Audiohobby.pl

Magnetofon

caleb66

• 8 / 5184
  • Nowy użytkownik
25-09-2010, 20:25
problemu by nie bylo gdybym wiedzial co mu dolega ale nie wiem,przerywa przy nagrywaniu czasami jakby ktos mute wciskal,sprawdzalem juz wtyki rca i nic sie nie dzieje jak nimi ruszam,ktos napisal ze moze przekaznik jakis ale jaki i jak go sprawdzic

cles

• 1604 / 6107
  • Ekspert
26-09-2010, 13:24
Trudno na odległość Ci pomóc, może poproś któregoś z kolegów co lepiej się znają (Gardenus, Savage).

Jak wcześniej usłyszałeś tzw renomowane serwisy już nie wiedzą co to magnetofon, ja w każdym razie mam ich za rzeźników.

rico1973

• 221 / 6058
  • Aktywny użytkownik
26-09-2010, 21:12
>> Dudeck, 2010-09-24 23:36:00

Czy ta podstawka pod Pioneera to DAT ?

Tak, dokładnie. To DAT ostatnio bardzo mało używany.

Chaos

• 858 / 5197
  • Ekspert
26-09-2010, 22:06
panowie, czy ktos z was mial do czynienia z takim cudem: SONY WM-D6C ?

rico1973

• 221 / 6058
  • Aktywny użytkownik
27-09-2010, 20:57
To Twój egzemplarz Chaos czy zdjęcie zapożyczone? Licytowałem ostatnio takiego ale poszedł dosyć drogo...

Chaos

• 858 / 5197
  • Ekspert
27-09-2010, 22:11
>rico1973, 2010-09-27 20:57:14
>To Twój egzemplarz Chaos czy zdjęcie zapożyczone? Licytowałem ostatnio takiego ale poszedł dosyć drogo...

zdjecie jest zapozyczone. ostatnio pokazal mi ten model w necie znajomy. na poczatku myslalem ze to jakis rupiec bo wielkoscia przypomina rodzimego "Kajtka" :-) dopiero jak sie przyjrzalem to mnie zaintrygowal i dlatego pytam sie o opinie innych.

adamstan

• 23 / 5182
  • Użytkownik
28-09-2010, 07:13
Ładny ten przenośny Sony :-)

Co do mojego biednego Hitachi D900 - właśnie czekam na przesyłkę z paskami i rolkami, zaopatrzyłem się też w olej maszynowy i smar silikonowo-teflonowy, zobaczymy co z tego wyjdzie - mam ambicję doprowadzić ten &^%$$ mechanizm do stanu fabrycznego ;-)

A w międzyczasie inne pytanie do naprawiających - czy znacie jakiś sposób na trwałe zamocowanie  mosiężnego kółka pasowego na osi silnika? Walczę właśnie z MSH101, w którym owo kółko ślizga się po osi silnika - po zahamowaniu koła zamachowego palcem, kółko na silniku również staje, natomiast sam silnik swobodnie kręci się dalej. Próbowałem podkleić "kropelką" ale nie łapie za bardzo. Efekt jest taki, że obroty koła zamachowego są bardzo niestabilne, z byle powodów zwalnia. Co z tym fantem zrobić?

vladoi

• 136 / 5638
  • Aktywny użytkownik
28-09-2010, 09:44
>> adamstan,

Zmatuj wałek silnika średnim papierem ściernym, odtłuść spirytusem posmaruj lekko "Poksipolem" lub innym klejem utwardzalnym i wciśnij koło pasowe. po godzinie masz na wieki wieków.
Vlado.

Dudeck

• 5101 / 6073
  • Ekspert
28-09-2010, 15:05
Gdyby ktoś był zainteresowany :
http://audiohobby.pl/ogloszenie/698

adamstan

• 23 / 5182
  • Użytkownik
30-09-2010, 07:03
Dzięki :-) MSH już zrobiony.

A co do Hitachi... szlag mnie zaczyna trafiać :-( Wyczyściłem wszystko , wymieniłem paski i rolki dociskowe i co? I taśma dalej lata sobie na boki jak chce, a od czasu do czasu spada z lewej rolki...

