Udało się w końcu posłuchac różnych zestawów firmy Stax poczynając od 4040 a kończąc na 009. Niedawno przybyły do mnie słuchawki Stax 009 których mam możliwośc posłuchania z wzmacniaczem 007 tII na" lampach firmowych" .Jako punkt odniesienia posłużą słuchawki 007 Mk I.
Pierwsze po wypakowaniu to niesamowite pudełko w których są one dostarczone ,coś niesamowitego jeśli chodzi o lekkośc i barwę drewna.
W słuchawkach Stax 007 MkI czegoś mi brakuje szczególnie na " górze " pasma szczególnie po posłuchaniu 507 .Ubieram 009, słucham i jest to czego szukam :) wyższa średnica jest " otwarta" ,to tak jakbyśmy z 007 MkI ściagneli "zasłonkę"."Góra " jest otwarta , dzwięczna ,skrępowana chyba jedynie wzmacniaczem i elektroniką podpiętą pod te słuchawki.Wybrzmiewanie "talerzy" jest lepsze i są one bardziej "metalowe".
Drugą rzeczą jest bas. Na 009 jest on różnorodny, konturowy, szybki ,zwarty przez cały czas pod kontrolą.007 Mk I z wzmacniaczem 007tII jest od również potężny ale nie ma tej kontroli ,jest trochę gorzej zdefiniowany(podany) , nie jest tak różnorodny i jest bardziej "poluzowany".Wydawało mi się że wzmacniacz lampowy nie za bardzo kontroluje bas w 007MkI i tranzystor byłby lepszy ale to chyba jest wina słuchawek 007MkI które graja taką sygnaturą dzwięku.Oczywiscie ten bas jest "wspaniały" ale 009 ukazały że można to zrobic lepiej.
Przestrzeń w 009 jest inna niż w 007MKI.Pierwszy plan jest przedstawiony o wiele bliżej.W 007MkI jest on bardziej oddalony i przez to w pierwszych chwilach wydaje się że 009 "mają małą" przestrzeń.Dopiero po wsłuchaniu się w 009 wszystko wraca do "normy".W 009 scena jest bliżej nas(kilka metrów) a 007 MkI scena jest jakby przesunięta o kilkanaście metrów wgłąb . Ilośc "powietrza" pomiędzy muzykami jest na zbliżonym poziomie ze wskazaniem na 009 .
Na 009 rock w stylu Rush ,Queen brzmi lepiej .009 są chyba bardzo podatne na sygnał bo płyty made in U.S.A brzmią o wiele lepiej niż EU.
007MkI mają za to wspaniały "czar" którymi nas "czarują".
Kable zasilające Furutech FP-3TS20.Jako zródło służył cd Denon 2000 ae.IC TaraLabs Master .Zestaw "towarzyszący" jest na pewno ograniczeniem dla 007MkI i 009 .
CDN.