Audiohobby.pl

Słuchawkowa droga. Którędy do...?

Beat

• 71 / 5112
  • Użytkownik
25-02-2013, 15:06
Od ok. 2-3 lat wchodzę w świat słuchawek na "poważnie" (wcześniej raczej głośniki) najpierw oczywiście zdobywanie wiedzy, potem budowa wzmacniaczy i polowanie (złudne) na te jedyne.  Teraz wiem, że polowanie i budowanie nigdy się nie kończy (ale pewnie kiedyś dam sobie spokój).

Obecnie mogę pochwalić się następującą zwierzyną:
Superlux HD-668b (ok.80-100h),Philips HP890 oraz ortodynamiczne TDC-5 i Telefunken TH-700

Oczywiście porównuje je na tym co mam (zmodyfikowany Terratec Phase 26 usb), jednakże zdaję sobie sprawę z niedopasowania systemu (jakości, wydolności prądowej) i wiem że jeszcze nie mogę je do końca porównać również z powodu nie wyrobionego słuchu.

Prosiłbym o pomoc doświadczonych kolegów w porównaniu moich słuchawek ze sobą, przybliżonym ulokowaniu ich w rankingu innych słuchawek, (np. który model się wybija, ten model leży pomiędzy tymi a tymi w tej kategorii a w innej...).
Wychwyceniu i nazwaniu ich cech które może teraz usłyszę a może w przyszłości mogę się spodziewać na lepszym wzmacniaczu.

Już wiem że ortodynamiczne wymagają prądu i polecana jest lampa OTL, hybryda lub mocny tranzystor.

Wcześniej zbudowałem m.in wzmacniacz na opa552,bufor w klasie A z linku

http://diyaudioprojects.com/Solid/IRF610-Class-A-Headphone-Amp/

Obecnie buduję hybrydę AVT-2928.
Jak Waszym zdaniem ta hybryda sprawdzi się z moimi słuchawkami ?

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
25-02-2013, 21:20
... może jeszcze frytki do tego?

Tak serio to nie ma najmniejszego znaczenia jak inni pozycjonują to czego słuchasz, jak Ci napiszę, że to śmieci, syf i za darmo bym ich nie wziął to co, przestaniesz słuchać? Jak ktoś napisze, że tylko Orfeusz nadaje się do słuchania to weźmiesz kredyt i za 100 000 zł kupisz?

Szukaj zawsze w swoim budżecie i staraj się kupować tak by być zadowolonym.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
25-02-2013, 21:45
Podpisuję się pod tym co napisał Asmagus. Każdy ma swój kosmos, jednego zadowolą CAL! i nie usłyszy różnicy między nimi a czymś za pierdylion zł. A dla innego nic poniżej Staxa nie ma prawa grać.

To wszystko jest efekt placebo i najlepiej jest odwołać się do jakiegoś obiektywnego probierza. Np. wykonać sobie ślepy test, jeśli nie słychać różnicy, albo różnica jest na niekorzyść produktu droższego, a zależy nam wyłącznie na dźwięku, to nie ma sensu inwestować. Jeśli chodzi o dobre samopoczucie wynikające z prestiżu i faktu posiadania czegoś z przewaloną ceną - to wówczas można kupić cokolwiek i nie trzeba niczego sprawdzać. Samo posiadanie hi-endu poprawia percepcję dźwięku i gwarantuje samozadowolenie. Natomiast jeśli kogoś jednak nie stać - warto zachować rozsądek. Póki nie wyda się sporych pieniędzy (choć to czy są spore jest relatywne) różnic z reguły nie słychać.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Beat

• 71 / 5112
  • Użytkownik
25-02-2013, 22:39
...yyy podwójne proszę z majonezem. :)

Ma znaczenie, dla mnie, jak doświadczeni z danymi słuchawkami użytkownicy pozycjonują słuchawki (oczywiście nie dla dźwięku) -ciekawe z jakimi wzmacniaczami ich słuchają ?
Konfrontacja odczuć może mi podpowiedzieć kierunek działań i przyspieszyć dochodzenie do lepszego dźwięku bo mój system nie jest najlepszy.
Pewnie napiszą coś więcej.

