Jeśli dobrze rozumuje, to chcąc aby to zagrało powinienem wyjść kablami rca z akai do konwentera a z konwentera coaxialem albo optykiem do daca i z daca do wzmacniacza rca. Chyba że można w magnetofonie zamontować wjście coaxial. Jak za dużo kombinuje to mnie wyprostujcie.
Nie jestem pewien czy dobrze rozumujesz, ponieważ nie wiem co masz na myśli używając słowa konwerter. To dość ogólne określenie.
Żeby podpiąć pod Hegla magnetofon Akai musisz kupić przetwornik Analogowo Cyfrowy tzw ADC i podpiąc go pod DAC Hegla, czyli Przetwornik Cyfrowo Analogowy. Inaczej rzecz ujmując musisz przekonwertować sygnał analogowy do postaci cyfrowej w ADCu by potem ten sygnał cyfrowy przekonwertować ponownie do postaci analogowej. Marantz CD 94 to stare Hi Endowe źródło cyfrowe i po podpięciu do Hegla dzwięk może Ci się podobać. Akai nie jest źródłem cyfrowym i żeby uzyskać tylko poprawny sygnał cyfrowy musisz użyć konwertera Ananlogowo Cyfrowego odpowiednio wysokiej klasy i to tylko po to, żeby zaraz potem ponownie go przekonwertować do postaci analogowej. Takie działania w aspekcie poprawy jakości dźwięku magnetofonu kasetowego jest pozbawione sensu i naraża cię na nie małe koszty.
To tak jakbyś w swoim mieszkaniu odzyskiwał z żarówki energię bateriami słonecznymi po to, by tą energią zasilić taką samą żarówkę w swoim mieszkaniu.
W obu przypadkach będą straty, ta druga żarówka będzie świeciła słabiej a dźwięk z magnetofonu w wyniku podwójnej konwersji utraci część pierwotnej informacji, ponieważ w obu przypadkach konwersja nie odbywa się w sposób bezstratny.