Witam wszystkich.
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie próba modyfikacji sekcji wejściowej w moim wzmacniaczu.
Skąd się wziął ten pomysł ?
Azur 651A jest dosyć ciekawą konstrukcją w kwestii rozwiązania obsługi wejść.
Każde z wejść posiada swój własny moduł zawierający wzmacniacz operacyjny.
Najciekawsze jest to że każde z wejść brzmi inaczej i te równice są naprawdę duże.
Mam wejście, które gra bardzo jasno i detalicznie. Jest też takie które uwydatnia dół pasma, ale niestety jego barwa jest nieciekawa, zwarta i mułowata.
Najciekawsze jest to że każde wejście posiada zestaw „takich samych” elementów, dlatego wnioskuje że różnice w brzmieniu spowodowane są rozbieżnościami w parametrach elementów każdego wejścia.
Poszperałem trochę i wiem że te elementy nie są najwyższych lotów.
Pomyślałem sobie że skoro słyszę tak znaczące różnice dla takich samych elementów to bardzo możliwe że przy wymianie tych elementów na coś lepszego, poprawię brzmienie wzmacniacza i zyskam kolejny punkt dzięki któremu będę mógł modyfikować brzmienie.
Dodatkowo dzięki konstrukcji wejść mam możliwość bezpośredniego porównania wprowadzonych zmian.
Na pierwszy ogień chciałbym aby poszły elektrolity Fujicon oraz opamp NE5532P, nie wiem czy jest sens wymieniać rezystory i pozostałe kondensatory, a jeśli tak to na jakie ?
W temacie wymiany takich elementów jestem jeszcze zielony dlatego liczę na waszą pomoc.
Kilka pytań do was:
1. Na jakie kondensatory wymienić Fujicony ? Zastanawiałem się nad wymianą na NICHICON ES, czy to dobry pomysł ?
2. Jakie opampy warto kupić ? Wiem że nie ma prostej odpowiedzi na pytanie, który będzie lepszy, ale może podacie mi kilka propozycji …
3. Jaką podstawkę do opampów kupić ? Natrafiłem na podstawkę złoconą Seiko Nextron za 2,50 zł, czy taka podstawka jest przyzwoita ?
Planuje zmodyfikować 2 z 5 wejść i pobawić się trochę w podmianę opampów.
Do postu załączam schemat wejścia oraz zdjęcia sekcji wejściowej. Jest to moja analiza obwodu jednego kanału i mam nadzieję że się nie pomyliłem bo robiłem to „na kolanie”, ale wszystko wygląda ok.