Audiohobby.pl

Magnetofon

AUDIOTONE

• 9897 / 6047
  • Moderator Globalny
09-03-2017, 23:35
Dlatego także mnie to bardzo dziwi... Moim zdaniem może być gorzej.... za dużo tej cyfryzacji i niepotrzebnego przerabiania z analogu na cyfrę a potem z powrotem na analog....

Siwy to będzie trybić ale nie będzie zazębiać  :) takie moje zdanie.

Jeśli dalej chcesz iść w tę stronę to konwerter z analogu RCA na SPDIF lub optyk. I posłuchasz sam :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

siwy

• 661 / 2820
  • Ekspert
09-03-2017, 23:46
Jeśli dobrze rozumuje, to chcąc aby to zagrało powinienem wyjść kablami rca z akai do konwentera a z konwentera coaxialem albo optykiem do daca i z daca do wzmacniacza rca. Chyba że można w magnetofonie zamontować wjście coaxial. Jak za dużo kombinuje to mnie wyprostujcie.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Zdzisław

AUDIOTONE

• 9897 / 6047
  • Moderator Globalny
10-03-2017, 00:24
Kombinujesz dobrze tylko po co wprowadzać cyfrę do w pełni analogowego toru ?

Ale posłuchasz sam i powiesz co z tego wyszło.
Wojtek.

aulait

• 1420 / 5768
  • Ekspert
10-03-2017, 06:15
Jeśli dobrze rozumuje, to chcąc aby to zagrało powinienem wyjść kablami rca z akai do konwentera a z konwentera coaxialem albo optykiem do daca i z daca do wzmacniacza rca. Chyba że można w magnetofonie zamontować wjście coaxial. Jak za dużo kombinuje to mnie wyprostujcie.

Nie jestem pewien czy dobrze rozumujesz, ponieważ nie wiem co masz na myśli używając słowa konwerter. To dość ogólne określenie.
Żeby podpiąć pod Hegla magnetofon Akai musisz kupić przetwornik Analogowo Cyfrowy tzw ADC  i podpiąc go pod DAC Hegla, czyli Przetwornik Cyfrowo Analogowy. Inaczej rzecz ujmując musisz przekonwertować sygnał analogowy do postaci cyfrowej w ADCu by potem ten sygnał cyfrowy przekonwertować ponownie do postaci analogowej. Marantz CD 94 to stare Hi Endowe źródło cyfrowe i po podpięciu do Hegla dzwięk może Ci się podobać. Akai nie jest źródłem cyfrowym i żeby uzyskać tylko poprawny sygnał cyfrowy musisz użyć konwertera Ananlogowo Cyfrowego odpowiednio wysokiej klasy i to tylko po to, żeby zaraz potem ponownie go przekonwertować do postaci analogowej. Takie działania w aspekcie poprawy jakości dźwięku magnetofonu kasetowego jest pozbawione sensu i naraża cię na nie małe koszty.

To tak jakbyś w swoim mieszkaniu odzyskiwał z żarówki energię bateriami słonecznymi po to, by tą energią zasilić taką samą żarówkę w swoim mieszkaniu.
W obu przypadkach będą straty, ta druga żarówka będzie świeciła słabiej a dźwięk z magnetofonu w wyniku podwójnej konwersji utraci część pierwotnej informacji, ponieważ w obu przypadkach konwersja nie odbywa się w sposób bezstratny.
« Ostatnia zmiana: 10-03-2017, 06:38 wysłana przez aulait »

aulait

• 1420 / 5768
  • Ekspert
10-03-2017, 07:15
Przepraszam Jurku za nieuwagę :-).
Ja dużego doświadczenia ze sprzedawcami nie mam bo sporadycznie coś tam kupuję stąd proporcja 1200 zadowolonych do 10 niezadowolonych i neutralnych wydawała mi się ok jak na polskie warunki. Plus gwarancja rozruchowa aby sobie wszystko sprawdzić. Ja odpukać jeszcze nie miałem żadnej jazdy przy zakupie decka (i oby mi tak zostało).

Nie ma sprawy Maćku. Wielu kupujących nie wystawia komentarzy negatywnych ponieważ obawia się ataków ze strony sprzedawców. Do niedawna zwrotnych negatywnych komentarzy oczerniających a teraz słabych punktacji "gwiazdkowych" ponieważ są widoczne dla sprzedającego. Nikt nie chce kłopotów a większość średnio wierzy w wyegzekwowanie sprawiedliwości, co mnie nie dziwi :)

