Audiohobby.pl

Magnetofon

Hammer

• 5394 / 2895
  • Ekspert
10-12-2025, 19:39
pilnie szukam Schematu do Denona DRM 500
Mam problem ze sterowaniem kości wyświetlascza, zapalają się po właczeniu 5 diod  w obydwu kanałach na stałe, wszystkie zielone, i tylko czerwone pracują.
Jakby kaseciak dostawał wstępny sygnał do wysterowania stały, tyle że to jest w obydwu kanałach jednocześnie, i mam odczucie jakby poziom szumu był większy po nagraniu?masy nie ma gdzieś czy co?
« Ostatnia zmiana: 10-12-2025, 19:46 wysłana przez Hammer »

Wojciech7

• 2256 / 1697
  • Ekspert
10-12-2025, 19:58
Czy chodzi o  magnetofon DENON DRM-550 - ?

AUDIOTONE

• 11065 / 6435
  • Moderator Globalny
10-12-2025, 20:01
pilnie szukam Schematu do Denona DRM 500
Serwisówki brak, przeszukałem wszystko :-(

Mam problem ze sterowaniem kości wyświetlascza, zapalają się po właczeniu 5 diod  w obydwu kanałach na stałe, wszystkie zielone, i tylko czerwone pracują.

Albo uwalony układ.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

RetroTape

• 867 / 1406
  • Ekspert
10-12-2025, 21:18
Brak masy jak nic. Jak przykładowo w DRM-800 nie podepniesz tego pałąka blachy co idzie przez środek, to się zapalają wszystkie pozycje wyświetlacza i tylko ruszają ostatnie czerwone jak idzie kaseta. Pamiętam, bo kiedyś prawie dostałem zawału, że coś uszkodziłem naprawiając napęd ;)

Tutaj trzeba pewnie podczepić inne miejsce do blaszanego szkieletu napędu. Jak nie wiadomo o co konkretnie chodzi, to wkręć wszystkie śrubki jak były i powinno być ok.

Hammer

• 5394 / 2895
  • Ekspert
10-12-2025, 21:47
Tutaj chyba jest co innego ......
coś było z masą zasilania... i na razie po przelucie i poruszaniu wszystkiego w trakcie działania jest ok.
Ale wyszło mi przy okazji chyba coś z masą wzmacniacza.
Potrzebowałem na szybko wzmaka na kościach a nie na isostatach i tutaj chyba 2 wejścia mają problemy z masą bo na nich na monitorze wzbudza mi wskaźniki w magnetofonie............ a mówiłem że elektronika to już złom i sprzęty trza rozebrać w puder i złożyć od nowa.......nie urok to sraczka  i masa.
serwisówki też nie znalazłem, jest w sumie ale urwali i bez schematu.......
Także na razie kaseciak chodzi poprawnie, a ten wzmak.... mam takie same 3 ampltunery Kenwooda do zrobienia i chyba z 3 wyjdzie 1 hahhahahahah
« Ostatnia zmiana: 10-12-2025, 21:51 wysłana przez Hammer »

Hammer

• 5394 / 2895
  • Ekspert
17-12-2025, 08:23
Tak się zastanawiam, mam jeden kaseciak co ma za duży drift prędkości, paredziesiąt hz schodzący w dół, pasek świeży,rolka nowa, silnik po przeglądzie , nawet myślałem że coś z silnikiem na szpulce jest , ale wygląda na to że to nie są różnice w ilości taśmy na szpulkach tylko jakby coś się narzewało ?

Macio4ever

• 504 / 351
  • Ekspert
17-12-2025, 19:02
Tak się zastanawiam, mam jeden kaseciak co ma za duży drift prędkości, paredziesiąt hz schodzący w dół, pasek świeży,rolka nowa, silnik po przeglądzie , nawet myślałem że coś z silnikiem na szpulce jest , ale wygląda na to że to nie są różnice w ilości taśmy na szpulkach tylko jakby coś się narzewało ?
Może potencjometr w silniku? Mi się raz sam z siebie odchylił o 20Hz... Może łapie temp i dlatego zmienia rezystancję?
Taki strzał w ciemno.