Jako,że nie jest tajemnicą,że sprzedaję moje gramofony kolegom melomanom-na początku informuję o tym i proszę o ew.wyrzucenie wątku jeśli godzi w regulamin forum.Biorąc jednak pod uwagę,że gdy zaprezentowałem jeden z egzemplarzy na III zlocie z Swarzędzu i cierpliwie odpowiadałem na pytania o szczegóły budowy,przy pytaniu o cenę każdy był lekko zdziwiony.Oczywiście chciałbym zostać znanym na świecie producentem gramofonów,ale przyjąłem dość długi cykl wchodzenia na rynek,więc najpierw 50 sztuk mam zamiar zrobić w systemie non profit.
Nie będę opisywał kolejnych konstrukcji,bo są one uwiecznione na tym forum w formie opisów i fotografii.Dość powiedzieć,że etapów konstruowania było kilka i ponieważ byłem konsekwentny doszedłem do modelu ostatecznego , który powielam teraz w różnych wersjach okleinowych i wyposażam w ramiona 14 calowe wykonane z aluminium lub włókien węglowych.Ramię 14 cali okazało się optymalne ze względu na łatwość kalibracji, mały błąd prowadzenia wkładki i co najważniejsze mieści się na podstawie o jeszcze rozsądnych wymiarach 55 cm x 35 cm.Do tego modyfikując je wielokrotnie uzyskałem pewną uniwersalność i pełnię regulacji tak pożądanych wielkości jak VTA-regulacja w zakresie 40 mm, przysięg 20 mm i wreszcie kąt główki 0-45 stopni.Ponieważ nie mam gwarancji,że wątek nie zostanie skasowany jako kryptoreklamowy tyle teraz.Jak administrator pozwoli,opiszę detale i doświadczenia nabyte w trakcie pracy,oraz przedstawię pełny kosztorys wykonania 1 egzemplarza,żeby stało się jasne dlaczego tyle i że bez zysku.