Audiohobby.pl

Magnetofon

martingo

• 129 / 3671
  • Aktywny użytkownik
19-05-2016, 12:24
Witam
Panowie potrzebuję waszej pomocy i porady. Potrzebuję ustawić głowicę w magnetofonie ale nie na słuch tylko z pomocą oscyloskopu wg instrukcji serwisowej i tu jest mały a raczej duży problem. Gdzie mógłbym kupić niedrogi oscyloskop lub zastąpić go odpowiednim programem na komputer i jaki by się nadawał. Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o oscyloskopy jak na razie to takie coś to tylko widziałem na zdjęciach i raz z daleka jak jakiś młody niósł go ze sobą. Może jakiś przykład obsługi takiego oscyloskopu. Proszę o wytłumaczenie jak dla małego dziecka bo to dla mnie czarna magia. Gdzie i co się jak podłącza i co ustawić aby uzyskać odpowiedni przebieg. Proszę o tłumaczenie pod kątem ustawienia magnetofonu. Myślę, że nie tylko mnie się przyda taka wiedza.

nano

• 9079 / 5197
  • Ekspert
19-05-2016, 12:27
witam
poczekaj na

AUDIOTONE :)

on ci powie 
wie co i jak

ja sie na PC tym bawilem kiedys

http://www.dr-jordan-design.de/german/Downloads_german.htm

ale ja potrafie  po prostu nie sluch  ... nie chwalac sie  :-) i juz
mysle ze ty tez potrafilbys
« Ostatnia zmiana: 19-05-2016, 12:48 wysłana przez nano »

martingo

• 129 / 3671
  • Aktywny użytkownik
19-05-2016, 12:51
Wiem niby można ustawić na słuch i ja tak kiedyś robiłem ale po podłączeniu oscyloskopu to się okazuje czy jest przesunięcie fazowe czy go nie ma i wtedy jest pewność no chyba że nano wiesz jak to obejść i mieć pewność, że głowica jest prawidłowo ustawiona. A i jeszcze jedno pytanie czy sony stosowało wysterowanie wskaźników na takim samym poziomie w całym okresie produkcji magnetofonów. Chodzi mi o to że jak porównam odtwarzanie na magnetofonie z końca produkcji z magnetofonem powiedzmy z początku abo połowy lat 80-tych to sygnał będzie wskazywał taką samą wartość w obu magnetofonach?

nano

• 9079 / 5197
  • Ekspert
19-05-2016, 12:55
zadnych szans

sony to katstrofa

wskazniku warjuja nawet w tych samych egzemplazach z tego samego roku
mam wrazenie ze czym nowsze sprzety  sony tym gorzej bylo

ktos tu zadal pytanie jak byla wysterowyana glowica w produkcji

prawdopodobnie  juz wcale nie sterowali   pod koniec  ..ani maszynwo ani wyrywkowo  he he he he

martingo

• 129 / 3671
  • Aktywny użytkownik
19-05-2016, 13:00
do ustawiania mam swoją powiedzmy najlepszą kasetę nie referencyjną a taka to by mi się przydała (serwisowa najlepiej do sony) a tak sporo magnetofonów ale nie mam pewności który ma ustawioną głowicę w sposób prawidłowy. Jakbym miał oscyloskop i tu jest błędne koło brak kasety serwisowej. Polegam tylko na tej kasecie ale po ustawieniu głowicy w oparciu o tą kasetę niby większość kaset gra poprawnie ale pewności nigdy nie ma niestety.

martingo

• 129 / 3671
  • Aktywny użytkownik
19-05-2016, 13:07
Mi się wydaje jak wskaźniki głupieją to w większości przypadków to wina toru a raczej jego rozregulowania. Dopiero na końcu to wina elektroniki niekontaktujących potencjometrów itp.

nano

• 9079 / 5197
  • Ekspert
19-05-2016, 13:13
martingo

ja cie rozumiem 
bo tez to przechodzilem
kasety referencyjne  drogie jak diabli
oscyloskopy
potem PC software z frekwencjami

perfekcyjnosc ale  nie raz  mnie  niestety zawiodla
spedzilem za duzo czasu na ustawiniach niz na muzie
to odkrylem dopiero po paru latach

nie bede cie od tego pomysla osciagac

bo jest 100%   OKi  i tak powinno byc

wiem wiem  ..... chce sie mie pewnosc
---

ja mam ale moje uszy  i moja pewnosc ... to analogowy swiat
mozna wszystko dopasowac podkrecic odkrecic popsuc i znow naprawic  he he     bez osprzetu
i dlatego lubie tasmociagi
zamykasz oczy sluchawki na uszy i wiesz  czy to to   
czy tez nie

a sluchawki nie do wzmaka wkladac tylko bezposrednio do decka

to mowie z doswiadczenia

..

