Dzięki uprzejmości niektórych osób, miałem możliwośc posłuchania 3 modeli słuchawek firmy Stax .
Stax 404 to już nie produkowany model słuchawek , krańce pasma są "zaokrąglone",szczególnie dotyczy to basu ,gdzie jego najniższe dzwięki nie są odtwarzane poprzez ten model słuchawek.Bas jest tylko nie schodzi tak nisko jakbyśmy chcieli.Słychac to porównując ten model chociażby z 407 .
Porównanie do modelu Stax 407. Gorsza jest troszeczkę też lokalizacja zródeł dzwięku,jest trochę mniej" powietrza "pomiędzy muzykami i przez to mniejsza scena .Nie są to różnice kolosalne lecz powiedziałbym kosmetyczne.Stax 404 "maja" jedną "cechę" które "pozbawione" są modele najnowsze tzn. 407 i 507 > "czarują na średnicy", wprowadzają pierwiastek magii w dzwięk ,szczególnie przy małych składach osobowych.Nie znaczy to że nie można na nich słuchac orkiestry czy np rocka -a, można ale to nie jest ich domena .Jeśli nie ma się pod ręką modeli nowszych do bezpośredniego porównania to można tylko słuchac muzyki .
Stax-y 407 i 507.Na początku posłuchania obu modeli stwierdziłem, za co firma Stax życzy sobie tyle więcej $ ,za model 507 przecież oba modele graja prawie tak samo z wskazaniem nawet na model 407.Zabrałem się wobec tego za "wygrzewanie " modelu 507 bo coś mi tu nie pasowało.Z czasem dzwięk 507 zaczynał byc lepszy od modelu 407 .Stax szczególnie model 507 należy najpierw "wygrzac" aby je właściwie ocenic.Róznice pomiędzy 407 i 507 na zródłach i wzmacniaczach które były dla mnie dostępne.
407 "ocieplają" troszeczkę dzwięk ,nie schodzą tak nisko na basie jak model 507, nie maja takiego konturu , ale są to różnice bardzo małe.407 maja mniej powietrza wokół zródeł dzwięku .
507 nie starają się "ocieplic" dzwięku,maja "rześki " dzwięk ,dzwięk jest bardziej "otwarty" .Mają lepsza lokalizacje zródeł dzwięku a co za tym więcej powietrza pomiędzy muzykami przez co scena wydaje się trochę większa.Niżej schodzą na basie(troszeczkę w stosunku do 407) i mają trochę lepszą nad nim kontrolę.Model 507 wizualnie wygląda lepiej od 407 poprze kolor i napis Stax na srebnym pasku.507 mają lepsze jakości "poduszki".
Nie wiem jak zagrają modele 407 i 507 na lepszych wzmacniaczach np.SRM 007tII , z lepszymi zródłami i jaka jest różnica pomiędzy nimi a zestawem SRM007tII+SR007MK2 ?Zostaje jeszcze pytanie co jest "lepsze" 006+507 czy SRM007tII+SR007MK2 bo są różne opinie na ten temat?????
Wzmacniacze :Stax to SRM 006ts i SRM 006tII , zasilane poprzez kabel zasilający Furutech FP-3TS20.Jako zródło służyły:Wavelenght PROTON DAC USB + pc ,cd Denon 2000 ae(okazjonalnie Ayre QB-9 - Przetwornik C/A USB).IC TaraLabs Master i IC "majkela".Podziękowania dla Piotra i p.Kamila.
Do wzmacniacza SRM 006tII od jakiegoś czasu używam kabla zasilającego Furutech FP-3TS20 z firmowymi wtyczkami.W stosunku do "firmowego" kabla zasilajacego Stax-a najbardziej co zyskało to "głębia". Np.na utworze koncertowym Rush scena przesunęła się w "głąb" o jakieś 15 m (jeśli można tak to napisac).Na płytach powstała " duża głębia".Powyższe "zjawisko" słychac również na na 006ts.