Audiohobby.pl

Magnetofony Szpulowe

Wojciech7

• 2163 / 1596
  • Ekspert
08-10-2024, 20:26
Takie w tamtych czasach były produkowane.Nie tęsknie za nimi i czasem.Żeby kupić grundiga to założyłem na poczcie książeczkę PKO i co miesiąc wpłacałem pieniądze które najpierw miałem ze szkolnych praktyk, potem częściowo z zarobionych pieniędzy jako jeszcze kawaler- hehehe.... Nie miałem wujka/babci za granicą co by ewentualnie pomogła
finansowo. Brak znajomości w sklepach RTV -:((((. Że byłem za mało sprytny/obrotny jak czasami inni moi koledzy... Kiedy już miałem taki magnetofon to wiele razy zawoziłem go
do punktu naprawy ZURiT-na  gwarancji/po gwarancji.Jak to w  socjalizmie prawie wszystko trzeba było zdobywać/wystać w kolejkach.Do dziś pamiętam - czy jest,kiedy będzie-? Nie ma już , nie wiem, przychodzić i pytać się- odpowiedz czasami na stoisku radiowo-telewizyjnym-:)))  Na koniec o magnetofonach  polskich jeszcze to napiszę. Będąc z rodzicami na wakacjach w Rumuni w jednym sklepie z radio-telewizorami
doznałem szoku.Cały sklep w środku był dosłownie zawalony polskim sprzętem audio. Były różne kolumny głośnikowe/zestawy /magnetofony/gramofony. Cen już nie pamiętam
i tak wtedy nie można było tego przywieść do kraju. Tyle lat minęło nadal to pamiętam.

Wojciech7

• 2163 / 1596
  • Ekspert
02-02-2025, 17:39

JaKub92

• 2124 / 5981
  • Ekspert
03-02-2025, 14:57

16:40 - moje foto "Damy Pik"... Choć nie mojego egzemplarza.
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

flyingcircus

• 448 / 3268
  • Zaawansowany użytkownik
05-02-2025, 11:15
Mialem wolne, to próbowałem ogarnąć taśmy. Polowa NOS wciąż do nagrania.

AUDIOTONE

• 10741 / 6334
  • Moderator Globalny
05-02-2025, 11:27
Fajne te przenośne szpulaki Sonego ;-)
A co do taśm to musiały być w dobrych warunkach przechowywane, w przeciwnym wypadku mogło to mieć zgubne skutki. I kocurex zaciekawiony ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

flyingcircus

• 448 / 3268
05-02-2025, 16:05
tasmy jak nowe, nie sypia sie w ogóle.
robie sobie naklejki tego typu, moze kogos zainspiruje. to sa male szpule 5cali, kiedys sie wezme za 7calowe... bo te 10calowe to juz inny ksztalt talerza.

AUDIOTONE

• 10741 / 6334
  • Moderator Globalny
05-02-2025, 19:56
robie sobie naklejki tego typu,

Naklejki wyglądają jak "oryginały" ;-) Super to wygląda. Jakiś specjalny papier przylepny i drukarka atr.? Czy laser?
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

flyingcircus

• 448 / 3268
06-02-2025, 12:25
to nadruk na folii samoprzylepnej białej do drukarek atramentowych

Wojciech7

• 2163 / 1596
  • Ekspert
31-07-2025, 10:43
Trzeba czasami codzienność odmienić-:)))
Jest  stereo w kolumnach głośnikowych z taśmy szpulowej ,mała mielona  kawa czarna
plus małe co nieco ciacho.

judasz94

• 461 / 1606
28-08-2025, 22:06
Dzisiaj w międzyczasie na serwis trafił braun TG1000

