Audiohobby.pl

Magnetofon

kendail

• Gość
12-05-2016, 00:09
i duża szpula
TASCAM 32
Wychowałem się na szpulowcu, bodajże ZK140, lampowy jeszcze. Chciałbym sobie strzelić jakiś fajny szpulak. Postawiłbym go centralnie na szafce, tv bym wyrzucił do drugiego pokoju. Tylko jak wlazłem na allegro to mnie deko krew zalewa - ceny z kosmosu! Zdenerwowałem się i idę kurde spać. Na dzisiaj mam dosyć nerwów.

A co do generatora - mam kilka płyt testowych, w tym chyba dwie z całą gamą sygnałów do testowania, również magnetofonów. Chyba będzie okazja do wykorzystania.

AUDIOTONE

• 9890 / 6044
  • Moderator Globalny
12-05-2016, 00:13
Czy krążę hm... zawsze co dzień tak po 2 godzinki. A może się coś trafi fajnego.... i wtedy jest problem jak to przemycić do domku hehe. Od razu przypomina mi się Nano :) Podobny ma problem. Wszystko było by fajnie gdyby jakiś rok temu kupiłem tanio okrutnie końcówkę mocy Crown 5002VZ , jakie było zdziwienie mojej ładniejszej połowy jak postawiłem to w salonie i powiedziałem że to będzie tutaj stało . Najpierw była jedna końcówka potem doszła druga i szalę przeważyła hm... A małe one nie były...
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

bori

• 6 / 3120
  • Nowy użytkownik
12-05-2016, 00:17
"firmy nie dbały już o decki a celem głównym stał się CD."

No właśnie. W tym zestawie jest 5 płytowy odtwarzacz CD. Heh, też mi pomysł - z przeszłości. Przy okazji pytanie do Panów fachowców bo nigdy nie miałem takiego pięciopłytowca. Czy po wysunięciu szuflady powinienem móc obracać ręcznie całą tarczę dookoła? (no raczej skoro chciałbym załadować 5 płyt) bo blokuje się talerz - wyrazna przeszkoda ze stuknięciem. W żadną stronę. Chyba o cos zahacza, niestety nie można rozebrać bo oczywiście trzeba mieć narzędzia serwisowe. Nie zwykłego krzyżaka... nonsens. Dodam, że podczas przenoszenia wypadła z talerza głebiej jedna płytka. Może coś uległo uszkodzeniu przy włączeniu? Po odwróceniu do góry nogami wpadła z powrotem i udało mi się ją wyjąć. Poza tym chyba w ogóle nie ma sensu tego uruchamiać. Jak dla mnie to zabawny wynalazek...

bori

• 6 / 3120
  • Nowy użytkownik
12-05-2016, 00:20
"firmy nie dbały już o decki a celem głównym stał się CD."

No właśnie. W tym zestawie jest 5 płytowy odtwarzacz CD. Heh, też mi pomysł - z przeszłości. Przy okazji pytanie do Panów fachowców bo nigdy nie miałem takiego pięciopłytowca. Czy po wysunięciu szuflady powinienem móc obracać ręcznie całą tarczę dookoła? (no raczej skoro chciałbym załadować 5 płyt) bo blokuje się talerz - wyrazna przeszkoda ze stuknięciem. W żadną stronę. Chyba o cos zahacza, niestety nie można rozebrać bo oczywiście trzeba mieć narzędzia serwisowe. Nie zwykłego krzyżaka... nonsens. Dodam, że podczas przenoszenia wypadła z talerza głebiej jedna płytka. Może coś uległo uszkodzeniu przy włączeniu? Po odwróceniu do góry nogami wpadła z powrotem i udało mi się ją wyjąć. Poza tym chyba w ogóle nie ma sensu tego uruchamiać. Jak dla mnie to zabawny wynalazek...

AUDIOTONE

• 9890 / 6044
  • Moderator Globalny
12-05-2016, 00:26
Ja bym się pozbył tego 5 płytowca i pomyślał nad czymś 1 płytowym . Będzie trwalsze i lepsze jakościowo.A wkładanie płyt do takiego "czegoś" odbywa się chyba wyborem na klawiaturze numerycznej odpowiedniego numerka płyty. I wtedy ten talerz powinien się obracać by móc włożyć płytę na odpowiednie miejsce .
« Ostatnia zmiana: 12-05-2016, 00:28 wysłana przez AUDIOTONE :) »
Wojtek.

martingo

• 129 / 3671
  • Aktywny użytkownik
12-05-2016, 08:26
AUDIOTONE odnośnie SONY TC-K700ES to nawet nie zwróciłem uwagi że przeszło tornado po tej płycie i poprzechylało kondensatory jak na razie nie ma to wpływu na nagrywanie i odtwarzanie ale deck jest jeszcze w fazie testów, być może ja je jakoś poprzechylałem próbując odpiąć wtyczki od głowicy wpina się je właśnie między tymi płytami na dole a że też smarowałem wszystkie przełączniki i regulatory więc jedną płytkę musiałem wysunąć tam przy wyświetlaczu aby do nich się dostać. Mam nadzieję że niczego nie uszkodziłem. Jak coś to mam ściągę servisówkę oraz drugiego 700ES ten jest jak na razie we wzorcowym stanie technicznym.
Philips FC-731 to prosta konstrukcja dźwięk bardzo ubogi w bas coś jak mp3 za to góry ma dosyć sporo. Dwukasetowce to używam do kaset niewiadomego pochodzenia i dla wygody, potem ewentualne po spotkaniu z głowicą owego kaseciaka, którego mi nie szkoda mogę taką kasetę włożyć do lepszego sprzętu.

