Audiohobby.pl

SONY MDR-Z1000

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
04-04-2012, 18:48
@ misiekb

Wymienione modele Sony tj. ZX700 i Z1000 grają prawie identycznie. Te pierwsze minimalnie lepiej jak na mój gust. 7509HD to nieco inna bajka, choć wcale nie znaczy, że lepsza, niemniej charakter mają podobny. Wchodząc w szczegóły: ZX700 mają najwięcej basu, choć i tak nie ma niskiego wcale, Z1000 mają mniej góry ale i basu, co tańszy brat, więc tego się nie odczuwa, a 7509HD grają głównie łagodnym środkiem, basu i góry nie mają prawie w ogóle, ale jest w nich taka zaślepka (od wew. strony muszli, pod padem), po której odklejeniu basu jest tak ca. 5x więcej.  

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
04-04-2012, 18:50
@ Cypis

K550 podłącz sobie to iPoda Classica albo dobrego smartfona (byle nie HTC z wyj. Sensation - tego bez Beats Audio), a wtedy wyrzucisz stacjonarkę, bo one z każdej, którą znam i próbowałem grają znacznie, znacznie gorzej.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

misiekkb

• 92 / 4630
  • Użytkownik
04-04-2012, 19:16
@Rolandsinger

To mi dałeś do myślenia, czyli najlepiej by wziąść i posłuchać Z1000. Gdyż ZX700 nie bardzo mi odpowiadały, nie tyle co chodzi o bas, ale ta barwa była taka słodka, nie wiem jak to opisać, jeśli Z1000 maja tak samo to nie dla mnie.
A AKG K550 z tego co piszą na mp3store, co np Ty pisałeś to się do muzyki np. nu-rock nie nadają. Jak to jest z nimi?

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
04-04-2012, 19:38
Niestety K550 do łojenia się nie nadają, bo mają pik na 10kHz i ogólnie są za detaliczne jak wszystkie hi-endy, ale te Sony 7509HD  też nie za bardzo, chyba że odkleisz tę zaślepkę i włożysz wacik do muszli, to wtedy będzie git, z tym że ja mam konsumencką wersję tego modeli czyli V900HD i nie wiem, czy w tej studyjnej jest ten otworek.

Jeśli nie przeszkadzają Ci słuchawki wysokoohmowe i otwarte to nie ma nic lepszego niż HD650 do cięższych brzmień.

Z zamkniętych rozważyłbym Shure SRH840 napędzone z lampy, ewentualnie K518DJ po po rekablingu i tuningu, wówczas prezentują klasę. Oczywiście są jeszcze CAL!, w odpowiedniej konfiguracji i po wymianie kabla też zagrają na poziomie modeli znacznie droższych.

z.B.

misiekkb

• 92 / 4630
  • Użytkownik
04-04-2012, 19:54
tak, tylko mi chodzi o portable, a HD650 czy SRH840 czy CAL mi nie pasują dźwiękowo, oj bardzo mi nie pasują że względu na ten bas, jest dla mnie go zadużo i co z tego wynika. Jedynie z takich basowych to ATH M50 jako tako mi się spodobały, teraz mam SL 661, czyli rembrandy Sony 7506, tylko bardziej wyrównany balans tonalny i mi pasuja, ale brak mi w nich szczegółowości i rozdzielczości. A jeśli chodzi o te łojenie, to takie łojenie zespołów takich jak IAMX, Celldweller, SuG, Mariiyn Manson, czy mniej więcej mastering na poziomie.

microb1987

• 131 / 6040
  • Aktywny użytkownik
04-04-2012, 19:55
Jak mają nadać się do łojenia i być przy tym szczegółowe to polecam hd25, wpasowują się idealnie w wymagania.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
04-04-2012, 20:08
@misiekb

