Audiohobby.pl

Magnetofon

maniak1110v

• 22 / 4020
  • Użytkownik
26-11-2013, 21:17

Zabralem sie za wyjecie mechanizmu z Technicsa RS-BX 626,dzieki zdjeciom jak to zrobic,udalo mi sie to,chociaz sruby mocujace byly mocno dokrecone.Niestety,ale szpulek nawijajacych nie udalo mi sie rozebrac..Po prostu nie dawalem rady sciagnac czepka i tak dosc mocniej naciskalem by go zdjac,ale nic z tego,balem sie polamac..Poczyscilem to co moglem w tej sytuacji,same szpulki,czujniki i skrecilem z powrotem.Wydaje mi sie ze gra teraz troche lepiej.To tyle co moglem zrobic sam.
maniak1110v

maniak1110v

• 22 / 4020
  • Użytkownik
26-11-2013, 21:20

A to zdjecie tych kolek zebatych o ktorych pisalem; nie sa pekniete i nie wydaja sie byc starte zebatki.
maniak1110v

Radmar

• 1140 / 6107
  • Ekspert
27-11-2013, 19:00
Mariusz,

Czyli kółka zębate powinny być w porządku, w takiej sytuacji nie będzie chyba konieczności ich ruszać. Z czapkami będziesz musiał spróbować jeszcze raz. Żeby je ściągnąć trzeba użyć sporej siły odciągającej. Jeśli będziesz ciągnął w linii prostej wzdłuż osi szpulki a nie pod kątem, to niczego nie połamiesz. Czapki są mocowane "zaczepowo" na wcisk, dlatego wydaje Ci się, że siedzą dość mocno. Muszą zresztą mocno siedzieć, bo w przeciwnym wypadku sprężynka szpulki (a ta jest dość mocna) wypchnęłaby czapkę samoczynnie. Musisz spróbować. Jeśli ją nawet uszkodzisz - co jednak nie powinno mieć miejsca - dysponuję w razie czego dwoma kompletnymi szpulkami z talerzykami i czapeczkami z rozbiórki jednego magnetofonu Techniksa. W razie czego mogę Ci taki element podesłać. Jednak do talerzyków musisz się dostać bo inaczej nie usuniesz efektu nierównomierności dźwięku.

Przy okazji dodam też jeszcze, bo wcześniej nie wspomniałem - powierzchnię samego talerzyku w miejscu styku ze sprzęgiełkiem filcowym warto oczyścić. Ja oczyszczałem również izopropanolem.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

maniak1110v

• 22 / 4020
  • Użytkownik
27-11-2013, 22:04

Radmar
Ahaaaa! Dziekuje za rade :) w takim razie przybiore sie ktoregos razu jeszcze raz do rozkrecenia mechanizmu.
maniak1110v

vitosn

• 19 / 4038
  • Nowy użytkownik
28-11-2013, 06:55

Radmar,czy Ty wiesz jak można w moim RS-B605 zrobić własnie coś takiego?
Chodzi mi oczywiście o podświetlenie wnętrza kieszeni.
Jeśli wiesz - odezwij się.

Pozdrawiam - Wiktor

G.Mark

• 152 / 5704
  • Aktywny użytkownik
28-11-2013, 16:43
>> vitosn, 2013-11-28 06:55:30
vitosn

Radmar,czy Ty wiesz jak można w moim RS-B605 zrobić własnie coś takiego?
Chodzi mi oczywiście o podświetlenie wnętrza kieszeni.
Jeśli wiesz - odezwij się.

Tak http://www.audiostereo.pl/magnetofon_25751.html/page__st__29160#entry2460179 to można zrobić.

GM

Radmar

• 1140 / 6107
  • Ekspert
28-11-2013, 19:11
Wiktor,

Zrobić można wszystko tak jak to masz na przykładzie pracy jaką zrobił G.Mark w przypadku swojego Akai-GX65 w linku powyżej. Oczywiście w przypadku RS-B605 też dałoby się zrobić. Powiem wprost, nie robiłem tego, i nawet nie myślałem, żeby się do tego przymierzyć. Natomiast to co z pewnością trzeba wykonać to drobne zmiany konstrukcyjne w panelu przednim (wycięcie otworu w kieszeni kasety w miejscu gdzie znajduje się srebrny odbłyśnik okna kasety) oraz ingerencja w układ elektryczny. Jak to zrobić w żaden sposób Ci nie pomogę, ale sądzę, że jeśli zapytasz o konkrety G.Marka to na pewno dowiesz się znacznie więcej.
Marek

MaciejLK

• 508 / 6044
  • Ekspert
28-11-2013, 20:02
>> maniak1110v, 2013-11-25 20:09:26
> Na razie poczyscilem czujniki,probowalem zdjac te plastikowe oslonki,ale nic z tego,nie chcialem ich polamac!