nano

• 9079 / 5197
  • Ekspert
12-05-2016, 17:39
bori

witam rowniez

mam zawrot glowy  i  kontrolowany internet  he he he he

do wkrotce  bo juz nie moge wytrzymac

czytam ale 

uwierzcie mi wszystko czytam co piszecie
« Ostatnia zmiana: 12-05-2016, 17:48 wysłana przez nano »

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
12-05-2016, 17:58
A ja ostatnio porównywałem SONY HF podstawowe z SoNY UX. Sony HF wypadła tak samo dobrze jak UX, jedynie tem masakryczny szum na tej taśmie niszczy finalny efekt. Jednakże, jeśli chodzi o odwzorowanie dźwięku ze źródła HF wypada lepiej niż podstawowe chromówki wielu producentów.

nano

• 9079 / 5197
  • Ekspert
12-05-2016, 18:01
HF  >  potwierdzam ten szum dlatego u mnie nie nadaja sie do muzy klasycznej
mam na nie inna poleczke 

-
tak tylko powiem m
milam okazje sluchac

Alpine AL 90

to bardzo wysoka polka
( nie na sprzedaz   nawet nie spytalem o cene
nie byloby mnie i tak stac na ten klocek)

wyglad super
pierwszy raz go w zyciu widzialem
robi wrazenie

dzwiek bardzo dobry

ale przy  880hx 

mialby klopoty 

to tak na marginesie
dla zbieraczy hobbystow  naprawiaczy jak   ja

radmar  to chyba ty co pisales mi o 880  kurcze
jeszcze raz dzieki
...........................................................

musze zakupic ten silnik
nawet jak bym mial  sie ze...........ac

szukam w wirtualnym swiecie

----

a tak na marginesie
ilez mozna gadac o deckach...
powoli jestesmy

walnieci i to dobrze
nieprawdaz
« Ostatnia zmiana: 12-05-2016, 20:16 wysłana przez nano »

eMandDe

• 2204 / 3185
  • Ekspert
12-05-2016, 20:52
----

a tak na marginesie
powoli jestesmy

walnieci i to dobrze
nieprawdaz
Prawdaż Prawdaż nano !!!

AUDIOTONE

• 9890 / 6044
  • Moderator Globalny
12-05-2016, 23:37
A tam odrazu walnięci . Pozytywnie zakręceni :)
Ja dalej walczę z kondensatorami w M7020 wymieniłem już chyba z wiaderko zostało jeszcze tylko kilkanaście ...
A przesyłki przychodzą na raty więc , czasem to trochę trwa. Tor audio w M7020 będzie cały na Elna Silmic II RFS.
Powinno to troszkę poprawić dźwiękowo, ale okaże się jak już będzie uruchomiony .
Co do Apine AL90 to kolega miał ten sprzęt, ciekawy magnetofon, grający bardzo lekko bez wymuszeń, z dobra dynamiką ,bardzo barwny i detaliczny. Kwintesencja analogowego brzmienia .
Wojtek.

eMandDe

• 2204 / 3185
  • Ekspert
13-05-2016, 08:22
POZYTYWNIE ZAKRĘCENI mówisz AUDIOTONE.

He he he

Dobre.

Może i tak.

Tak bardziej POZYTYWNIE.

A co do Alpine AL 90 to powiem tylko, że fajna maszyna z tego decka.
Nie wiedziałem na oczyska a tym bardziej nie słyszałem na uszyska.

Nawet nie myślę o tym, że kiedyś się uda bo pewnie nie.
A Tobie nano i AUDIOTONE można lechko pozazdrościć.

He he he

aulait

• 1420 / 5765
  • Ekspert
13-05-2016, 08:46
a tak na marginesie
powoli jestesmy

walnieci i to dobrze
nieprawdaz

No wiesz co Nano... zaraz walnięci?! Ja jak każdy normalny człowiek mam tylko 17 kaseciaków plus co najwyżej kilkaset kaset :O :)))

nano

• 9079 / 5197
  • Ekspert
13-05-2016, 08:53
he he he he he
usmialem sie

fakt

jak kazdy normalny czlowiek  >  kilkanascie magnetofonow
wiecie co

dzis to powiem w domu

ale jak mnie tu pare dni nie bedzie  to wiecie co sie stalo

eMandDe

• 2204 / 3185
  • Ekspert
13-05-2016, 10:54
nano

Jak tak mówisz to mnie z tą ilością tu już dawno nie powinno być.

I nie tylko tu !!!

nano - masz wyrozumiałą żonę to i zrozumie tę NORMALNOŚĆ.

Ale uważaj, bo dzisiaj 13-ty, maj i piątek !

He he he