Dzień dobry
Zacznę od tego, że przepraszam ale kacyk mi dzisiaj do samego wieczora chyba nie odpuści, takie spore rozmiary przyjął. Dlatego wybaczcie z góry wszelkie słowne przekłamania moje, których postaram się nie dopuścić.
Asmagus
Sie przyznaję, żejeszcze na temat produktów Meiera nie słyszałem, wygląda mi ten DAC ciekawie ze względu na możliwości regulacyjne (sama kontrola DACa jak i crossfeed), podobnie też wzmacniacz. Polecone linki poczytam A czy mógłbyś powiedzieć, czy miałeś do czynienia (porównanie) Twojej zintegrowanej dźwiękówki z czymś na PCI/PCIe? CD może najnowsze nie jest, ale to wcale nie znaczy że nie dobre. Porównywałeś ten odtwarzacz z jakimś nowszym produktem? No i czy swoja opinię opierasz na wyłącznie Sony 7509 HD, czy też w oparciu o inne słuchawki? Gust muzyczny mamy zbliżony, ale o te HD800 zapytam Cię już pozwolisz, że w stosowniejszym temacie:)
Vinyloid
Ja właśnie zgodnie z Twoją myślą próbuje zweryfikować, jakie podzespoły będa wystarczające (i jednocześnie podołają) celowi takiemu jak audiofilskie PC audio (kurcze wciąż nie jestem pewien, czy przypadkiem ten związek frazeologiczny nie jest profanacją audiofilskiego światka:/ ). Na CA już byłem, ale na forum wszystko w oparciu o te ich „amerykanckie Maćki”. Natomiast autorstwa bodajże twórcy serwisu znalazłem jego opis serwera muzycznego. Podejście jednak troszkę minimalistyczne za bardzo. Dla osób zainteresowanych budową serwera, wysublimowałem:
- płyta mini-ITX Intel D945GSEJT (czipset 945GSE i mostek ICH7-M, zintegrowany Atom N270, karta dźwiekowa-nieistotna, graficzna GMA950, sieciowa 1000 Ethernet, zintegrowany zasilacz DC-DC) ;
- zasilacz sieciowy „notebookowski” 12V;
- kośc pojedyncza 2GB DDR2 667Mhz;
- karta dźwiękowa Lynx AES16 PCI (choć autor sugeruje również ASUS Xonar Essence ST z nowym driverem ASIO);
- PCI Riser Card;
- obudowa OrigenAE M10.
Całość artykułu proszę
http://www.computeraudiophile.com/content/Computer-Audiophile-Pocket-Server-CAPSNa zdjęciach do artykułu widać, że gra ten serwer w ładnym towarzystwie, sam autor jest całkiem przekonany o możliwościach tego pasywnie chłodzonego transportu CD.
Co do minimalistycznego podejścia miałem na myśli fakt, iż z braku gniazd 24pin i 2x2pin autor nie może użyć wyświetlacza i modułu IR obudowy do obsługi, co w połączeniu z pilotem IMON stanowiłoby kompletny zestaw kontrolny bez potrzeby podłączania monitora komputerowego/telewizora. A to rozwiązanie pod względem audio wydaje mi się bardzo udane, ponieważ odpada potrzeba zdalnego sterowania (Ipod czy tez inny PC). Nie jestem tylko pewien, czy ten ekranik da sie wyłączyć w trakcie pracy Pceta- w tej sprawie napisałem już do producenta.
Dokończe jeszcze myśl taką opinią, iż sądzę że można zaryzykować wybór mocniejszej płyty głównej z udziałem procesora C2D, niskoprofilowej pasywnej grafiki z obsługą HDMI i wysokich rozdzielczości (GeForce 9600GT sądzę), pamięć DDR2 zupełnie wystarczy- w celu późniejszej rozbudowy do kina domowego. A czemu by nie? Zaraz moje zapędy audiofilskie zostaną zdegradowane;)
Jeśli dobrze pamiętam, to Gigabyte po dziś dzień ze swoją płytą GA-EP45-UD3P (tak właśnie chipset P45, a nie wykrzaczający się przereklamowany X48) jest rekordzistą podkręcania CPU, a co za tym idzie- trzymania najwyższych możliwych taktowań szyn bez żadnych zakłóceń i wymaganego śrubowania napięć; jak na wspomnianym niestabilnym X48. Świetny kandydat do układu niskonapięciowego o najniższych zakłóceniach, i co sądzę również ważne przy rozpatrywaniu współczesnych płyt głównych- żywotnego. Pójście dalej, w kierunku najnowszych rozwiązań (X58 i core I7, DDR3) celowo pozostawiam, no bo chyba niepotrzebny wydadek pieniędzy na cele audio. GA-EP45-UD3P już się na półkach sklepowych nie uświadczy (a zakup z drugiej ręki takiej elektroniki nie uważam za słuszny), natomiast możnaby dorwać siostrzane płyty.
Pawle, dziękuję za linki oczywiście się z nimi zapoznałem. Jednak postanowiłem założyć ten nowy wątek, aby poruszyć kwestię samego transportu CD i otrzymać odpowiedź, czy warto :)
Vinyloid, bodajże Ty pisałeś w którymś z tych wcześniejszych tematów o chęci postawienia obok siebie PC CD i standardowego celem porównania. Udało się może to przeprowadzić?
To tyle w sumie idę w końcu na śniadanie:)