1. Wymiana silnika capstana (silnik z komutatorem halotronowym). Był całkowicie martwy.
2. Naprawa hamulca - problem z magnetyzmem szczątkowym elektromagnesu po odpuszczeniu zasilania. Dorobiłem z celofanu podkładkę, która uniemożliwia zwarcie pola magnetycznego. Elektromagnes pracuje poprawnie i zwalnia się uruchamiając hamulec tak jak powinien. Nie dało się rozmagnesować stojana elektromagnesu. musiałbym to wypiec w piecu ale pierw trzeba odwinąć uzwojenie. Podłączenie zmiennego pola nie poprawiło nic. Błędem było zastosowanie takiego ferromagnetyka. Rdzeń przesuwny (zwora) nie nosił śladów namagnesowania.
3. Smarowanie panewek i łożysk. mam taki fajny lekki olej maszynowy, do organów hammonda, idealnie nawilża panewki z brązu. Wszystko chodzi luźno.
4. Ustawienie prędkości odczytu. Wrzucona taśma 3150hz, magnetofon trzyma jak głupi, kołysania brak. nie mniej konieczna wymiana potencjometru na wieloobrotowy hermetyk gdyż ten szajs prrek będzie robił problemy.
5. Naprawa wskaźnika wysterowania - rozkleił się magnes w koszyczku szczeliny magnetycznej. Wszystko pokleiłem , skalibrowałem i odchyłka od drugiego jest na poziomie niezauważalnym.
Na razie tyle

Do zrobienia recap - fraco on board, ale to jeszcze nie jest najgorzej. Tantale też są, a jak wiadomo lubią się zwierać.
Na razie magnetofon się wygrzewa mechanicznie

« Ostatnia zmiana: 28-08-2025, 22:10 wysłana przez judasz94 »
Adam
Pro audio, muzyk, elektronik

Krzysztof_M

• 1854 / 5786
  • Ekspert
29-08-2025, 07:33
Takie silniki są do kupienia jeszcze, czy miałeś jakiegoś dawcę?

Rozmagnesować elektromagnes zmiennym polem musiałbyś aplikując zmienne napięcie zanikające.
Zwykłe zmienne nie ma szans tego poprawić, w najlepszym wypadku jedynie odwrócić biegunowość.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

judasz94

• 461 / 1606
29-08-2025, 09:33
Takie silniki są do kupienia jeszcze, czy miałeś jakiegoś dawcę?

z dawcy

Rozmagnesować elektromagnes zmiennym polem musiałbyś aplikując zmienne napięcie zanikające.
Zwykłe zmienne nie ma szans tego poprawić, w najlepszym wypadku jedynie odwrócić biegunowość.

Tak też zrobiłem, niestety nic to nie dało. nie mniej uważam to za babol konstrukcyjny, że rdzeń tak szczelnie zamyka pole magnetyczne i nie ma minimalnej szczeliny ze magnetyzm szczątkowy trzyma go na tyle silnie. Brak szczeliny to też przyczyna magnesowania się tak silnego. Indukcja w szczelinie gdzy ta dąży do zera... no matematyka i dzielenie przez zero
Adam

Krzysztof_M

• 1854 / 5786
  • Ekspert
29-08-2025, 11:07
Oki, czyli zrobiłeś co mogłeś a nawet więcej :)
Gratulacje.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

pień

• 2970 / 1532
  • Ekspert
29-08-2025, 13:56
Gratulacje !!
 Judasz nie pierniczy się w tańcu i nie szuka elementu X czy innego po necie.   Tylko bierze i robi :)
   Trza pole magnetyczne wyprostować to pierdyknie gdzie trzeba, dorobi części, upiecze w piekarniku jak trzeba i kompletnie sztywnego i zimnego trupa zreanimuje.
       To się nazywa naprawianie a nie mendzenie czy śrubka A jeszcze jest produkowana.
           Chyba muszę jakoś na PW uderzyć, sprawę oprzeć o bufet i może mojego Akjca by wskrzesił?   
No tak.  Jam za durny żeby nim się zająć.   Tam tyle drutów w kupie że szok a wiem tylko jakie kolory mają a nie do czego one są.

judasz94

• 461 / 1606
29-08-2025, 14:39
Dzięki chłopaki!
Nie ma co się pierdzielić , trzeba dorobić i już . Tak samo jak naprawiałem Grundiga do Siwego, to dostał nową płytkę zamiast starej i gra codziennie. Ale tam frako daje po dupie więc trzeba jeszcze recap pyknąć. wracając do magnetofonu, pasek przydałoby się zmienić. Stary żyje ale powoli zaczyna driftować na starcie. Więc szybko się wytrze jak tak będzie robił.

Chyba muszę jakoś na PW uderzyć, sprawę oprzeć o bufet i może mojego Akjca by wskrzesił?   
No tak.  Jam za durny żeby nim się zająć.   Tam tyle drutów w kupie że szok a wiem tylko jakie kolory mają a nie do czego one są.
tego białego skórzanego 201D ?
Adam