"...jak Ci napiszę, że to śmieci, syf i za darmo bym ich nie wziął to co, przestaniesz słuchać? "
W dobie i-netu należy nauczyć się filtrować informacje.
 Jeśli więcej osób coś potwierdzi i będzie to wiarygodna informacja odpowiednio napisana (jak? tego nie zdradzę), będę mógł to sam zaobserwować, potwierdzić wezmę to pod uwagę.

"Szukaj zawsze w swoim budżecie ..."

Cały czas tak robię. Z czym kojarzy Ci się słowo polowanie, z kupowaniem za wygórowaną cenę.
Tylko superluxy kupiłem nowe na alle... reszta za ok. 5% wartości superluxów.

"...i staraj się kupować tak by być zadowolonym."

Właśnie po to też konfrontuje odczucia, a że jest dużo zmiennych trzeba korzystać z doświadczeń innych. Muszę być pewny że słuchawki grają gorzej dlatego że są gorsze a nie dlatego że wzmacniacz (lub inny czynnik) jest za słaby, ewentualnie mogę pójść do wróżki.

Kuba_622

• 312 / 5131
  • Zaawansowany użytkownik
25-02-2013, 23:11
Ale z intymną czynnością jaką jest słuchanie muzyki na słuchawkach jest tak jak z innymi czynnościami intymnymi - z opowieści bardziej doświadczonych znajomych i tak nie da się dowiedzieć jak to jest, najwyżej można sobie wyrobić błędne wyobrażenia ;) W każdym razie proponuję pójść do jakiegoś sklepu ze sprzętem i posłuchać kilku klasycznych pozycji: HD600, DT880, K701 to od razu ma się wyobrażenie jak grają "klasowe" słuchawki.

intuos

• 1003 / 6105
  • Ekspert
26-02-2013, 00:00
Beat,

Na twoim miejscu spojrzałbym na forum z góry i poszedł własną drogą. Jeżeli lubisz DIY to działaj. Tyle frajdy ile da Ci ta zabawa nie da Ci żadne hajendowe ustrojstwo...

Kiedy wchodziłem w temat ortho nikt nie wiedział co to jest, łącznie ze mną. Ale było coś magicznego w tych słuchawkach że postanowiłem koniecznie kupić yamahy hp-1. Dzięki opaczności boskiej na allegro ukazały się za małe pieniądze yh100. Nabyłem i zacząłem zabawę. W miedzy czasie były inne zabawki ortho . Jeszcze dziś pamiętam jak patrzyłem się na rozkładówkę yamahy z roku 1980 z pięknym foto yh1000. Patrząc na nie wyglądałem zapewne jak dzieciak przed sklepem z cukierkami, a sama świadomość ich zdobycia jak miraż z fatamorgany... Ale udało się.
Najpiękniejsza jednak w tym wszystkim była moja droga w audio, nie kolegów z forum, tylko moja.

Tobie radze to samo...czyli nie radzić się tylko baw się samemu. Jeżeli jest się skazanym na gotowy produkt to ok, można się pytać, ale w twoim wypadku zrobił bym parę projektów DIY i umówił się na meeting z innymi forumowiczami , by porównać to co masz z tym co jest na rynku. Bardzo szybko może się okazać że w brew pozorom, nie masz się czego wstydzić.

Także działaj brachu.
Lepsze słuchawki przyjdą we właściwym czasie.

Synthax

• 2323 / 4324
  • Ekspert
26-02-2013, 01:46
No to jeszcze ja dodam swoje trzy grosze, zgadzając się z powyższymi wypowiedziami. Np.: kiedy pierwszy raz słuchałem HD600 licząc na wielkie wrażenia byłem zdziwiony jak nieporywające jest ich ciemne brzmienie. Podobnie z Beyerami DT770.. Także trzymaj się swoich odczuć i idź za tym co czujesz. A przy okazji testuj klasyki.

Perul

• 246 / 4574
  • Aktywny użytkownik
26-02-2013, 13:06
HD600 ciemne? Z czego się przesiadłeś?

Z tanich i dobrych (i niestety nazbyt dla mnie jasnych, ale coś z tym zrobię  ;) ) polecę Takstary Hi2050 - dla mnie to kolejny krok po Superluxach.

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
26-02-2013, 15:03
>> Beat, 2013-02-25 22:39:07
>> z jakimi wzmacniaczami ich słuchają ?