Z tymi plastikowym osłonkami trzeba bardzo uważać; mnie też "udało się" złamać w jednym z Techniksów zaczepy, na których ta osłonka się trzyma - a te osłonki są niezbędne, bo pełnią istotną rolę przy podnoszeniu styków przy wkładaniu kasety - gdy otwiera się kieszeń kasety, mechanizm musi podnieść te wszystkie styki. Ostatecznie zdejmowałem te osłonki bardzo delikatnie podważając je z obu stron jednocześnie dwiema cienkimi igłami, tak, by zeskoczyły z zaczepów. Daje się to zrobić, ale trzeba postępować BARDZO delikatnie.

maniak1110v

• 22 / 4020
  • Użytkownik
29-11-2013, 11:52

MaciekLK-Radmar
Jestem Wam bardzo wdzieczny za pomoc,za opisy i zdjecia :) wlasnie bede znow rozkrecal mechanizm Technicsa i probowal rozebrac rolki przewijania!
maniak1110v

maniak1110v

• 22 / 4020
  • Użytkownik
29-11-2013, 16:29

Koledzy! Panowie! Odnioslem sukces :) bo oto udalo mi sie rozebrac szpulki do przewijania! Wyczyscilem wszystko i nasaczylem izopropanolem,po czym skrecilem mechanizm.Przysluchuje sie teraz deckowi,jak gra i nagrywa i jest lepiej,nie slysze znieksztalcen,a i przewijanie stalo sie sprawniejsze :) problemem sa ciagle czujniki rodzaju tasmy,bo mimo czyszczenia ciagle skacza! a oslonek nie probowalem dzis sciagac,moze nastepnym razem :)
maniak1110v

Radmar

• 1140 / 6107
  • Ekspert
29-11-2013, 18:43
Mariusz,

Gratulacje, małymi kroczkami się udaje powoli doprowadzić wszystko do porządku. Zregenerowane sprzęgiełka talerzyków powinny teraz przez dłuższy czas użytkowania działać prawidłowo. Z czujnikami, jeśli magnetofon stał długo nieużywany może być faktycznie problem nawracający. Poddam Ci jeszcze pod rozwagę tzw. rozwiązanie pośrednie, które może pomóc, ale tez nie jest to do końca pewne w stu procentach. W jednym przypadku też miałem ten problem a nie chciałem za bardzo ściągać tych plastikowych osłonek i zastosowałem poniższą metodę.

Wymonotwałem mechanizm. Postawiłem go odwrotnie na podstawku, tak że stał na czujnikach i nawaliłem dużą ilość Kontaktu "S" (znacznie silniejszy od Kontaktu "U) tak, że aż mokro było. Zostawiłem w takiej postaci na ponad dwanaście godzin. Następnego dnia powtórzyłem ten zabieg ale tym razem stosując już Kontakt "U" w równie dużej ilości i ponownie zostawiłem na kolejne ponad dwanaście godzin. Kolejnego dnia wykonałem ostatni etap - również zastosowałem dużą ilość środka - tym razem izopropanolu (wlałem go tyle, że czujniki były zanurzone - tzw. kąpiel bezpośrednia) i ponownie zostawiłem do następnego dnia. Potem już tylko wytarłem wszystko do sucha i złożyłem. Czujniki od tej pory działały idealnie. Było to jednak czasochłonne i wymagało zużycia dużej ilości chemii. Ale jeśli masz cierpliwość i odpowiednią ilość chemii może warto spróbować.
Marek

maniak1110v

• 22 / 4020
  • Użytkownik
30-11-2013, 10:26

Hmmmm...oryginalne rozwiazanie :) kto wie moze skorzystam z tej metody! Musze sie jednak zaopatrzyc w Kontakty :) ja wczoraj te czujniki to tez niemalze maczalem wacikami,ale najlepiej byloby sciagnac oslonki.Przyszly tydzien mam wolny od pracy wiec cos zrobie z tym.Fakt,wlasciciel decke od ktorego go odkupilem mowil ze deck stal kilka lat nieuzywany! Pozdrawiam :)
maniak1110v

maniak1110v

• 22 / 4020
  • Użytkownik
30-11-2013, 11:00

Musze tez napisac ze bardzo sie ciesze z fakti iz moglem sam cos zrobic,naprawic w decku :) to daje radosc i satysfakcje tym bardziej ze  poglebia sie przez to wiedze! Dziekuje Radmar za pomoc :)
maniak1110v

maniak1110v

• 22 / 4020
  • Użytkownik
30-11-2013, 11:05

Mam z kolei pytania dotyczace dwoch innych deckow...
Sony TC-K690-chce go kupic,bo podoba mi sie ze wzgledu na kalibracje bias i rec level,z generatorem pradu.Czy Ty Radmar,lub ktos mial z nim do czynienia? Sony podobna ladnie graja dolem :D
A drugi deck to MacClair CK-7700
Vintage-japonski.Mam go od maja,padl w nim silnik,jest w naprawie,ale w internecie nic nie mozna znalezc na jego temat!
Czy ktos cos wie o nim?            
maniak1110v

maniak1110v

• 22 / 4020
  • Użytkownik
30-11-2013, 11:08

Sony TC-K690
maniak1110v