Nano !!! :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) Hurraaa!
Paluch, Jeśli chodzi o gniazda przyłączeniowe z taśmami i kablami, to właściwie sprawa nie jest trudna. Wytłumaczę Ci to używając słownictwa niefachowego. :) W zasadzie są trzy rodzaje gniazd i wtyczek w przypadku Technicsa.
1. wciskowe - wystarczy złapać małymi kombinerkami po bokach i delikatnie wyciągnąć do góry, przy odrobinie wprawy można też wyciągnąć paluchami, ale jest to mniej wygodne (fotka 1),
2. zaczepowe - są to gniazdka złożone z elementów suwakowych, które działają jak zaczep. Część suwakową wystarczy małym śrubokręcikiem w pozycji poziomej (od strony boku gniazda) podważyć lekko ku górze i wówczas zwalnia się zaczep trzymający taśmę (strzałka żółta), a taśmę wystarczy wyciągnąć ku górze (strzałka czerwona) (fotka 2),
3. uciskowe - wystarczy nacisnąć lekko palcem gniazdko co zwalnia trzymanie taśmy (strzałka żółta) i można ją wówczas swobodnie wyciągnąć do góry (strzałka czerwona) (fotka 3).
Wpinanie odbywa się analogicznie, tylko w odwrotnej kolejności, z wyjątkiem "uciskowych" - w ich przypadku trzeba również najpierw nacisnąć palcem gniazdo, żeby zwolnić wewnętrzne "trzymaki", włożyć taśmę i dopiero potem puścić palec. :)
Oczywiście użyte nazwy rodzajów gniazd, są wymysłem mojej wyobraźni i nijak się mają do nazw właściwych stosowanych w rzeczywistości ale tak mniej więcej działają jak je nazwałem. :)