Witam serdecznie.
Od pół roku znowu pasjonują mnie magnetofony i kasety. Od kilku tygodni czytam dział magnetofon od początku. Nie chciałem pisać w wątku ogólnym dopóki nie przeczytam całości, ale mam pytanie dotyczące mojego ostatniego nabytku Onkyo TA 2570. Za namową i z dużą pomocą jednej z osób z forum udało mi się przeprowadzić serwis mechanizmu w tym decku wraz z wymianą paska lewej szpuli. Wszystko na chwilę obecną działa jak należy. Potrzebuję jednak pomocy w dwóch kwestiach:
1. W magnetofonie nie działa podświetlenie kasety. W trakcie rozbierania mechanizmu zobaczyłem, że na przewodzie prowadzącym do podświetlenia ktoś wlutował rezystor. Nie wiem czy było to związane z zamontowaniem nieoryginalnej żaróweczki/diody, czy z jakiegoś innego powodu. Czy ktoś orientuje się jaki model żaróweczki/ diody powinien być w tym decku? I gdzie mogę taki kupić? Najlepiej jeśli ktoś mógłby podać link gdzie to mogę kupić, bo nie mam żadnej instrukcji do niego.
2. Druga sprawa czy ktoś mógłby mi w kolejnych krokach opisać jak przeprowadza się kalibrację w tym modelu. Robię to po swojemu i nie wiem czy dobrze, bo podczas nagrywania źródło jest zawsze ciszej niż zapis na kasecie, a przy próbie regulacji wszystko się przestawia. Nagrywa dobrze, ale chciałbym to robić jak należy.
Może znajdzie się ktoś, kto ma lub miał ten model i zechce mi pomóc.
Pozdrawiam.