@frackowiak, tak na dobrą sprawę, jeśli nie poszukujesz czwartego wymiaru i spadających kotar, to Lake People daje rzetelny dźwięk i nie spotkałem się z sytuacją, żeby się z jakimiś słuchawkami pogryzł. To samo pewnie będzie z Violectric czyli audiofilskim odłamem produktów Lake People, które adresowane są do studiów. Wariacje na temat BCL to też uniwersalne konstrukcje według mnie.
Tak w ogóle to mi się wydaje, iż oferta głównych sponsorów head-fi odciska piętno na popularności pewnych marek. Do tego dokłada się sprzęt, którego używają tamtejsi recenzenci, czyli użytkownicy piszący dużo testów, np. Skylab. Popularność nie jest całkiem skorelowana z jakością, czy też stosunkiem jej do ceny. Dodatkowo obraz zaciemnia przypisywanie lubianemu sprzętowi cech, których nie posiada, no ale skoro się podoba, to od razu dorzuca się mu przeźroczystość, neutralność, itp., tylko czemu cholera nie chce się dogadać z połową modeli słuchawek? Nie ma innej rady niż słuchać czego się da i ile się da, i wyciągać własne wnioski.