Witajcie,
Jako szczęśliwy posiadacz zakładam ten wątek w celu wymiany doświadczeń. Wiem, że na naszym forum pojawiały się opisy na ich temat jednak tutaj chciałbym aby toczyła się wyłącznie dyskusja związana z tym konkretnie modelem. Są to słuchawki bardzo ciekawe o bardzo dobrym brzmieniu a do tego zamknięte co czyni je relatywnie niszowymi. Zapraszam również do zamieszczania linków do ciekawych testów i opisów z nimi związanymi.
Poniżej przedstawiam parametry słuchawek:
typ : zamknięte , dynamiczne
pasmo przenoszenia : 5Hz - 30kHz
impedancja : 250 Ohm
nominalny SPL : 97 dB
nominalne zniekształcenia THD : <0,2%
maksymalna moc wejściowa : 100mW
izolacja otoczenia : 20dB
waga : 250g
Obecna cena to 550-650pln
Dodatkowo:
Słuchawki posiadają przewód odczepiany o długości 3,5m
Wszystkie elementy są wymienialne w dość prosty sposób.
Wskazówki:
Brzmienie można lekko zmodyfikować poprzez założenie welurowych padów od modelu DT100. Są nieco mniejsze ale dają większy komfort i nieznacznie zmniejszają obecność niskich częstotliwości.
Ze względu na odczepiany kabel warto pomyśleć o próbach z innymi żyłami.
Dzięki dużym muszlom warto ustawić oś przetworników koncentrycznie względem środka ucha. Ten zabieg powiększa scenę i i wyrównuje nieco pasmo. Dla mnie najlepszy efekt jest po przesunięciu muszli w dół i do przodu.
Słuchawki według mnie lepiej spisują się z tranzystorowymi wzmacniaczami. Ich głęboka barwa i gładkość nie potrzbują dodatkowych zabiegów wygładzających/ocieplających.
Dźwięk:
Brzmienie tych słuchawek określiłbym mianem dosyć pełnego, gładkiego, z bardzo naturalnie brzmiącą górą- niemęczacą. Powstały jako sprzęt studyjny i jednym z założeń było to aby można w nich długo pracować. Więc nie ma z nimi ryzyka przeostrzeń, jazgotliwości. Przełom średnich i niskich częstotliwości ma dobrą masę.
Przestrzeń jak na konstrukcję zamkniętą jest w czołówce tego typu konstrukcji. Choć to sprzęt stydyjny w mojej opinii może śmiało stawać we szranki z konstrukcjami audiofilskimi.
Ergonomia:
Słuchawki są wygodne i bardzo lekkie. Jedyny mankament to to że świeże pady są dość twarde i trochę czasu zabiera im dopasowanie się do kształtu głowy. Dodatkowo w cieplejsze dni mogą powodować lekkie pocenie ponieważ nie są wykonane ze skóry.
Opis porównawczy DT150/T70/HD650 znajduje się tutaj:
18 September 2013 at 19:52
http://hifiphilosophy.com/?p=7968#commentsZdjęcia: