Audiohobby.pl

Magnetofon

marek29

• 12 / 1591
  • Nowy użytkownik
09-04-2026, 07:39
Czy kojarzy Wam się coś, co można nagrać dla młodego człowieka 8-12 lat?
Nagrywasz ,to co lubi słuchać.
Ja wiedziałem ,słyszałem co moje dzieci słuchały.
W żadnym przypadku nie wpadłoby mi do głowy żeby zmienić ich zainteresowania.
Sam bym nie chciał żeby moi rodzice sugerowali mi określoną muzykę.
Nie ukrywam ,jestem mile zaskoczony dzieciakami  (teraz dorośli)  wchodząc do pokoju jak jestem "w strefie komfortu"
słuchały i teraz do tego wracają.
To miłe.

RetroTape

• 941 / 1520
  • Ekspert
09-04-2026, 09:23
Kolega raczej miał na myśli znalezienie różnych ciekawych dźwięków, tzw. poszerzanie horyzontów ;) Dziecko nie zawsze w ogóle słucha jakiejś muzyki, można mu pokazać różnorodność gatunków i możliwości różnych twórców, aby sobie wyrobiło gust. Z każdym z nas tak było, jak kolega pożyczył jakąś płytę, jedna się podobała inna nie. Nie chodzi przecież o to, że dajemy dziecku jakiś album i mówimy, że ma słuchać tylko tego.

Michal_LDZ

• 249 / 257
  • Aktywny użytkownik
09-04-2026, 09:53
Nagrywasz ,to co lubi słuchać.
Ja wiedziałem ,słyszałem co moje dzieci słuchały.
Sam bym nie chciał żeby moi rodzice sugerowali mi określoną muzykę.
Nie ukrywam ,jestem mile zaskoczony dzieciakami  (teraz dorośli)  wchodząc do pokoju jak jestem "w strefie komfortu"
słuchały i teraz do tego wracają.
To miłe.
To jest oczywiste.
Chociaż, jak słyszysz, że z jakiejś chińskiej zabawki leci tekst "jedyne co w głowie mam - koksu 5 gram", to wiedz, że coś się dzieje.
Tak, są takie zabawki.
Nie, ja ich nie kupuję. Ale dziecko może dostać taki prezent, lub podsłuchać u innego dziecka.
Tak, Chińczycy wgrywają je do "tańczących" kaktusów, jako jeden z 32 utworów w różnych językach.

Podsumowując: Majka Jeżowska nie przyjęła się, podobnie Dyskoteka Pana Jacka, jedyne co to Piccolo Coro del Antoniano (czy jak to tam szło). Mam podejrzenie, że po prostu teksty w tych utworach są uznawane na infantylne. (!)  Piccolo przeszło, bo jest po włosku.
Teraz słuchani są poważniejsi wykonawcy, raczej dla nastolatków, pomimo, że do nastolatków jeszcze klika lat brakuje.

Michal_LDZ

• 249 / 257
  • Aktywny użytkownik
09-04-2026, 09:58
Kolega raczej miał na myśli znalezienie różnych ciekawych dźwięków, tzw. poszerzanie horyzontów ;) Dziecko nie zawsze w ogóle słucha jakiejś muzyki, można mu pokazać różnorodność gatunków i możliwości różnych twórców, aby sobie wyrobiło gust. Z każdym z nas tak było, jak kolega pożyczył jakąś płytę, jedna się podobała inna nie. Nie chodzi przecież o to, że dajemy dziecku jakiś album i mówimy, że ma słuchać tylko tego.
O to, to!

Hammer

• 5783 / 3009
  • Ekspert
09-04-2026, 19:13
Powiem Wam ciekawostkę, użytkowałem pewien magnetofon jakiś dłuższy czas, nawet cały był wcześniej skalibrowany, idealnie chodził, prawie że , ale prędkość szwankowała czasem spadało, czasem się podnosiła, zmieniałem silniki i to nic nie dało, w końcu wybebeszyłem go bo coś dwa napięcia nie zgadzały się na sterownikach silników.
Płyta wypruta i wszystkie tranzystory sprawdzane w systemie sterowania i procesora.
6 tranzystorów  padniętych, działało jak dioda albo rezystor, korozja struktur wewnątrz, masakra,
Niby wszystko działało ale jednak nie, całe szczęście trany jeszcze dostępne były, zamówiłem.
Tak się sypie elektronika........

