Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Mnementh

• 118 / 5972
  • Aktywny użytkownik
19-07-2009, 13:21
>> fallow, 2009-07-19 11:31:56
Jutro takze odbieram swoje HD800 i w sumie tez beda surowe ale bedzie juz mozna sprawdzac jak graja z Woo2 z roznymi lampami, wersja testowa nowego WBA na 6C33C czy tez SOHA II (dzieki uprzejmosci X500) czy tez wczesnej wersji Moonlighta - z Rolandowego Audionemesisa po upgrejdzie i tuningu oraz mojego EMU 1212m.

1212m jest trochę słaba do słuchawek wysokiego lotu, ale to moja prywatna opinia. Ale ciekawe jak to gra u Ciebie. Łączysz się przez optyczne?

fallow

• 6463 / 6335
  • Ekspert
19-07-2009, 14:07
>> Mnementh, 2009-07-19 13:21:52
1212m jest trochę słaba do słuchawek wysokiego lotu, ale to moja prywatna opinia. Ale ciekawe jak to gra u Ciebie. Łączysz się przez optyczne?

Moim zdaniem wrecz przeciwnie - EMU1212m wygryzlo u mnie takie DACi jak North Star M192 czy slawna Thete Digital DS Pro Gen V. Nie zamienilem jej takze na Benchmarka DAC1 ktorego mialem na testach czy tez na wlasnie na rzecz EMU sprzedalem oprocz DACow - Lynxa Two B i RME HDSP.

Malo tego, nawet takich sluchawek jak Grado GS1000 wolalem sluchac z EMU zamiast North Stara, nie mowiac juz o tym jak zrodlo grajaca bardziej studyjnie niz audiofislko dobrze robi AKG K701. Oczywiscie - to moja subiektywnia opinia :)

---

Ja PS1000 takze bede mial okazje posluchac w tym tygodniu (razem z GS1000i) oraz HD800 i takze wyleje kilka swoich odczuc na forum.

fallow

• 6463 / 6335
  • Ekspert
19-07-2009, 14:09
Aha. Odnosnie optycznego in/out w EMU, uzywam EMU jako DAC wiec z niczym sie nie lacze :) No chyba ze czesc analogowa 0202 z cyfrowa 1010 za pomoca tasiemki a 1010 do PCI. Kiedy mialem DACi laczylem sie i toslinkiem i coaxem na roznych roznistych audioswirskich i kompletnie nie-audioswirskich kablach.

pastwa

• 3848 / 6365
  • Ekspert
19-07-2009, 15:34
A tutaj bardzo ciekawe porownanie HD800 (przy udziale Sony Qualia) w roznych topowych amplikacjach (Woo 5, Rudistor RP010B MKII, E.A.R. HP-4, Amphora SE, Phonitor), a i same zrodla, jak Nagra czy Emm Labs CDSA SE, uzyte w tescie, to tez nie ulomki jakies:

http://www.head-fi.org/forums/f4/hd800-listening-experience-different-amps-sources-435311/

pastwa

• 3848 / 6365
  • Ekspert
19-07-2009, 16:04
Zgadzam sie, te opisy sa chwilami az za cudowne (nawet jesli ma sie takie graty wpiete, i to wyglada, ze gosc mial calkiem nowe, malo grane HD800),albo az tak pieknie sa opisane calkiem dobre wrazenia, i ja mam z tym problem zawsze, dlatego wole poczekac na Twoje wrazenia, bo wiem, ze tak wlasnie z grubsza jest. Jedynie opis z Woo jakos tak sie trzyma ziemskiego pulapu...cala reszta to jakas zabawa muzyczna u bram raju co najmniej..

pastwa

• 3848 / 6365
  • Ekspert
19-07-2009, 18:06
Juz wczesniej dawaly sie slyszec glosy na headfi, ze HD800 nie maja tej emocjonalnosci w przekazie, tyle tylko, ze ja sobie wowczas myslalem \' no tak, sa cholernie przejrzyste i czyste bez niedomowien, kliniczne wrecz, to tak moga to ludzie odebrac, zwlaszcza milosnicy Denona czy tez JVC\', a tu powod tegoz wydaje sie lezec jeszcze gdzie indziej, strasznie to intrygujace. Sporym zaskoczeniem dla mnie, jak dotad, jest tez uwaga, ze wcale nie jest to jakas  formula 1 (ilez sie o ich szybkosci naczytalem),  a wrecz przeciwnie, moze bede w Krakowie w sierpniu to sie wybiore do jakiego dobrego salonu posluchac osobiscie tego fenomenu, wezme oczywiscie z soba wlasne drewniaki :") A tymczasem, trza uzbroic sie w cierpliwosc i poczekac na dalsze wrazenia z ich odsluchu.

