Wojciech 7 co ostało wymienione, na jakie i dlaczego ? i po co, tam sa bardzo dobre kondy, w swoich sprawdzałem i nie mogłem się przyczepić do żadnego konda, a bardzo chciałem.
Kaseciaki z autokalibracją mają określony zakres działania, po to aby z kasety wyciągnąć jak najlepsze parametry ale też je wypośrodkować.
Jak kaseta nie wypośrodkuje się, to zostaje odrzucona, bo jej parametry ogólne już nie mieszczą się w warunkach zakresu pomiaru autokalibracji.
Różne kaseciaki mają różną szerokość działania tego systemu.
Tak jak napisał RetroTape i ja, jak dajesz dobre kasety to autokalibracja powinna ładnie działać, jak dajesz niemieckie chromówki, system może nie wydalać bo nie mieszczą się w ramach poprawności, to magnetofony "Japońskie" i do nich najlepiej stosować kasety z tamtej części świata.
Wiemy o tym od daaaawna, na wszystkich forach pisano o tym
poza tym kasetom spadają parametry z czasem, a większość tańszych kaseciaków kalibruje na kanale lewym, najbardziej narażonym na uszkodzenia mechaniczne.
Zmiana parametrów podstawowych może zmienić pewne ustawienia, ale czy wtedy to co robi mieści się w równomiernym paśmie przenoszenia " ?
Można ustawić np japońskiego kaseciaka do nagrywania na Basfach że nie mają spadku poziomu, ale jak wrzucimy TDK to podbija poziom nagrania zbyt dużo, dlatego są pewne procedury serwisowe, aby zapewnić sprzętowi jak najlepsze parametry dla określonych typów taśm i pokrewnych ich modeli co najlepiej widać na kaseciakach bez reg biasu i levelu.
Piszesz że jest coś zajebiście, ale czy poparłeś to testami, pomiarami ? że tak jest prawidłowo czy tylko na ucho, bo jak wiesz ucho jest ułomne, starzeje się i z czasem potrzebuje w określonym paśmie podbicia niektórych częstotliwości , co może nie mieć nic współnego z serwisówką.
Jeżeli byś posiadał kasety serwisowe, przyrządy, widziałbyś co się dzieje podczas pomiarów
Na dzień dzisiejszy takie kopiarki nie są tanie już, 6 stówek piechotą nie chodzi, bawmy się, ale raczej pisz że te zabawy to w ramach experymentu na pałe a nie zalecenia serwisowe.
Wiem i sprawdziłem nie raz, po latach kaseciak ustawiony wg serwisówki "dokładnie" i stosując dobre taśmy naprawdę dobrą pracą, patrz Soniaki Macio jakie opisuje.