Witam,
Myślę nad wykonaniem jakiegoś projektu DIY pod CAL. W związku z tym szukam odpowiednich konstrukcji razem ze schematem. Nie projektowałem wcześniej wzmacniaczy słuchawkowych, ale w związku z pewnym doświadczeniem z projektowaniem, mam z tym pewne wymagania i założenia:
- niewielka cena do ok 100zł za części, brak obudowy, nawet możliwy brak potencjometru do głośności;
- możliwe, że i tak sam zaprojektuję płytę w celu minimalizacji zbędnych impedancji, pojemności, itp. ale wstępnie myślę o wykorzystaniu uniwersalnej płytki;
- skupiłbym się na doborze dobrych wzmacniaczy, a mniejszą kwestię przykładał do superdrogich kondensatorów;
- projektować z myślę, że lepsze dwa kondensatory niż jeden duży ze względu m.in. na mniejsze ESR, lepszą dynamikę;
- nie mam dobrego rozeznania w klasach wzmacniaczy, ciekawa wydaje się klasa A single ended;
- odpowiednie założenia dla słuchawek niskoomowych: podejrzewam, że prędkość narastania napięcia ma tu małe znaczenie, a większe szumy prądowe, wydajność prądowa;
- nastawienie na czystość i wyrazistość góry plus cała reszta pasma, duża dynamika, przejrzystość, zero kolorowania i słodzenia, ma po prostu w najlepszy sposób sterować słuchawkami;
- docelowo jako DAC + preamp ma iść Beresford 7520B stage I gfmod, obecnie brak wyraźnej góry, jest rozsypana i chcę sprawdzić czy może inny amp coś zmieni;
- myślałem o wykorzystanie zasilacza z Beresa, ale on będzie go zasilał, chyba nie mam nic pod ręką na 12V;
- chcę badać wpływ zmiany parametrów całego wzmacniacza, np. elementów w sprzężeniu;
- elementy dostępne w polskich sklepach, np. Seguro, ew. TME.;
- później projekt płytki, czy przydaje się tu wprowadzenie płytki 4 warstwowej z 2 warstwami zasilającymi?