficytowe :))))

:-0 !!!!!!!!!!!!!!!! Nie wiem, moze testowałem jakies inne ruskie olejowce, ale jak dla mnie to jest syf jak rzadko. Z reguły nie przywiązuję wielkie wagi do jakości elementów, tzn. nie pakuję pierszego lepszego syfu, ale też olewam równo wszelkie Millsy, SCRy i Mundorfy - różnice w porównaniu do Vimek, Philipsów czy nawet Jantzenów są kosmetyczne , a cena znacznie wyższa, byłem wzęc nielicho zaskoczony jak ruski olej całkowicie zdemolował dźwięk i to wcale nie wrzucony w szereg tylko równolegle do głośnika (midwoofera), do tego stopnia, że w pierwszym momencie podejrzewałem błąd w montażu. Swego czasu mogłem mieć tego ile chciałem po jakieś 3 złote za sztukę, ale nie skorzystałem... jesli u ciebie to ustrojstwo jakimś cudem sie sprawdza to mogę się spytać człowieka, tóry mi to oferował czy jeszcze tego nie ma. Daj jednak zdjęcie tego swojego sowieta, bo mam wrażenie że testowałem zupełnie coś innego. Moje były brązowe, wymiarów mniej więcej pudełka zapałek. ogólnie wygladały jak wymontowane z jakiegoś BMP1 albo T80.

lancaster

• Gość
14-08-2008, 00:09
Bartek, jak u Ciebie ruskie olejaki to syf, a Mundorf(choc moim zdaniem nawet suprem nie podskoczy kombinacji PIO+teflon) t kosmetyka  wporownaniu do wimek....to coz moge napisac....mamy diametralnie inne doswiadczenia.
W kazdym razie masz tu foty tych o ktorych pisze:
http://cgi.ebay.pl/2-2uF-250V-PIO-capacitors-HI-END-K75-10-Lot-of-4-NEW_W0QQitemZ160270977878QQihZ006QQcategoryZ4662QQrdZ1QQssPageNameZWD2VQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1638Q2em122
http://cgi.ebay.pl/0-01uF-1000V-PIO-Capacitors-K40Y-9-Lot-of-20-NEW_W0QQitemZ160270556450QQihZ006QQcategoryZ4662QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.pl/0-22uF-1000V-PIO-Capacitors-K40Y-9-Lot-of-10-NEW_W0QQitemZ150281690650QQihZ005QQcategoryZ4662QQcmdZViewItem

...a ten brazowy(szescian) jak xle trafiles to nic specjalnego faktycznie, choc bez przesady...przynajmniej u mnie niczego nie demoluje  :)

bartek_z

• 404 / 6106
14-08-2008, 12:57
Nie wierzysz to zapraszam - sprawdzisz na własne uszy. I nie jest to wcale kwestia małej szybkości czy przejrzystosci głosników. Co prawda już nie mam Mundorfów, ale SCRy to sie jeszcze gdzieś powinny znaleźć, mam jeszcze te ruskie sześciany, nie miałem sumienia tego nigdzie zamontować, przekonasz się, że jest destrukcja.

Możliwe, ze w systemach lampowych wszystko w ogóle działa inaczej . Z kilku istotnych powodów nie mam i przynajmniej przez najbliższe kilka lat nie będe miał lampowca więc nie kombinuję w tym kierunku w ogóle.

Wypróbowałbym te sowieckie zielone wynalazki w wiesz którym projekcie, ale 15 zielonych za 1 sztukę z wylutu to tragedia.

lancaster

• Gość
14-08-2008, 13:01
ceny pozybowaly niestety. Swoje kupowalem za 3zl/szt i rozdawalem ....teraz bede kupowal drozej...nic nie poradze....na wyjsciu DAC-a te zielone olejaki sprawdzaja sie lepiej od BG N i niestety slychac ze BG przy nich mula i ogolnie muzyka traci na naturalnosci...tylko jak widac coraz ciezej je trafic a i same gabaryty olejak vs BG sprawiaja ze wszedzie zainstalowac sie tego nie da.

Nie mowie ze nie wierze :) U mnie w lampowcu za dioda dalem olejaka bo mialo byc lepiej i szybciutko wrocilem do elektrolita :)

stefanB

• 166 / 6105
  • Aktywny użytkownik
14-08-2008, 13:58
>Rochu,
jaka tam wartość kondensatora?

>Lancaster
masz dostęp do teflonów o wysokich pojemnościach?

szacun

"Wszystko powinno być zrobione maksymalnie prosto, ale nie prościej"-A. Einstein
"Wszystko powinno być zrobione maksymalnie prosto, ale nie prościej"-A. Einstein

lancaster

• Gość
14-08-2008, 14:01
stefan, niestety nie mam.

rochu

• 332 / 6074
14-08-2008, 16:06
>> stefanB,
>Rochu, jaka tam wartość kondensatora?

1,5uF.

rochu

• 332 / 6074
14-08-2008, 23:51
No posłuchałem nieco i powiem tylko tyle.
Goodmansy to zajebiste głośniki.
Jutro podmieniam kondensator na olejaka.

wilu zubr

• 36 / 6107
  • Użytkownik
15-08-2008, 13:04
Mam pytanko-jakie są największe pojemności ruskich ojejaków i jakie mają wymiar? bo potrzebuję uzbierać do mojej wstęgi 25 mikroF(wiem-duże)

Pozdrawiam-w tej branży to ważne..

lancaster

• Gość
15-08-2008, 13:10
Widzialem 20-30uF...na wysokotonowke bocznikowalbym go jakims mniejszym PIO + ew teflon 0,1uF
....25uF do wstegi ???? Co to za monstrum z tak nisko podzial ?????