Witam!
To po kolei :)
1. Byłem dzisiaj w Milanówku. Oddałem K990ES i K700ES. Pan Leszek na temat 990 nie powiedział dokładnie co może być przyczyną nie sprawnego systemu kalibracji, ale nadmienił mi to samo co przez telefon: ktoś mógł pod rozregulowany tor wyregulować kalibrację i dlatego teraz przy wyregulowanym torze nie można skalibrować żadnej taśmy (owszem taśmy, które posiada Pan Leszek kalibrują się pięknie, ale są one bardziej czułe od taś które są dostępne lub były w sklepie). Ale jak mówiłem to tylko założenie, jak jest w praktyce - zobaczymy. Reszta jest ok, deck odtwarza pięknie kasetki nagrane na Kenwood`ie, jest nawet ciut lepiej :)
K700ES: tu już będzie gorzej, Pan Leszek musi go posprawdzać z "każdej strony". Głowica jest ok, owszem trochę już taśm przeorała, ale nie ma żadnych dziur jak na pierwszy rzut oka. Przez ten pośpiech nie zapytałem, czy da rade zastosować głowicę z 890ES, ale jak zadzwoni i będzie coś nie tak to się zapytam.
Decki pewnie odbiorę jakoś za jakieś dwa miesiące - tak przypuszczam, ponieważ Pan Leszek chce zrobić oba i dopiero da mi znać :)
2. Nagrywanie przy mniejszym peak`u i bez dolby to trafny pomysł. Więcej przestrzeni, więcej naturalności, dużo spokojniej, bez zgrzytów, lepsza stereofonia, bas, spokojniej na górze i o wiele lepsza średnica! Właśnie słucham na KX-4520 kasetki nagranej na peak`u -10, -7dB. Kaseta to dzisiejszy Maxell Normal Position (zielone). Szum jest, ale jak to się ładnie nagrało! Nawet ten szum mi nie przeszkadza, wręcz czaruje mnie ten klimat! Płyta Tina`y Turner "Simple The Best" brzmi jak jakaś historyczna metalowa taśma z precyzyjnie nagraną muzyczką! Nawet na słuchawkach (choć nie jest to żadne hi-end słychać czasem źrudła pozorne, coś niesamowitego! Dzwięk dochodzi ze wszystkich stron! Od początku też słyszę więcej dzwięków, które wcześniej nie były obecne! Co z tego, że peak rusza się ospale, ale pokazuje precyzje i magie nagrania.... zakochać się jeszcze raz, można!!!
3. Chciałbym, żeby mi ktoś opisał 700ES dzwiękowo, czy w nim też jest ukryta jakaś magia? Jak to się ma np do serii 9 Sonego (950/970/990)? Czy przez lata sporo się zmieniło w dźwięku?