Audiohobby.pl

Magnetofon

siwy

• 661 / 2820
  • Ekspert
08-03-2017, 22:33
Witam szanownych forumowiczów.
Jestem tu nowy, ale czytam te forum od dłuższego czasu. Pełen szacun za fachową wiedzę i wymianę doświadczeń.
Posiadałem kilka różnych magnetofonów ( Akai,technics,kilka polskich ) i zatrzymałem się na AKAI GX65 którego mam do tej pory. Jak dla mnie gra rewelacyjnie z resztą sprzętu który posiadam. Magnetofon ma w sobie to coś. Ostatnio wpadłem na pomysł żeby podłączyć akaia do daca którego mam , ale nie wiem za bardzo jak to zrobić ( akai ma wyjście rca a dac tylko wejścia coaxial i optical ). Czytałem że prawdopodobnie musiałbym użyć konwentera z wejściem 2xrca i wyjściem coaxialnym lub optycznym, ale czy to prawda nie wiem. Czy ktoś z kolegów mógłby mnie oświecić czy to dobry tok myslenia, ponieważ o elektronice mam bardzo małą widzę.
Pozdrawiam.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Zdzisław

eMandDe

• 2204 / 3188
  • Ekspert
08-03-2017, 23:02
Mirku nie stać mnie na taki prezent  :( 
Za miesiąc mam wylot do Polski na chrzciny u Brata i wobec tego fundusze dość bardzo ograniczone, więc szaleństwa nie będzie... Troszkę za dużo tak sądzę za RS-M95 ale niby po serwisie... Ale takowy prezent bym chciał :)

Rozumiem, rozumiem, ale masz jeszcze pięć minut - przemyśl Wojtku !

Ja też bym takowy chciał tylko nie dam w życiu takiej kasy.
Nie uważam, że będzie warto położyć aż tyle bo o tyle lepiej nie zagra a ja to niedługo będę najgorszy swój uważał za Hi End bo słuch coraz to lepszy !

He he he

.................

Witaj Siwy.

Chętnie bym Ci pomógł ale ja w pełni analogowy i o DAC-ach nic nie wiem, ale poczekaj na pewno ktoś z kolegów Ci odpowie.

.....................

No i poszedł Technics RS M95 3 Head Cassette Deck do innego kogoś za 970 pandów.
« Ostatnia zmiana: 08-03-2017, 23:12 wysłana przez eMandDe »

jmaciek

• 389 / 5050
  • Zaawansowany użytkownik
08-03-2017, 23:37
godzina 7 minut do końca... na razie 950 pandów...
A po ile ten pand stoi? Wracaj Wojtek do kraju - tu nad Wisłą wszystko jest bajecznie tanie :) -> http://allegro.pl/technics-rs-m-95-magnetofon-gwarancja-paragon-i6736577590.html - i to pewnie więcej niż o połowę tańsze względem tych pandów - a i tłumu na tę taniznę nie ma (choć sprzęt sprawny, oryginalny i 14 dni gwarancji na rozruch plus rachunek) - 1 osoba i 30 min. do końca...

aulait

• 1420 / 5768
  • Ekspert
09-03-2017, 07:16
godzina 7 minut do końca... na razie 950 pandów...
A po ile ten pand stoi? Wracaj Wojtek do kraju - tu nad Wisłą wszystko jest bajecznie tanie :) -> http://allegro.pl/technics-rs-m-95-magnetofon-gwarancja-paragon-i6736577590.html - i to pewnie więcej niż o połowę tańsze względem tych pandów - a i tłumu na tę taniznę nie ma (choć sprzęt sprawny, oryginalny i 14 dni gwarancji na rozruch plus rachunek) - 1 osoba i 30 min. do końca...