Jak wzmacniacz nie jest skopany to różnice są na granicy percepcji. Tym bym sobie głowy nie zawracał. Bardziej bym się martwił kto jakie ma uszy i preferencje. Dopóki ich nie poznasz każda opinia będzie bezwartościowa. IMO, jedynie przy opisach porównawczych można mieć jako takie wyobrażenie o produkcie.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Synthax

• 2323 / 4324
  • Ekspert
26-02-2013, 15:26
>> Perul, akurat nie przesiadałem się tylko dopiero wchodziłem w temat słuchawek z przedziału 1,5K. Przy HD600 i innych, ostatecznie wybrałem T70.

Beat

• 71 / 5112
  • Użytkownik
26-02-2013, 18:29
Proszę  o uważne czytanie , bez urazy.
Tyle poezji tylko poco ? Jeszcze mi tu dzieciństwo zaczniecie  wspominać.
Nie zamierzam wydawać dużej kasy na Hi-end.
Ależ ja nie radzę się bezkrytycznie w celu zmiany o 180 stopni tylko konfrontuje.
 Chcę potwierdzać własne doświadczenia,upewniam się, że nie uległem autosugestii, że inni doszli do tego samego a jeśli nie to jaka była przyczyna, błąd.
Nie wszystko da się sprawdzić samemu, za dużo możliwości za mało pieniędzy i czasu a nawet cierpliwości.

"IMO, jedynie przy opisach porównawczych można mieć jako takie wyobrażenie o produkcie."
I o takie mi chodzi najbardziej. Chce wiedzieć przynajmniej jakiego rzędu jest pułap możliwości słuchawek. Tyle jest opisów i porównań, o TDC-5 i HP890 było sporo, natomiast o TH-700 niewiele.
Impedancja TDC-5 to 70 ohm a TH-700 120 więc chyba tdc-5 będą łatwiejsze w wysterowaniu.
Na słuch też obecnie lepiej się prezentują.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
26-02-2013, 18:41
Beat,

(bardziej doświadczeni?) koledzy próbują ci tylko przekazać życiową mądrość, że nie ma czegoś takiego jak obiektywna ocena różnych słuchawek
że dla każdego dobry bas prawdziwa przestrzeń czy dynamika znaczy co innego
a więc kierowanie się opiniami osób, których gustów nie znasz zaprowadzi cię najpewniej na manowce

zgaduję, że w opinii niektórych osób tworzenie takiej listy, jak proponujesz nie ma wielkiego sensu i dlatego nie przejawiają wielkiego entuzjazmu :)

przeczytaj jeszcze raz odpowiedzi na twoją prośbę mając na uwadze to, co ci napisałem, a być może tym razem odczytasz co innego...
Odszedł 13.10.2016r.

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
26-02-2013, 19:50
>> Beat, 2013-02-26 18:29:38
>> mpedancja TDC-5 to 70 ohm a TH-700 120 więc chyba tdc-5 będą łatwiejsze w wysterowaniu.

O łatwości sterowania świadczy skuteczność słuchawek (SPL) a nie ich impedancja. No chyba, że próbujesz "pożenić" 600ohmowe słuchawki z przenośnym grajkiem. Wtedy mogą zagrać za cicho.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
26-02-2013, 20:30
Nie oczekuj od innych, ze napisza dokladniebto, czego oczekujesz.

Masz Philipsy ktore byly uwazane za pewnego rodzaju best buy za mala kase, kiedy jeszcze nie bylo superluxow i innych chinskich tanich, ale rzetelnych sluchawek. Tak wiec masz niezle dynamiki.
TDS-5 to za to rosyjska kopia YH-1 i b. dobry wstep do ortho.
Teraz zastanow sie, ktore brzmienie wolisz i idz w tym kierunku.

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
26-02-2013, 20:34
Nieśmiało nadmienię, że na forum jest sporo osób, które "goniło króliczka" -> szukało optimum.

Wielu użytkowników zatrzymało się na STAX-ach a jest spora grupa, która ostatni stwierdziła, że po osiągnięciu celu wolą słuchać na kolumnach. Np. W.Luczynski ma AKG K1000, monoblocki do nich wszystko dobierane latami a i tak stwierdził, że obecnie więcej słucha na starych kolumnach zasilanych "zwykłym" Denonem.

Może przetestuj jakieś monitorki bliskiego pola ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …