elo Robert, poddalbys sie probie na roznice kabel zapetlony/prosty albo nawet taiej przyzwoity kabel za 300zł vs taki za 30Kzł ? (cena x 100, zupelnie inna budowa mam nadzieje ;-))
Z ciekawosci pytam.
Poddałem się "takim" próbom, oczywiście oblałem. Test ABX (bo zdaje się, o "takie: próby chodziło), pozwala rozróżnić słonia od mrówki, ale dwie mrówki {czerwona i czarna}, na to nie ma szans. Mam przełącznik, który służy do testów ABX. Problem w tym, że jakość tego przełącznika, nie nadaje się do czegokolwiek. Człowiek który go dla mnie zrobił, miał jak najlepsze chęci. Niestety, jak porównać cokolwiek, gdy kabelki wewnątrz są jak włos, a złącza, przełącznik i inne elementy mają tą zaletę, że przewodzą...
Oczywiście, można porównać niektóre elementy, bez użycia przełącznika. Np. dwa źródła, można podpiąć do pre, lub dwa transporty do jednego dac-a. Można też znaleźć pre z dwoma wyjściami i końcówki z dwoma wejściami i podłączyć to różnymi kablami. Mówiąc szczerze, nadal trudno to rozróżnić, bezbłędnie się nie da. Kryterium podane przez sceptyków, to 9/10. Sprawdziłem to, sprawdziłem też różne testy kolegów, a także te, znalezione w necie. Nikt nie zdał takich testów, zawsze odpowiedzi były poniżej wymaganego 9/10. Dziwnym trafem, ludzie zwykle mylili się w jedną stronę, w zbadanych przypadkach, zawsze był to przedział 5 i więcej na 10. Nigdy 5 i mniej... Jaki to dowód? Ano taki, że nikt nie odpowiedział 9/10, a więc różnic nie ma. A to, że wszyscy (takie tylko znalazłem testy) mylą się w jedną stronę? To jest NIEWAŻNE i na tym zakończmy tą dyskusję.
PS. uwazam ze koledzy nieco nieelegancko komentuja, ale to moje zdanie.
"Nieelegancko", ależ co Ty :) Ci ludzie, obejrzeli już na obrazkach drogie systemy tych, co słyszą i wiedzą, że "nie ma różnic". Ja niestety nie dysponuje odpowiednią kwotą, ale dany mi jest dostęp do wielu rzeczy i mam otwartość umysłu. Wiele rzeczy wzbudza mój uśmiech, wiele jednak działa. Zresztą ten uśmiech czasami rzednie, gdy w danym systemie wyłapuje zmiany. Miałem płytki Holfi u siebie, oddałem pukając się w czoło. Tydzień temu byłem świadkiem, jak zmienił się dźwięk, gdy kolega zabrał taką płytkę z daca. Kilkukrotnie przekładał i cóż dodać, było to wyraźnie słychać. Nie ma szans na odróżnienie tego w ABX, to niewielkie, ale słyszalne zmiany. Czy komuś to do szczęścia potrzebne, czy cena to usprawiedliwia itd. to inne pytanie. Pewne jest, że to było słychać. Byliśmy tam w trzech, być może mieliśmy wspólne omamy. Kolega jest pianistą, uczy w szkole muzycznej, a także na akademii muzycznej uczy studentów gry na fortepianie. Drugi kolega, to kablo-sceptyk... przynajmniej do niedawna. Nadal ma niedrogie przewody (podobnie ja), ale zdecydowanie słyszy występujące różnice. Ślepe testy fajnie wyglądają na papierze, niestety, z racji fizjonomia człowieka, na nic się zdają w audio.