>> Dj, 2012-03-20 11:22:06
"(...)naprawdę bardzo fajnie słucha się słuchawek z mocnym basem szczególnie w jazzie,ale jak się posłucha czegoś mocniejszego to moim zdaniem czar pryska. (...)"
Dokładnie odwrotnie, nie da się słuchać mocnych nagrań bez podstawy basowej i niskiego zejścia bowiem wtedy słuchać tylko połowę nagrania. Jako osoba słuchająca głównie czegoś mocniejszego wiem co piszę :)
"(...)ciężko jest usłyszeć wtedy mikro-detale, ja sobie dt 150 odchudziłem z basu i słychać więcej szczegółów w nagraniach.
odejmij sobie sporo basu w D7000 i sobie wtedy ich posłuchaj. (...)"
To zależy od słuchu chyba, mnie tam bas nic nie przysłania.
"(...) słuchawki z mocnym basem powtarzam bardzo efektownie grają, ale to efektowne granie opatrzone jest zmniejszeniem się czytelności średnicy. (...)"
Nie zgadzam się z tym w sensie generalnym bowiem to czy bas powoduje utratę czytelności średnicy zależy od konkretnych słuchawek, toru itd. Abstrahując od D7000 w SR-009, krótki odsłuch, nie zauważyłem by bass coś zasłaniał.
Wracając jednak do TEMATU GŁÓWNEGO to normalne, iż z listy ww. Pan X uzna, że np. 50% słuchawek znalazło się tam słusznie a 50% nie słusznie, bowiem gusta są różne, każdy z nas słyszy inaczej itd. Mimo tego jednak można wyłapać wybijające się ponad "szarą masę" modele zamknięte.
>> Kuba_622, 2012-03-20 11:30:52
" (...)
b) Stax 4070 - nie słyszałem ich, ale to Staxy więc muszą być najwyższego lotu ;) (...)"
Może ktoś napisze o nich coś więcej, obiło mi się o uszy, że były jakieś zamknięte Staxy ale nic o nich nie wiem. Stąd nie wiem czy piszesz serio w tym zakresie czy ";)" sugeruje, ze to żart?