Ponieważ do wymiany pasków musiałem wymontować mechanizm z obudowy, miałem nieco lepszy dostęp do różnych elementów. Okazało się, że prowadnica taśmy (na rysunku zaznaczona na czerwono) przy lewej rolce ma luz. Jak się ją nieco dociśnie ręcznie, to taśma zaczyna się ładnie prowadzić... Tylko na razie nie mam pomysłu jak ten luz zlikwidować... ale będę walczył...

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
30-09-2010, 12:36
Załóż małą sprężynkę być może tam była .

adamstan

• 23 / 5182
  • Użytkownik
30-09-2010, 15:47
>> Gardenus, 2010-09-30 12:36:04
Załóż małą sprężynkę być może tam była .

Chyba właśnie tym tropem pójdę. Na końcu tej prowadnicy jest oczko, które aż prosi się o sprężynkę właśnie, ale w magnetofonie nie ma po niej śladu, a na rysunkach też nie jest uwzględniona.

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
30-09-2010, 18:03
Możesz też zastosować podkładkę/ki aby zminimalizować luz.

adamstan

• 23 / 5182
  • Użytkownik
01-10-2010, 08:54
>> Gardenus, 2010-09-30 18:03:57
Możesz też zastosować podkładkę/ki aby zminimalizować luz.

Zrobiłem "2w1" :-) Między prowadnicę a zespół rolki (które są osadzone na wspólnej osi) dałem płaską sprężynkę "dwuramienną" wyszabrowaną ze zwłok K520 ZRK która robi za podkładkę a równocześnie zapewnia docisk prowadnicy.

Po tych zabiegach magnetofon działa już m/w ok. W trybie mono słychać wprawdzie pewne wahania skosu ale jest znacznie lepiej. Prawdę mówiąc, jak zacząłem dokładniej sprawdzać, to wszystkie moje magnetofony cierpią w mniejszym lub większym stopniu na tę przypadłość.

Jeszcze tylko muszę wymienić sprężynkę dociskającą głowicę, bo jest ciut za słaba i mostek nieco opada np pod naciskiem podkładki filcowej z kasety.

Ale idzie ku dobremu.

Jeszcze jedno pytanie - sprzęgiełko szybkiego przewijania ma chyba za mały poślizg, bo po dojściu do końca taśmy przy przewijaniu do przodu nadal kręci się całe powodując straszliwe zgrzytanie katowanych zębatek i uniemożliwiając zadziałanie autostopu. Przy przewijaniu w tył jest OK. Pytanie moje brzmi - co zrobić, żeby ten problem zlikwidować, ale jednocześnie nie zniszczyć sprzęgła np. przez nadmierne smarowanie?

Chaos

• 858 / 5197
  • Ekspert
05-10-2010, 02:21
uff... przeczytalem caly watek "magnetofon", od deski do deski. teraz wiem jak wiele rzeczy moze mnie jeszcze zaskoczyc przy codziennej eksploatacji moich deckow...

>neomammut
podczas lektury watku chyba najbardziej zmrozily mnie twoje przygody z 990ES. przede mna naprawa mojej 790ES (gniecie tasmy) i przyznam sie szczerze ze troche twoje perypetie odebraly mi wiare w to ze dam sobie z nia rade. ja nie mam tyle cierpliwosci i samozaparcia co ty. po twoich doswiadczeniach do milanowka juz jej raczej tez nie zawioze...

>MAG, cles, garnooh
nadal jestem fanem Nakamichi ale to Tandberg 3014 rozwalil mnie swoim wygladem. normalnie dzielo sztuki!
dzieki wam tez wiem ze bardzo dobrze sie stalo ze nie kupilem CR-7 (dwa razy sie na niego czailem) bo nie byloby mnie stac na jego serwisowanie w UK lub USA. pamietam ze kiedys mi juz cos takiego probowal wytlumaczyc jeden wlasciciel Dragona (nie zwiazany z tym forum) ale nie bralem tego na serio.

>MAG
co to za klub Tandberga? zrzesza posiadaczy tych deckow czy tez daje prawo do korzystania z klubowych maszyn?
jak dasz rade to zapodaj jeszcze na forum fotki tego twojego 3014. ladnych widokow nigdy za wiele:-)

>Gardenus
Optonica to moje drugie forumowe "odkrycie" po Tandbergu. front RT-9100 wyglada jak konsola realizatora dzwieku :-)