Audiohobby.pl

Tunery

MinTax

• 203 / 890
  • Aktywny użytkownik
Dzisiaj o 11:37
Ja nie mam radia w telefonie, gdyż nie mam smartfona ...
Ciekawe ile tak jeszcze się da?

RetroTape

• 665 / 1063
  • Ekspert
Dzisiaj o 11:45
Ciekawe ile tak jeszcze się da?
Na razie nie mam z tym żadnego problemu. Prawdę mówiąc jestem przerażony patrząc choćby na rodzinę, która bez smartfona nie jest w stanie w ogóle funkcjonować, bo całe życie znajduje się w tym urządzeniu. Nazwałbym to takim technologicznym niewolnictwem ;) Jak nic zmierza to do fizycznej integracji człowieka z urządzeniem ...

chorazy3

• 1771 / 1856
  • Ekspert
Dzisiaj o 11:48
Albo zmierza do czegoś w rodzaju Butlerian Jihad jak w Diunie.
Paweł

Hammer

• 4936 / 2552
  • Ekspert
Dzisiaj o 13:19
Ja nie mam radia w telefonie, gdyż nie mam smartfona :) Myślę, że dużo ludzi przestałoby jednak słuchać radia, gdyby klasyczne odbiorniki stały się bezużyteczne. Do tego powstałoby niewiarygodnie dużo elektrośmieci - miliony odbiorników radiowych, które zostaną wyrzucone będąc w pełni sprawne. Nie jest to takie proste jak się wydaje.

Myślisz że ktoś tym się będzie przejmował ? tak samo się przejmują jak bateriami z samochodów i wycofywanie dziesiątek tysięcy starych aut z zielonego gówna....... .

Ja też mam parę fajnych niesmartfonów choćby najmniejsze Sony experia czy motorolki z klapką, ale mając firmę zmuszony jestem mieć smarta w niej a najchętniej bym nie miał w ogóle bo po co.....

bsw

• 580 / 5191
  • Ekspert
Dzisiaj o 13:21
Ja nie mam radia w telefonie, gdyż nie mam smartfona :) Myślę, że dużo ludzi przestałoby jednak słuchać radia, gdyby klasyczne odbiorniki stały się bezużyteczne.
I tak będzie. W latach 90-tych sporo lampowych odbiorników radiowych (AM) wyrzucono na śmieci po tym jak maszt w Konstantynowie... poległ. Przez kilka lat budowano nowy nadajnik - tylko dla kogo? Ludzie zdążyli się odzwyczaić od fal długich, w międzyczasie przestano też produkować odbiorniki radiowe z tym zakresem... Wywalono kupę kasy niepotrzebnie.

A teraz będzie podobnie. Uważam że rozsądniej przenieść radio do neta (który już istnieje, ponadto jest i będzie rozbudowywany) niż finansować budowę kosztownej infrastruktury - anteny, nadajniki, przekaźniki itd.

Nie chcesz smartfona - radia można też słuchac z kompa czy tableta.
Zresztą dla dinozaurów zamiast Odbiorników DAB mogą się pojawić w sprzedaży Odbiorniki iNET.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 13:27 wysłana przez bsw »

Tede

• 98 / 666
  • Użytkownik
Dzisiaj o 16:16
Jeśli całkiem wyłącza analogowe FM to ile będzie wart tuner np. McIntosh za 25.000zł który nic nie odbierze w Polsce na FM?Pozostanie tylko sprzedać go za granicę albo będzie tak użyteczny jak obecnie analogowe tunery satelitarne na których się słuchało muzyki.(nie wiem czy gdzieś na świecie jeszcze nadają przez satelitę analogowo)
Osobiście nie słucham radia ale mam kilka tunerów by pobawić się w FM DX oraz wyszukać jakieś stacje z różnych zakątków świata na falach krótkich gdzie jest ich bardzo dużo.