Michal_LDZ

• 249 / 257
  • Aktywny użytkownik
09-04-2026, 21:07
Powiem Wam ciekawostkę, użytkowałem pewien magnetofon jakiś dłuższy czas, nawet cały był wcześniej skalibrowany, idealnie chodził, prawie że , ale prędkość szwankowała czasem spadało, czasem się podnosiła, zmieniałem silniki i to nic nie dało, w końcu wybebeszyłem go bo coś dwa napięcia nie zgadzały się na sterownikach silników.
Płyta wypruta i wszystkie tranzystory sprawdzane w systemie sterowania i procesora.
6 tranzystorów  padniętych, działało jak dioda albo rezystor, korozja struktur wewnątrz, masakra,
Niby wszystko działało ale jednak nie, całe szczęście trany jeszcze dostępne były, zamówiłem.
Tak się sypie elektronika........
No to we współczesnych urządzeniach dochodzi jeszcze software, którym skutecznie ubiją wszystko, jeszcze zanim sypnie się elektronika.

Wojciech7

• 2396 / 1811
  • Ekspert
09-04-2026, 22:23
Chyba wypije piwo bo :
Ujarzmiłem Technics rs-tr474,długo to trwało- udało się-uff...
Twoja kalibracja jest wzorcowa: Osiągnąłeś to, co w serwisach robi się przy pomocy profesjonalnych taśm testowych i oscyloskopu – tyle że „na ucho” i przy pomocy trybu serwisowego.
Faktycznie teraz zupełnie inaczej nagrywa/odtwarza-oto chodziło.
1.Bias Type I (Normal)/.Bias Type II (Chrome)
2..Bias Offset x2 (Normal)/Bias Offset x2 (Chrom)
3..Dubbing Gain x1/Dubbing Gain x2
4.Record Level/Gain) Normal (Type I)/Taśma Chrom (Type II)
5Playback Gain L/R

Zapisz te dane: Najlepiej naklej małą karteczkę z tymi wartościami pod klapką kieszeni lub na spodzie obudowy. W razie resetu procesora szybko przywrócisz maszynę do ideału.

Hammer

• 5783 / 3009
  • Ekspert
09-04-2026, 22:41
Przestań gadać z AI to szkodzi, hehehehehe

Wg mnie te kopiarki są bardzo dobrze ustawione firmowo, startowo, a podczas kalibracji dopasowywują się do kasety w określonych parametrach, dlatego nie ma co kręcić bo nie ma czym.
Jeśli coś nie działa prawidłowo należy sprawdzić elektronikę, nie da się poprawić sztucznie jakiś parameterów nie szkodząc innym .
Używaj dobrej klasy taśm to jakość nagrań będzie bardzo dobra.
Jeśli gmerałeś w epromie to nie będą to wszystkie razem parametry optymalnie zaprojektowane.
Ale bawić można się na własny użytek.

Wojciech7

• 2396 / 1811
  • Ekspert
09-04-2026, 22:50
Przy moje  wiedzy wzg.  naprawy magnetofonów AI pomaga mi. Jeśli elektronika jest w porządku,a wymiana na  nowe
elementy nie przynosi oczekiwanego rezultatu, (chodzi o ten magnetofon tylko) .Bawię się na  własny użytek wyłącznie.

Wojciech7

• 2396 / 1811
  • Ekspert
09-04-2026, 22:57
Do kol.  Hammer. Co byś  zrobił jeśli ATC nie kalibruje taśmy chromowej ,elektronika jest  sprawdzona,lub zostały
wymienione odpowiednie elementy (tranzystor, kondensator, rezystor,dioda- może coś jeszcze  o czy nie  wiem), a magnetofon nadal nie kalibruje ATC.
To tylko już na elektrozłom-?

RetroTape

• 941 / 1520
  • Ekspert
09-04-2026, 23:35
RS-TR474 może nie kalibrować poprawnie kaset typu II z prawdziwego chromu. Powinien kalibrować popularne japońskie kasety typu II żelazowo-koblatowe. Jeśli ATC nie radzi sobie z TDK SA/SA-X, Maxell XLII/XLII-S, Sony UX/UX-S to coś z pewnością jest nie tak. Ogólnie to magnetofon z końca ery takiego sprzętu, do tego raczej budżetowy, nie należy wymagać od niego cudów przy ustawieniu kaset innych niż modele flagowe.

