tetejro , szerokopasmowiec jest wykonany w calosci na elementach od podstaw zaprojektowanych i wykonanych przez nas albo (wykonanie) wspolpracujace z nami firmy.
- kosz frezowany aluminiowy
- membrana + whizzer
- toczone elementy ukladu magnetycznego
- cewki (spokojnie, drut szwajcarski ;-))
- sami zaprojektowalismy i wykonujemy tez zawieszenia dolne.
z zewnatrz kupujemy zawieszenie gorne (Niemcy) i magnes ferrytowy produkcji chinskieji - certyfikowany.
Z magnesami chinskimi ciekawa rzecz, swego czasu uparlem sie zeby zastosowac wylacznie europejskie elementy ale wyglada na to ze bylibysmy jedynym producentem glosnkow ktory nie kupuje magnesow w Chinach :-)
Chyba nie ma juz nawet fabryk magnesow poza CHRLD (moze USA ?), jest firma w Holandii duzy producent magnesow m.in do przemysłu - to byla ostatnia nadzieja białych....produkują w Chinach :-)
Piszac o Tonsilu/STX masz pewnie na mysli glosnik do projektu Kowalski ? Ten do horna 2 way ? Wykorzytsalem kosz i bazowy uklad magnetyczny z tonsilowskiego GDN-a 10 cali. Zawieszenie górne zmienione, membrana zmieniona, cewka zmieniona, uklad magnetyczny modyfikowany, zawieszenie dolne modyfikowane. Zalozeniem bylo zrobienie midbasu dajacego zejscie w okolice 40Hz z efektywnoscia 90-92dB/8ohm o tak ulozonym pasmie by zastosowac zwrotnice jednoelementowa lub glosnik rolowal sie sam. A przy tym Bl/mms byl mozliwie korzystny bo ma to grac z tuba i motoryka powinna byc wieksza niz w dostepnych midbasach do zastosowan domowego audio.
Postaram sie wkleic spl z postepu prac w weekend, nie obiecuje ze nad nim usiądę mam 2-3 testy do zrobienia, zobaczymy jak z czasem, dzisiaj obowiązki rodzinne ;-)
Ostatnie testy jakie robilem ze 3 tygodnie temu stanely na Bl 15+, mms ok 40g i spl bez wiekszych rezonansow siegajacej troche ponad 3K, mialem juz wersje gdzie ch-ka rolowala sie ponizej 2K ale po testach z tuba ustawiam ja wyzej. Wymodeluje ja tak by zwrotnica nie miala za wiele do roboty.