Audiohobby.pl

Magnetofon

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
07-04-2009, 22:02
Sluchajcie owszem tasmy nie wciaga, idzie jak po szynach ale teraz nie moge kasety metalowej skalibrowac, zdemagnetyzowalem glowice, ale nadal jest to samo, co moze byc przyczyna? Tym razem to chyba trzeba plytki przejzec z elektronika - tak mi sie cos wydaje, oczywiscie to moze byc wina brudu rownie dobrze, ale tor wyglada jak nowka!

Chyba go sprzedam......

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
07-04-2009, 22:08
Neomammut weź opisz w jaki sposób nie możesz skalibrować - czy chodzi o to że nie możesz dociągnąć tych 2 pasków kalibracji do strzałeczek?

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
07-04-2009, 22:09
Jakiej kasety nie chce Ci skalibrować?

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
07-04-2009, 22:16
Dokladnie tak, nie moge ustawic odpowiednio dwoch paskow, gornego jest od groma a dolnego za malo, przez to nawet regulacja REC EQ CAL nic nie daje......

Z chromem jest to samo!

Kenwood robi to bez najmniejszego oporu! Brzmi super!

Dudeck

• 5101 / 6075
  • Ekspert
07-04-2009, 22:32
">>neomammut, 2009-04-07 22:16:25"

To ja poproszę ten wyświetlacz do kolekcji :)
( Wskaźniki wszelkiego ... )

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
07-04-2009, 22:40
Sluchajcie jakis czas temu kupilem tasme testowa firmy Hana o sygnale 0dB/1kHz. Po odpaleniu tej kasetki na 990`tce wskazuje mi +3dB - wiem, ze kasetka jest wiekowa, dlatego przewinolem ja z 7 razy w obie strony.
Czy to mozliwe, zeby byla taka roznica?

PS: Ja nie zamierzam poprawiac Pana Leszka!!!! Wiem, ze wykonal dobrze swoja prace, poniewaz kasety ida jak po szynach, za co Mu dziekuje!, cos musi byc w takim razie jeszcze nie tak!

Dudeck

• 5101 / 6075
  • Ekspert
07-04-2009, 22:43
Wyskalowanie >0< - Macieju , do dzieła !
Potrzebny fachowy wykład .

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
07-04-2009, 22:50
Kenwood chodzi jak po szynach, nagrywa geenialnie! Sluszny deck, jest czego sluchac, suzo powietrza, system kalibracyjny dziala naprawde sprawnie, aktualnie nagrywam na TDK SA - cos niesamowitego! Nagrywa rowno, balans zachowany no i dynamika, lepiej niz grundig!

Szkoda, ze nie moge tego powiedziec o 990`tce, ale jeszcze sie nei poddalem! Doprowadze go do stanu idealnego, chocbym mial to zrobic za 30 lat!!!!

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
07-04-2009, 22:55
Moze to chodzi o zero VU a nie IEC? Wyświetlacze Sony są na IEC gdzie 0 DB odpowiada + 4 DB na skalowaniu VU.

Z tym sonym to może wcześniej ktoś kręcił ustawieniami żeby ładnie kalibrowało kasety na rozjechanym torze?
Teraz jest tor ustawiony a tamte złe ustawienia pozostały? Może tak być Panowie?
Moja rada sprzedaj neomammut to 990 i kup inny i tak byłeś do tej pory bardzo cierpliwy - to wyjątkowo pechowy egzemplarz. Coś generalnie nie masz szczęścia do soniaków. Sprzedasz i poczujesz ulgę.

A kenwood jest spoko (poza mechanizmem i rachityczną konstrukcją), ten mój również świetnie ustawia bias i nie wymagał regulacji jedynie czyszczenia. JAk się spojrzy pod pokrywę to jest pusto ale widać że jest zrobiony na dobrych częściach i z dbałością o detale. Właśnie słucham sobie na nim

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
07-04-2009, 23:07
Gotyk1: sprzedac jest dosc latwo, wystawiam, czekam i mam kase, ale wez pod uwage, ze Panu Leszkowi zlecilem tylko regulacje toru, wiec cos w tym jest! Bo teraz np jest tak, ze nagrane kasety wczesniej odtwarza z mniejszym Peak`iem! Natomiast kasetki nagrane na kx-4520 sa odtwarzane z peak`iem o 1dB mniejszym!

Ale na Kenwood`ie mam to samo, po wlozeniu tasmy testowej mam +3dB, musze jeszcze sprawdzic na Grundig`u.....

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
07-04-2009, 23:13
Cos jest rozregulowane, poniewaz Pan Leszek pomogl dosc sporej grupie osob, wiec to nei jego wina, tylko pewnie rozregulowanych potencjometrow, nagranie, ktore aktualnie przesluchuje jest brudne, takie jakies zachwiane, balans tez jest zachwiany, idzie na prawo, jest jakos tak jakby byla zabrudzona tasma, choc na Kenwoodzie jest czysto jak lza (zeby ocena byla wiarygodna uzylem tej samej tasmy) Skalibrowalem ja jak najlepiej sie dalo...

rafal996

• 1090 / 6106
  • Ekspert
07-04-2009, 23:50
Nie sprawdzaj na podstawie taśm nagranych na innych deckach, nie ma raczej pewności, że one były ustawione prawidłowo. Równie dobrze ten Sony może teraz być ustawiony idealnie, a kasety którymi go sprawdzasz są nagranie trochę nie tak, jak trzeba. Ale to oczywiście tylko jedna z możliwości.

O ile znam pana Leszka, on tego decka ustawił kompleksowo. Na pewno sprawdzał i nagrywanie i odtwarzanie i nie wierzę, żeby widząc nieprawidłowości ich nie skorygował, ewentualnie o nich nie poinformował. Dlatego sądzę, że deck jest ustawiony dobrze... chociaż są na świecie rzeczy, o których nie śniło się serwisantom.

Szczerze mówiąc, na Twoim miejscu bym go jednak sprzedał :) Miałem takiego upierdliwego decka kiedyś, też go było ciężko ustawić i to też był Sony. A teraz mam święty spokój.

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
07-04-2009, 23:53
Nie ma wyjścia, musi być ten Soniak mocno p....nięty, może spróbuj jeszcze dokładniej wypucować mu głowicę.

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
07-04-2009, 23:53
Jak mowilem wczesniej nie obwiniam Pana Leszka, choc teraz juz sam nie wiem o co biega! Nagrywa tragicznie! Te same tasmy nagrywam na Kenwoodzie i jest super!

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
07-04-2009, 23:59
Tor jest czysty jak lza! Musi byc cos nie halo, nie wierze, ze po takiej regulacji jest zle..... zalamka!

Podejme jeszcze raz decyzje, jutro zadzwonie do Pana Leszka i przedstawie sprawe, moze bedzie mi wstanie cos powiedziec, moze zrobil tylko regulacje toru! Moze Gotyk1 ma racje, moze sutawienia nagrywania zostaly zmienione, juz sam nie wiem, jutro dam Wam znac, co na to Pan Leszek!

Pozdrawiam!