Maciek tylko zobacz co to za sprzedający, ten z allegro. Zgodność przedmiotu z opisem 4,8. Ja takich sprzedających omijam szerokim łukiem.

jmaciek

• 389 / 5050
09-03-2017, 09:10
Wojtek, tam jest 4.9 dla wszystkich ocenianych pozycji (gdzie max to chyba 5) - więc moim zdaniem jak na polskie warunki to jest bardzo dobrze (bo chyba nie ma ideałów). Poza tym masz 2 tygodnie gwarancji rozruchowej więc przez 14 dni możesz sprawdzać sprzęt 24 godziny na dobę - a jak coś nie pasuje to po prostu oddajesz i nie było sprawy. Nie to żebym zachęcał bo czy to 5k czy 2k to dla mnie kosmos - mam nadzieję, że na emeryturze sobie to odbiję (jeśli jeszcze będę coś słyszeć bądź widzieć ;-). A co do omijania sprzedających - ja staram się omijać tych, którzy nie dają zdjęć głowic - dla mnie to podstawa przy ofercie magnetofonów - kupno sprzętu bez takiego zdjęcia i gwarancji zwrotu to loteria i ryzyko. Ale są osoby, które lubią taką adrealinę bo 'no risk no fun' :-)

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
09-03-2017, 09:19
siwy

jak  masz
DAC dokladnie  firma  typ nr   prosze
lopatologicznie wkladasz kabel i sluchasz nie ma tu nic do opowiedzenia  :-)
ale mimo to  powiedz nam co masz ciekawego

akai  65  dosc fajnei brzmi
na  no name  DAC  mozna duzo spaprac ..  nie mowiac juz ze   ja ci nie cierpie za to ze chcesz mi sygnal analogowy  podpiac  w ten sposob he he he

siwy

• 661 / 2820
  • Ekspert
09-03-2017, 09:47
Nano.
DAC HEGEL HD10. Przepraszam że chcę spaprać analog, ale podpiąłem pod niego MARANTZA CD94 i tak zostało. Nie wiem jak to opisać ale zrobiło się w muzie wszystkiego więcej i bardzo mi się to podoba. A w DACU mam tylko wejście optyczne i dwa coaxialne dlatego napisałem o konwenterze aby to zagrało. Ot zwykła ciekawość.

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
09-03-2017, 10:49
tak tylko skrobne ,,, zeby was znow zanudzic NAD em
wpadl mi dzis  6100  do reki
nieby juz mam i ich pare
ale ten
jest w stanie  fabrycznym
rozumiecie
w stanie fabrycznym
jestem dalej w szoku .. ze  tak sie uchowal
zrobie pozniej fotki
niesamowite
« Ostatnia zmiana: 09-03-2017, 10:52 wysłana przez nano »

aulait

• 1420 / 5768
  • Ekspert
09-03-2017, 13:17
Wojtek, tam jest 4.9 dla wszystkich ocenianych pozycji (gdzie max to chyba 5) - więc moim zdaniem jak na polskie warunki to jest bardzo dobrze (bo chyba nie ma ideałów). Poza tym masz 2 tygodnie gwarancji rozruchowej więc przez 14 dni możesz sprawdzać sprzęt 24 godziny na dobę - a jak coś nie pasuje to po prostu oddajesz i nie było sprawy. Nie to żebym zachęcał bo czy to 5k czy 2k to dla mnie kosmos - mam nadzieję, że na emeryturze sobie to odbiję (jeśli jeszcze będę coś słyszeć bądź widzieć ;-). A co do omijania sprzedających - ja staram się omijać tych, którzy nie dają zdjęć głowic - dla mnie to podstawa przy ofercie magnetofonów - kupno sprzętu bez takiego zdjęcia i gwarancji zwrotu to loteria i ryzyko. Ale są osoby, które lubią taką adrealinę bo 'no risk no fun' :-)
Jestem Jurek ;)

Ma teraz 4,8 bo mu spadają rankingi, czyli jest nieuczciwy. Zresztą to nie jest jego pierwsze konto. Z moich bogatych doświadczeń zakupowych 4,8 to kanciarz. Czasami sprzedaje i bez wysiłku mam ocenę zgodności 5,0
Kilka razy kupiłem od sprzedających 4,8 i zawsze była masakra.

jmaciek

• 389 / 5050
09-03-2017, 18:35
Przepraszam Jurku za nieuwagę :-).
Ja dużego doświadczenia ze sprzedawcami nie mam bo sporadycznie coś tam kupuję stąd proporcja 1200 zadowolonych do 10 niezadowolonych i neutralnych wydawała mi się ok jak na polskie warunki. Plus gwarancja rozruchowa aby sobie wszystko sprawdzić. Ja odpukać jeszcze nie miałem żadnej jazdy przy zakupie decka (i oby mi tak zostało).