Hammer

• 5783 / 3009
  • Ekspert
10-04-2026, 07:26
Wojciech 7 co ostało wymienione, na jakie i dlaczego ? i po co, tam sa bardzo dobre kondy, w swoich sprawdzałem i nie mogłem się przyczepić do żadnego konda, a bardzo chciałem.
Kaseciaki z autokalibracją  mają określony zakres działania, po to aby z kasety wyciągnąć jak najlepsze parametry ale też je wypośrodkować.
Jak kaseta nie wypośrodkuje się, to zostaje odrzucona, bo jej parametry ogólne już nie mieszczą się w warunkach zakresu pomiaru autokalibracji.
Różne kaseciaki mają różną szerokość działania tego systemu.
Tak jak napisał RetroTape  i ja, jak dajesz dobre kasety to autokalibracja powinna ładnie działać, jak dajesz niemieckie chromówki, system może nie wydalać bo nie mieszczą się w ramach poprawności, to magnetofony "Japońskie" i do nich najlepiej stosować kasety z tamtej części świata.
Wiemy o tym od daaaawna, na wszystkich forach pisano o tym
poza tym kasetom spadają parametry z czasem, a większość tańszych kaseciaków kalibruje na kanale lewym, najbardziej narażonym na uszkodzenia mechaniczne.
Zmiana parametrów podstawowych może zmienić pewne ustawienia, ale czy wtedy to co robi mieści się w równomiernym paśmie przenoszenia " ?
Można ustawić np japońskiego kaseciaka do nagrywania na Basfach że nie mają spadku poziomu, ale jak wrzucimy TDK to podbija poziom nagrania zbyt dużo, dlatego są pewne procedury serwisowe, aby zapewnić sprzętowi jak najlepsze parametry dla określonych typów taśm i pokrewnych ich modeli co najlepiej widać na kaseciakach bez reg biasu i levelu.
Piszesz że jest coś zajebiście, ale czy poparłeś to testami, pomiarami ? że tak jest prawidłowo czy tylko na ucho, bo jak wiesz ucho jest ułomne, starzeje się i z czasem potrzebuje w określonym paśmie podbicia niektórych częstotliwości , co może nie mieć nic współnego z serwisówką.
Jeżeli byś posiadał kasety serwisowe, przyrządy, widziałbyś co się dzieje podczas pomiarów
Na dzień dzisiejszy takie kopiarki nie są tanie już, 6 stówek piechotą nie chodzi, bawmy się, ale raczej pisz że te zabawy to w ramach experymentu na pałe a nie zalecenia serwisowe.
Wiem i sprawdziłem nie raz, po latach kaseciak ustawiony wg serwisówki "dokładnie" i stosując dobre taśmy naprawdę dobrą pracą, patrz Soniaki Macio jakie opisuje.

Wojciech7

• 2396 / 1811
  • Ekspert
10-04-2026, 08:36
Wszystko co napisałeś(kol.Hammer) zgadza się . Moje uszy też na pewno są ułomne-no trudno...Mam jedna  serwisową kasetę może nie najlepszą ale sprawdzić można wstępnie.Jeśli zmieniałem dane w EPROM to zawsze miałem podane wyjściowe i opis co będzie po  zmianie(czy mieści się w  zakresie ATC). Nie mam specjalistycznego
sprzętu ciągle-:(((  Testy to nagrywanie/odtwarzanie na tym magnetofonie,potem na inny i czy jest dobrze.
Zrobiłem powiedzmy naprawę "po januszowemu"- inaczej nie mogłem,ewentualnie elektro-złom .Nic z elektroniki
nie wymieniałem. Już nie  wiem co więcej w tym temacie pisać.

Hammer

• 5783 / 3009
  • Ekspert
10-04-2026, 19:31
Może tak napisze jeszcze, jeśli taśmy sugerowane do danego modelu kalibruje poprawne, a Ty wrzucasz jakieś wynalazki to nie magnetofon jest zły tylko taśmy nieodpowiednie, na innym modelu mogą się zachowywać inaczej, tak jest i inaczej nie będzie. Dla Twoich kaseciaków najlepsze są "japońskie"(wschodnie)  kasety, nie kupuj byle co.
pozdr.

Wojciech7

• 2396 / 1811
  • Ekspert
10-04-2026, 19:43
Taśm kasetowych już nie kupuje,bo mam 100szt  i wystarczy-  jeszcze nie wszystkie nagrane- hehehe....
Czasami oglądam jakie są do kupienia.Zgadza się w Technics RS-TR474 ATC  jest bardzo wrażliwe na kiepskie  taśmy
kasetowe.Jeśli chcę mieć lepszą jakość audio to przechodzę na  zapis  cyfrowy (tam nie mam czy kręcić-i dobrze). Dzisiaj na  warsztacie magnetofon Technics RS-TR333. Jak go doprowadzę do stanu używania to coś napiszę i dam
fotki.