Wojciech7

• 1866 / 1354
  • Ekspert
Dzisiaj o 17:18
QTC - Analogowe transmisje na systemie satelitarnym Astra 19,2°E zakończyły się 10 lat temu. Co do FM/DX to nie bardzo
teraz,antena dachowa zdemontowana-:(((. Kiedy był czynny UKF-OIRT ,wolny UKF-CCIR  to czasami fajnie było
posłuchać "kapitalistycznych "stacji radiowych- hehehe.... Wiele też się zmieniło na falach krótkich-mniej  ciekawych stacji...Nie ma już zagłuszania pewnych stacji polskojęzycznych (BBC/RWE).
 Teraz radio internetowe -cały świat muzyczny w pokoju odsłuchowym-takie czasy.Są pewne stacje które super nadają
jakość- bywają też słabe.Teraz mogę siedzieć w pokoju i słuchać stacji z australii,co przygrywają kangurom- ehehe....
QRT-73!

Wojciech7

• 1866 / 1354
  • Ekspert
Dzisiaj o 17:23
Takie kiedyś maiłem tuner-Grundig Satellit 2100
Było co słuchać -hehehe...

Tede

• 98 / 666
  • Użytkownik
Dzisiaj o 18:07
Takie kiedyś maiłem tuner-Grundig Satellit 2100
Było co słuchać -hehehe...

Mój najlepszy do FM to Kenwood KT-6040 jeśli chodzi o ściąganie dalekich stacji bo jest w tym dobry i wiele osób go do tego używa (można go zmodyfikować wymieniając filtry na jeszcze węższe by był selektywniejszy), muzyki słuchałem na Sony ES.
Do stacji AM to już sprzęt krótkofalarski lub odbiornik SDR.
Obecnie jeśli mnie najdzie by posłuchać zagranicznych stacji to odpalam NODE2i i tak jest apka z radiem internetowym.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 18:11 wysłana przez Tede »

Wojciech7

• 1866 / 1354
  • Ekspert
Dzisiaj o 18:26
 Co to jest Sony ES-?

Wojciech7

• 1866 / 1354
  • Ekspert
Dzisiaj o 18:36
Słucham  na Auna  iTuner CD- z wyjściem sygnału optycznie do  wzmacniacza firmy też Auna- hehehe...To jest taki zestaw nie dla audiofili jednak.
W  zupełności wystarczy jak dla mnie-:)))

Hammer

• 4936 / 2552
  • Ekspert
Dzisiaj o 18:41
Auna? bałbym się tego dotykać, ile goście tego złomu przewalają z raichu to masakra.....

AUDIOTONE

• 9997 / 6092
  • Moderator Globalny
Dzisiaj o 18:42
Co to jest Sony ES-?

Takie coś nie powinno mieć miejsca, to się nie godzi... tym bardziej mając sprzęt SONY...
Nie mam pytań.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 1866 / 1354
  • Ekspert
Dzisiaj o 18:53
Auna? bałbym się tego dotykać, ile goście tego złomu przewalają z raichu to masakra.....
Wiedziałem że kol.Hammer zaraz coś odpisze-i nie pomyliłem się.Nie ważne z jakiego kraju przewalają ten złom- wcale
nie jest  złomem. Mam już go powiedzmy2  lat- żadnej awarii w elektronice/internet śmiga  należycie. Wiem trzeba się
snobować na sprzęty lepszych firm, bo to inni ciebie oceniają. Ja kupiłem taki dla siebie a nie na chwalenie,ipt.Jestem zadowolony z niego.Czy w swoich sprzętach masz wyście cyfrowe sygnału/ czy masz osobne wyjście na magnetofon-?
Wiesz nie mam magnetofonu Nakamichi -to też niedobrze-?

Hammer

• 4936 / 2552
  • Ekspert
Dzisiaj o 19:21
mało mnie to obchodzi , epatujesz się jakimiś wejściami czy wyjściami, na co mi to, szkoda mi życia na to, a jak już padne to se kupie psa i mi będzie zmieniał kanały na życzenie.
A słuchania mam dosyć, ponad 8 h w pracy dzień w dzień aby nudy nie było, wystarczy, a chiński boombox wystarczy ....nie ma cyfrowego łał.