AUDIOTONE

• 9897 / 6047
  • Moderator Globalny
09-03-2017, 22:12
Widzę że dyskusja okropnie rozgorzała na temat RS-M95...
Może Artur mając go powie coś więcej o jego brzmieniu . I czy wart jest takich pieniążków . Bo za ta kwotę mamy wybitny magnetofon np. TC-KA7ES, lub jakiegoś wysokiego NAKA.
Nano.
DAC HEGEL HD10. Przepraszam że chcę spaprać analog, ale podpiąłem pod niego MARANTZA CD94 i tak zostało. Nie wiem jak to opisać ale zrobiło się w muzie wszystkiego więcej i bardzo mi się to podoba. A w DACU mam tylko wejście optyczne i dwa coaxialne dlatego napisałem o konwenterze aby to zagrało. Ot zwykła ciekawość.

Witaj Siwy :)

Powiedz jaki masz pomysł z tym podłączeniem dac-ka do GX-65-tki ? Jaka myśl Ci przyświecała? Bo oczywiście można pocisnąć  poprzez konwerter z analogu na cyfrówkę i potem do Dac-a tylko po co ? Psuć analogowy dźwięk? A GX-65 to bardzo fajny magnetofon.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
09-03-2017, 22:51
sorry ze tak pozno ale sami popatrzcie tego nie wziasc  to trza  byc  ...ech

stan jak mowilem fabryczny
fotki tylko  cztery nie bede nudzic
NAD 6100

niestey na razie nie dziala  he he he
« Ostatnia zmiana: 09-03-2017, 23:06 wysłana przez nano »

AUDIOTONE

• 9897 / 6047
  • Moderator Globalny
09-03-2017, 23:11
Nano no super :)

W takim stanie .... widzę to rzadkość, i że czekają Ciebie NAD-godziny dziś :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

siwy

• 661 / 2820
  • Ekspert
09-03-2017, 23:21
Widzę że dyskusja okropnie rozgorzała na temat RS-M95...
Może Artur mając go powie coś więcej o jego brzmieniu . I czy wart jest takich pieniążków . Bo za ta kwotę mamy wybitny magnetofon np. TC-KA7ES, lub jakiegoś wysokiego NAKA.
Nano.

Witaj Siwy :)

Powiedz jaki masz pomysł z tym podłączeniem dac-ka do GX-65-tki ? Jaka myśl Ci przyświecała? Bo oczywiście można pocisnąć  poprzez konwerter z analogu na cyfrówkę i potem do Dac-a tylko po co ? Psuć analogowy dźwięk? A GX-65 to bardzo fajny magnetofon.

Magnetofon na pewno zacny ( lepszego nie miałem, może kiedyś ), ale kieruje mną czysta ciekawość jak to zagra po podłączeniu do hegla, bo kupiłem go przez przypadek, okazyjnie używanego. Dlatego pytanie czy i jak to zrobić. Mam cały sprzęt prawie trzydziestoletni i zaczęło mnie korcić, a może by coś zmienić, no i stąd cały pomysł. Ale obrywam hi,hi. A podłączenie akai, tak jak piszesz wyjście na konwenter, a potem do hegla coaxialem lub optykiem. Taki pomysł faceta w wieku emerytalnym.

nano

• 9079 / 5200
  • Ekspert
09-03-2017, 23:28
siwy
tal tylko skrobne
DAC    to niby    z  numerkow ma byc  analogowy sygnal
a ty

analog  akai > numerki  dac > analog

hm

bardzo dziwny pomysl