>> Dudeck, 2010-10-12 01:33:43
" a dlaczego takim osobom nie wystarczy "normalny" wzmacniacz ? Zwłaszcza , że nie brak udanych , wysokiej klasy urządzeń . "
Nie jest tak, jeśli wysoka jakość, to tylko dedykowany wzmacniacz słuchawkowy. Przekonałem się o tym szukając "dobrego" wzmacniacza do moich słuchawek dynamicznych. Kilka kupiłem, kilka testowałem i z tej perspektywy wiem na pewno, mój przedwzmacniacz, nie dość, że funkcjonalny (IN: 2xDeck, 2xDAT, 1xMagnetofon, Tuner, Gramofon i CD + kilka wolnych oraz OUT na 4x wzmacniacze elektrostatyczne), to spełnia wszystkie kryteria dziurki wysokich lotów.
Zatem w kontekście Twojego pytania/ tezy potwierdzam, że można być fanem słuchawek i jednocześnie być bardzo zadowolonym ze zwykłej dziurki. Oczywiście można lepiej i tego nie kwestionuję, jednak sporo w takim przypadku zależy od samych słuchawek. Obstaję przy tym, że jeśli dane słuchawki nie mają tego co akurat nam się podoba, to jaka by ta dziurka nie była, niewiele zmieni w ich graniu.
Uprzedzenie o którym piszesz może brać się również z niewiedzy i uleganiu powszechnym stereotypom, o modzie na zestaw słuchawkowy nie wspomnę. Nie bez winy w tym są sami słuchawkowcy, którzy ślepo polegają na tym co przeczytają i z łatwością odrzucają stare, sprawdzone sprzęty, które przez dekady cieszyły rzesze słuchaczy.
:)
Pozdrawiam,
Wiktor