Co do RS-M03 i 04 to dałem sobie spokój. Jakoś nie przekonały mnie walory użytkowe ani dźwiękowe opisywane przez użytkowników na innych forach. Jedno jest pewne najlepszy z czwórki maluchów RS-M02, 03, 04, 07(dwie wersje z wskaźnikiem wychyłowym i VFD) jest RS-M02 takie krążą opinie .
A jakoś dla samego mniemania 03 i 04 to nie mam po prostu miejsca na przechowywanie, a moja ładniejsza połowa także patrzyła dość nieprzychylnie jak ilość przekroczyła umówione 10 sztuk.... :(
A TD-4600 i RS-TR979 jeszcze nie doszły... A wolałbym by one zostały u mnie niż RS-M03 i 04...
To tyle odno0śnie wyjaśnień :)
A ja nareszcie wziąłem się za "leżaka" jakim był ostatnio kupiony Sony TC-K520 który był dodatkiem przy zakupie pilota RM-J701. Miał być przerobiony na nagrywarkę do kaset testowych, ale dobrze że nie doszło do przeróbek. Czemu? Więc tak opisze moje spostrzeżenia dotyczące wymiany pasków i regulacji 520 -stki. Budowa, jak magnetofon jest poskręcany dolna część obudowy jest wykonana z tak cienkiej blachy że odkształca się pod minimalnym naciskiem, całość lekka, po otwarciu katastrofa... płyta główna magnetofonu zamocowana pod kątem. Widać na zdjęciu poniżej... Mechanizm okrutnie plastikowy dość głośny, niby 3 silniczki ale jakieś to delikatne. bałem się że coś można uszkodzić zbyt mocno dokręcając śrubki... Malutkie koło zamachowe. Ogólnie kultura pracy mechanizmu bardzo mierna. Takie moje jest odczucie. Sporej wielkości transformator pracujący 24h wyłącznik zasilania jest już po stronie wtórnej trafa... Spore wahania obrotów, spore kołysanie i drżenie.
Wymieniłem paski na nowe, rolka jest ok, ustawiłem resztę według instrukcji serwisowej. Dźwiękowo poniżej oczekiwań. Nie polecam. Wiem że to zabrzmi dość drastycznie ale szkoda tylko czasu oraz wydanej kwoty na nowe paski i poświęconego czasu. Trzeba będzie go chyba rozebrać lub pójdzie na części... Wiem wiem każdy magnetofon jest wart przywrócenia do życia, ale są te bardziej i te mniej cieszące oko i ucho... że tak to ujmę :) SONY TC-K520 należy zdecydowanie do tej drugiej grupy.
CDN.....