siwy

• 661 / 2820
  • Ekspert
10-03-2017, 08:39

Nie jestem pewien czy dobrze rozumujesz, ponieważ nie wiem co masz na myśli używając słowa konwerter. To dość ogólne określenie.
Żeby podpiąć pod Hegla magnetofon Akai musisz kupić przetwornik Analogowo Cyfrowy tzw ADC  i podpiąc go pod DAC Hegla, czyli Przetwornik Cyfrowo Analogowy. Inaczej rzecz ujmując musisz przekonwertować sygnał analogowy do postaci cyfrowej w ADCu by potem ten sygnał cyfrowy przekonwertować ponownie do postaci analogowej. Marantz CD 94 to stare Hi Endowe źródło cyfrowe i po podpięciu do Hegla dzwięk może Ci się podobać. Akai nie jest źródłem cyfrowym i żeby uzyskać tylko poprawny sygnał cyfrowy musisz użyć konwertera Ananlogowo Cyfrowego odpowiednio wysokiej klasy i to tylko po to, żeby zaraz potem ponownie go przekonwertować do postaci analogowej. Takie działania w aspekcie poprawy jakości dźwięku magnetofonu kasetowego jest pozbawione sensu i naraża cię na nie małe koszty.

To tak jakbyś w swoim mieszkaniu odzyskiwał z żarówki energię bateriami słonecznymi po to, by tą energią zasilić taką samą żarówkę w swoim mieszkaniu.
W obu przypadkach będą straty, ta druga żarówka będzie świeciła słabiej a dźwięk z magnetofonu w wyniku podwójnej konwersji utraci część pierwotnej informacji, ponieważ w obu przypadkach konwersja nie odbywa się w sposób bezstratny.

I właśnie chodziło mi o takie oświecenie. Dziękuję bardzo wszystkim za porady i opr. Temat przemyślę i dam znać jaka decyzja zapadła.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Zdzisław

AUDIOTONE

• 9897 / 6047
  • Moderator Globalny
10-03-2017, 21:08
To chyba najdroższy Nak....

http://www.ebay.co.uk/itm/Nakamichi-1000ZXL-Limited-Cassette-Deck-WOW-/112329406631?hash=item1a275ab8a7:g:5IUAAOSw2gxYsc72

Ciekawi mnie ile ludziska będą skore zapłacić za ten błyszczący kawałek historii.
Stan niby super i 300 godzin pracy, oryginalny karton... Cena chyba poszybuje ostro w górę.
Wojtek.

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
10-03-2017, 22:26
pokaze pare ciekwych fotek  od 2 dni wylcze z NAD-em he he
tak wyglada
orginalny samr
ktory sie przistcza  po latach w

KLEJ

barzdo trudno schodzi
« Ostatnia zmiana: 10-03-2017, 22:33 wysłana przez nano »

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
10-03-2017, 22:34
cd

tu glowica  sprubowalem zrobic maksymalne powikszenie
tak  dla smaku
« Ostatnia zmiana: 10-03-2017, 22:38 wysłana przez nano »

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
10-03-2017, 22:38
cd
popatrzcie na orginalna rolke
« Ostatnia zmiana: 10-03-2017, 22:42 wysłana przez nano »

AUDIOTONE

• 9897 / 6047
  • Moderator Globalny
10-03-2017, 22:40
Ta głowica w ogóle była używana ?

A podobnie co zostało ze smaru już miałem okazję z czymś takim walczyć w TEAC A-700.

A rolkę coś nie równo brało ... dziwne prowadzenie na pewno nie jest prawidłowe.

Po niżej dwa dość wymowne zdjęcia....
Wojtek.

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
10-03-2017, 22:43
cd

tak mozna sprawdzic np  czy  pasek jest cos wart

fotka  jeden
nowy
fotka dwa
stary

inne fotki wam oszczedze
stara bieda    wsio na czesci   ,,itp
ale koniec sie liczy

dziala  !!!
« Ostatnia zmiana: 10-03-2017, 22:48 wysłana przez nano »

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
10-03-2017, 22:50
audiotone

jak mowilem ten  deck  jest NOWY  he he prawie
poniewaz po rolce widac ze  tasma musiala  kiedys  lekko  dotykac glowice   he he he
no pare razy  max

tak prowadzenie  dziwne

zalozylem nowa  .... zobaczymy

---

co to za zboir magnetofonow !!
ja to krece

AUDIOTONE

• 9897 / 6047
  • Moderator Globalny
10-03-2017, 22:51
Pasek lekko stary..... Ale efekt końcowy :) Kolejny uratowany NAD :) SUPER!

a co do zbiorów magnetofonów to ja też byłem w szoku...  "same pospolite i dostępne sztuki...żadnych rarytasów" ... znów dziś nie zasnę spokojnie :) hahaha
« Ostatnia zmiana: 10-03-2017, 22:53 wysłana przez AUDIOTONE :) »
Wojtek.

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
10-03-2017, 22:55
lewy gorny  rog !!!

ja to krece
lewy gorny rog  przy oknie
ja to

pralka !!!!!!!!!