bardziej wkurzajace jest jak  silniczek za szybko kreci kasete  jak np sie zly pasek zalozy
lub po prostu pada silnik  ech ,
jak muza zacznie falowac  bo niby rolka nie taka ...
jak hamulec  przy play zle naciga  lewa rolke...
jak dwowalkowiec zgryzie kasete  bo rolki sa do niczego
« Ostatnia zmiana: 19-05-2016, 13:17 wysłana przez nano »

martingo

• 129 / 3671
  • Aktywny użytkownik
19-05-2016, 13:28
Już jakbym miał taką kasetę to by było pół roboty z głowy. Niby można nagrać sobie z sygnałami testowymi tylko na którym, który ma ustawiony prawidłowo tor. Jak na razie to w 80% to jestem pewien jedynie pioneera ct-757 ale z tego co słyszałem to sony i pioneer były nie za bardzo kompatybilne. Będę musiał zrobić test wyciągnąć wszystkie magnetofony sony i przekładać kasetę nagraną na każdym z osobna jak w większości będą grały poprawnie tzw czysto z wysokimi tonami i z podobną wartością wysterowania wskaźników to uznam że jest ok.  Mam tak dwa sony 700es jeden 750es i Ka6es jest jeszcze 666es ale do tego jeszcze się nie dokopałem a i jeszcze wór roboczy tc-wr670.

martingo

• 129 / 3671
  • Aktywny użytkownik
19-05-2016, 13:31
miałem oczywiście na myśli woła roboczegp a nie wór roboczy tc-wr670

nano

• 9079 / 5197
  • Ekspert
19-05-2016, 13:33
moim zdanie nie uda ci sie

sony  i    pioneera dopasowac 100%
zebys kasete sobie wymienial

to inny dzwiek

sony dla siebie
kenwood dla siebie
dual dla siebie
pioneer dla siebie

to moje zdanie
skoncentroj sie tylko na jednej firmie

jak u mnie jest

sony > najlipej gra mi 950   potem ta a6se  i tu samo dopasowanie kaset nie bylo latwe
poniewaz maj inne glowice ... nie mowiac o innych rzeczach

konwood gra pieknie medzy soba  ale brakuje mi zdziebdzia basu i przestrzeni ( co niektorzy nie potwierdza )  to jak wloze kasety do sony

dual podbija mi basy   z sony  tak ze  ma wywalic kolumny ( przesadzam )    bardziej pasuje mu kenwood

onkyo lyka wsio  dosc  dobrze odtwarza ale  nie ma przestrzeni jak w 950    lub   kenwood 880 ( musze na equalizerze dopasowac troche dzwiek )

a na smym  koncu co pokazuja wyswietlacze >>  wysterowanie

nie mam zadnych znieksztalcen a tu

sony  + kenwood  dobrze pokazuje
wkladam do duala 8050  nie wybija ponad  1db      nuda
wkladam do technicsa  a tu wyskok na 6 db    ale numer
onkyo  bardzo dzwnie  trzepie przy 1 db   jakby dynamiki nie bylo

trudny temat
za duzo testujemy  a za malo sluchamy
« Ostatnia zmiana: 19-05-2016, 13:42 wysłana przez nano »

martingo

• 129 / 3671
  • Aktywny użytkownik
19-05-2016, 13:58
Ja jak coś naprawiam to muzyka musi grać tylko wtedy się tak nie wsłuchuje bo jestem bardziej skupiony na naprawie. Znalazłem taki o to program tylko czy to wystarczy OSCILOSCOPE 2.51 tylko czy to wystarczy.

martingo

• 129 / 3671
  • Aktywny użytkownik
19-05-2016, 14:49
Muszę ja posprawdzać jak zachowują się moje magnetofony.

martingo

• 129 / 3671
  • Aktywny użytkownik
19-05-2016, 14:52
nano i tu mnie trochę uspokoiłeś ponieważ ka6es z 700es jakoś nie bardzo się mogą ze sobą idealnie dogadać zawsze jest jakaś różnica w wymienności kaset.

nano

• 9079 / 5197
  • Ekspert
19-05-2016, 14:58
tak tak

inne glowice i juz

jasne ze mozesz sie pobawic  i bedzie lepiej na 100%
ale przynajmniej wiesz ze nie jestes sam  :-)

np u mnie  nagrania sony  na amorficznej  glowicy jakby lepiej   znasza   te   inne sony  770  790  81
ale nie na odwrot

po podkreceniu  a6kes  na glowicy   dostaje lepsza akustyke na tych tasmach
ale  nigdy nie 100% taka sama

terz decyzja nalezy do mnie co robie  wszystkei dopasouje do 950    :-)
« Ostatnia zmiana: 19-05-2016, 15:28 wysłana przez nano »

kendail

• Gość
19-05-2016, 16:10
Źle fotografuje się takie błyszczące powierzchnie. W realu jak nówka a na fotkach jak jakiś szrot.