Jeśli chodzi o takie preferencje soniczno-repertuarowe, jak wymieniłeś w poprzednim poscie, to bez zastanowienia bierz K550, koszą wszystko, co tu wymienialiśmy i wpisują się w Twój gust z nawiązką. Będą miały dla Ciebie basu aż nadto i to cholernie precyzyjnego  a i naturalna, dosłowna barwa średnicy jak i ilość góry powinny Cię oczarować.

z.B.

misiekkb

• 92 / 4630
  • Użytkownik
04-04-2012, 21:09
Dzięki Rolandsinger za odpowiedź, no właśnie moje preferecje soniczno-repertuarowe  są właśnie takie jak wymieniłem, czyli równy balans tonalny, a napewno nie podbity wysoki bas. Tak jak była wskazane HD25 oj zgadzam się że to są dobre słuchawki, ale z Iriverem E10, a z iphonem już nie, owszem JTS 525, czyli kopie HD25 z większym basem nie bardzo bo na nich nijak brzmi wokal kobiecy, a taki zajmuej 3/4 mojego repertuaru.
Czyli najlepiej będzie sprawdzić na własne uszy jak grają K550, oraz te Z1000 i tak będzie najlepiej.

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
04-04-2012, 21:41
>> Rolandsinger, 2012-04-04 18:50:55
>> podłącz sobie to iPoda Classica albo dobrego smartfona (byle nie HTC z wyj. Sensation - tego bez Beats Audio)

Mam HTC Desire. Nada się? BTW. Grają z tego fajnie.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Kuba_622

• 312 / 5131
  • Zaawansowany użytkownik
04-04-2012, 21:44
Rolandsinger, czy będzie w ogóle coś słychać, jak podłącze K550 do A845? :) Bo nie wiem, czy zawracać sobie głowę odsłuchiwaniem tych słuchawek jeśli mój grajek ich nie napędzi.

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
04-04-2012, 22:08
Cypis
mi się wydawało że htc grają bardzo miękko, nie wiem czemu ale tak odbieram dźwięk z HTCeków.
dźwięk z htc jest gładki i ma śliczną barwę.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
04-04-2012, 23:51
Smartfony w kontekście SQ mam przerobione. HTC z wyj. Sensation i nowej serii X, grają dość cienko, niestety. To już taniutka Nokia 500 kasuje dowolne HTC, poza tym wszystkie Nokie z Symbianem Anna są bardzo dobre, modele fabrycznie wychodzące w wersji Belle (701, 700) to już poziom Androidów czyli słabo. Z Samsungów jeszcze Wave S8500 z Bada jest niezły. Naturalnie iPhone jest super, ale cena w stosunku do możliwości jest znacznie mniej super.

A co K550, Cypis dorwij gdzieś iPoda Touch 4G lub iPhone 4(S) lub Cowona J3 lub X7, a opad szczęki masz gwarantowany.

@ Kuba 622

A846 miałem, to świetny grajek....ale w wersji japońskiej. Czerwone bydło (tzw. komisarze) z UE nakładają blokadę głośności na sprzęt i taki A845 nie daje rady nawet pchełkom. Gdybyś dopadł wersję z Japonii, to daj znać, chętnie odkupię.

z.B.

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
05-04-2012, 07:04
>> Kuba_622, 2012-04-04 21:44:55
>> czy będzie w ogóle coś słychać, jak podłącze K550 do A845?

O to możesz być spokojny. To jedne z najgłośniej grających słuchawek jakie miałem na uszach - 32ohm i 114dB SPL.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
05-04-2012, 07:45
Rolandsinger
zastanawia mnie że nie wymieniłeś sony...
dla mnie jedne z najlepszych grajków tylko wadą jest mała moc

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
05-04-2012, 07:56
jeszcze irivery... naprawdę jest jeszcze dużo dobrych grajków.
moim zdaniem ipody są przereklamowane, płaci się bardziej za markę niż to co jest w środku.
bardzo wiele odtwarzacz-ów ma problem z mocą.

tak na marginesie to sony najmniej szumi;) (takie mam wrażenie)