Audiohobby.pl

LAPTOP+ DAC+WZM SLUCHAWKOWY+SLUCHAWKI

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
25-02-2013, 21:26
dlaczego tak sądzisz?
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
25-02-2013, 21:29
a zresztą, to nie ja nienawidzę Piotra Ryki, tylko on (jak widać z powyższego) nienawidzi mnie

myślisz, że czegoś mi zazdrości? i czego?
Odszedł 13.10.2016r.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
25-02-2013, 21:31
@ 4M

Best Buy to sieć za oceanem.

Podatki w stanach to: dochodowego w większości stanów BRAK. Ubezpieczenie społeczne obowiązkowe (odpowiednik naszego ZUSu) 7,65%, podatek federalny 10%, a zatem ZUS+ federalny = 17,65%. VAT we wszystkich stanach wynosi (Sales Tax) 5,6%. Od wódki 9%!!!! Akcyza - 5% od fajek i 8% od paliwa.

U nas - VAT 23%, dochodowy + ZUS w pierwszym progu 43% *nie licząc dodatkowych 8% płaconych przez pracodawcę od jego realnego kosztu zatrudnienia pracownika, czyli razem 51%.  Jeśli ktoś wejdzie w drugi próg dochodowego podatki w Polsce sięgają 78%!!!!!!!!

17.65% vs. 78% - różnica w podatkach bezpośrednich

5,6% wobec 23% - różnica w podatkach pośrednich

Akcyzę pomijam dla uproszczenia, bo nie dotyczy omawianej w tym wątku elektroniki.

Rozumiesz konsekwencje????

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

lancaster

• Gość
25-02-2013, 22:37
łapy wisza 4m....jak masz pretensje o to ze bulisz o 30% wiecej niz w Stanach to do rzadu startuj z petycja.
Z kazdej transakcji najwiecej zabiera rzad. Jaki jest jego wklad/pomoc ? Żadna.
Pamietaj - to rzad IIIRP Ci te pieniadze zabiera. By zylo sie lepiej. Wszystkim.
...a jak nie styka to Vincent dowala a to VAT a to inny podateczek itp. ...a emeryturki po 30 latach pracy 1500, chyba ze dzielnie sluzyles w SB, wtedy raz ze pracowales krocej a dwa dostajesz pewnie wiecej. Wot matuszka otcizna.

• Gość
25-02-2013, 23:12
Roland - Sales Tax jest chyba rózny w zależności od stanu, bodaj 5%-8%.
Nie mniej oglądam parę amerykańskich vlogów i jak widzę ceny identycznych towarów u nich i u nas to krew mnie zalewa.

lancaster

• Gość
25-02-2013, 23:13
Odnosnie Piotra Ryki. Masz bana na dzien dobry przy jakiejkolwiek kolejnej probie personalnego dowalania sie do kookolwiek.

Prosze nie odpowiadac na jego zaczepki, zgloszenie do moderacji zamyka temat.

• Gość
25-02-2013, 23:15
Powiało grozą...

lancaster

• Gość
25-02-2013, 23:27
Egon...bardzo Cie prosze...kto jak kto, ale Ty sie banow obawiasz ? ...z taka lista starc ?:-)

...wiesz jak dla mnie to ktos mogl sobie dowolnie nawywijac, ale jak ktoregos dnia przychodzi i rozmawia jak czlowiek to nie pamietam o czym wczesniej rozmawialismy. Natomiast jak zaczyna od pierd.lenia to od jakiegos czasu nie chce mi sie po raz n-ty ciagnac bitwy na kapiszony...ani jej ogladac. A tu mam mozliwosc zeby świat byl lepszy w tym temacie :-)

Sam wiesz ze to kwestia podejscia. Nie zmienilem sie i Ty tez pewnie nie. Zmienilo sie nasze podejscie.

zdezintegrowany

• 1278 / 4900
  • Ekspert
25-02-2013, 23:30
Panowie, jeśli tak dokładnie omawiacie podatki w USA, nie zapomnijcie o podatku katastralnym :)
bardzo ciekawie wygląda to np. na wschodnim wybrzeżu :)

zdezintegrowany

• Gość
25-02-2013, 23:32
E... to takie tam zaczepki. Ja osobiście lubię Piotra Rykę. A Ty dmuchasz na zimne... choć nawet nie jest letnie.
To że powsadzają sobie z Magusem to i owo? Przece to duze chlopci.
A jezeli watek nabierze zbyt duzej pikanteri, to jest tu taki mały łysoń z St. Tropez - dasz mu miotłę i po krzyku.

• Gość
25-02-2013, 23:35
Przepraszam - czy to ten sam wątek, w którym razem z Mirkiem kupowaliśmy audiofilski fotel?
Bo trochę się pogubiłem :)

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
26-02-2013, 09:28
Panowie!!!!watek jest fajny,trzeba wiedziec kiedy przestac pisac o pierdolach!!!!
 LAPTOP+ DAC+WZM SLUCHAWKOWY+SLUCHAWKI o tych sprzetach . w takim torze odsluchowym piszemy,czasami odchodzi sie przypadkiem od tematu, ale trzeba wiedziec kiedy juz jest dosc.

• Gość
26-02-2013, 10:57
>> lancaster, 2013-02-25 23:13:07
Odnosnie Piotra Ryki. Masz bana na dzien dobry przy jakiejkolwiek kolejnej probie personalnego dowalania sie do kookolwiek.

Ktoś cię pytał Kostrzyński o zdanie? Bo jak nie, to bądź łaskaw zająć się sobą i nie wtykać nosa w cudze sprawy.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
26-02-2013, 13:22
>> E-g-o-n, 2013-02-25 23:12:55
Roland - Sales Tax jest chyba rózny w zależności od stanu, bodaj 5%-8%.
 Nie mniej oglądam parę amerykańskich vlogów i jak widzę ceny identycznych towarów u nich i u nas to krew mnie zalewa.<<

Tak, Sales Tax w niektórych stanach sięga 8%. Tak na marginesie, to nie jest de facto odpowiednik VATu, bo nie ma mechanizmu VATowskiego, tzn. nie jest to podatek tylko od wartości dodanej. Płaci się go bez względu na koszt, od którego osiągana jest wartość dodana. Ucina to wszelkie, jakże popularne w krainie zapaści ekonomicznej zwanej UE, przekręty na VAcie i niesamowicie uprasza system. Innymi słowy jest to podatek od konsumpcji, który płaci każdy kupujący, a jego niska stawka i prostota ucinają wszelkie manipulacje i uniemożliwiają władzom zbieranie haków na ludzi próbujących niknąć np. naszego haraczu w wysokości 23%.  

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
26-02-2013, 13:27
@ zdezi

Katastralny w USA wynosi maks. 2% wartości rynkowej nieruchomości. To i tak przy fiskalizmie UE jest mały pikuś.

z.B.