>> fallow, 2009-07-19 14:09:42
Aha. Odnosnie optycznego in/out w EMU, uzywam EMU jako DAC wiec z niczym sie nie lacze :) No chyba ze czesc analogowa 0202 z cyfrowa 1010 za pomoca tasiemki a 1010 do PCI. Kiedy mialem DACi laczylem sie i toslinkiem i coaxem na roznych roznistych audioswirskich i kompletnie nie-audioswirskich kablach.
Ja osobiście używam Saffire Focusrite na firewire, mogę się podłączyć zarówno na stacjonarnym kompie jak i na laptopie, alobo gdziekolwiek - u kolegi. Emu 1212m mi nie przypadło do gustu bo jest mało funkcjonalne - brak wyjść stereo, brak wyjścia słuchawkowego (jak potrzeba szybkiego odsłuchu, czy sprawdzenia czegoś to nie zdaje egzaminu), no i stare wysłużone pci. A co do jakości dźwięku - nie powala na kolana :) Miałem też Emu pro tracker - tu było lepiej z connectivity, ale w końcu zostałem przy saffire.
W Saffire mam 2 wyjścia słuchawkowe, mam sporo wyjść, mogę się łatwo podłączyć do wzmacniacza słuchawkowego, albo do jakiegoś ampa. Jakość dźwięku to sam miód i poezja już z samego gniazda słuchawkowego. Saffire co prawda nie ma toslinka, ale za to ma spdify. Spdif jest o wiele łatwiejszy do napędzania, można użyć zwykłego interkonektu. Ja mam sommer spirit xxl i klotz la grande, preferuje te pierwsze. Używam jak na razie słuchawek technics rp-10. Mam nadzieje, że niedługo nabędę jakieś lepsze. I chyba jestem tutaj jedynym fanem technicsa, jak na razie.
Jako sprzęt przenośny mam *ponoć* sławetną rio karmę, która ma sporą moc 55 mW na kanał przy 16 ohm (razem 110mW).
Zastanawiam się czy ktoś tutaj z słuchawkowców posiada rio karmę i mógłby się podzielić swoimi wrażeniami muzycznymi. Albo czy ktoś chciałby się spotkać, żeby potestować różne konfiguracje. Dodam, że do karmy jest stacja dokująca, a tam są wyjścia rca, dzięki którym można się podpiąć do różnych ciekawych sprzętów.
Bardzo jestem ciekawy jak karma by grała z takimi słuchawkami jak sennheiser hd 800 albo grado gs-1000.