Mnementh

• 118 / 5972
  • Aktywny użytkownik
19-07-2009, 18:16
>> fallow, 2009-07-19 14:09:42
Aha. Odnosnie optycznego in/out w EMU, uzywam EMU jako DAC wiec z niczym sie nie lacze :) No chyba ze czesc analogowa 0202 z cyfrowa 1010 za pomoca tasiemki a 1010 do PCI. Kiedy mialem DACi laczylem sie i toslinkiem i coaxem na roznych roznistych audioswirskich i kompletnie nie-audioswirskich kablach.

Ja osobiście używam Saffire Focusrite na firewire, mogę się podłączyć zarówno na stacjonarnym kompie jak i na laptopie, alobo gdziekolwiek - u kolegi. Emu 1212m mi nie przypadło do gustu bo jest mało funkcjonalne - brak wyjść stereo, brak wyjścia słuchawkowego (jak potrzeba szybkiego odsłuchu, czy sprawdzenia czegoś to nie zdaje egzaminu), no i stare wysłużone pci. A co do jakości dźwięku - nie powala na kolana :) Miałem też Emu pro tracker -  tu było lepiej z connectivity, ale w końcu zostałem przy saffire.
W Saffire mam 2 wyjścia słuchawkowe, mam sporo wyjść, mogę się łatwo podłączyć do wzmacniacza słuchawkowego, albo do jakiegoś ampa. Jakość dźwięku to sam miód i poezja już z samego gniazda słuchawkowego. Saffire co prawda nie ma toslinka, ale za to ma spdify. Spdif jest o wiele łatwiejszy do napędzania, można użyć zwykłego interkonektu. Ja mam sommer spirit xxl i klotz la grande, preferuje te pierwsze. Używam jak na razie słuchawek technics rp-10. Mam nadzieje, że niedługo nabędę jakieś lepsze. I chyba jestem tutaj jedynym fanem technicsa, jak na razie.

Jako sprzęt przenośny mam *ponoć* sławetną rio karmę, która ma sporą moc 55 mW na kanał przy 16 ohm (razem 110mW).
Zastanawiam się czy ktoś tutaj z słuchawkowców posiada rio karmę i mógłby się podzielić swoimi wrażeniami muzycznymi. Albo czy ktoś chciałby się spotkać, żeby potestować różne konfiguracje. Dodam, że do karmy jest stacja dokująca, a tam są wyjścia rca, dzięki którym można się podpiąć do różnych ciekawych sprzętów.

Bardzo jestem ciekawy jak karma by grała z takimi słuchawkami jak sennheiser hd 800 albo grado gs-1000.

MIKADO

• 82 / 6010
  • Użytkownik
19-07-2009, 18:40
Witam a jak Hd800 wypadają w porównaniu do Gs1000?
MIKADO

Mogos

• 382 / 6263
  • Zaawansowany użytkownik
19-07-2009, 19:14
Bardzo ciekawie zapowiadają się relacje z odsłuchów kolegów z forum, posiadaczy HD 800. Opis wrażeń z Head-Fi bardzo zachęcający a na przeciwległym biegunie Piotra wstępne odczucia takie sobie. No ciekawe ciekawe. Czyżby HD były bardzo selektywne jeżeli chodzi o cały tor. Gościu z head-fi podłączał je do kilku konfiguracji i prawie w każdej było OK. Ciekawość zżera a do domu daleko.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

chrees

• 1662 / 6365
  • Ekspert
19-07-2009, 19:32
Żebyście się tak bardzo koledzy nie rozpędzali wrzucam fotkę słynnego trójnika Grado, tym razem w wykonaniu z PS1000. Wszyscy wielbiciele nowojorskiej manufaktury nie będą (mile) rozczarowani/zaskoczeni ;>
Wrzucam również fotkę całych słuchafonów, mam nadzieję, że dojrzycie "rewelacyjną" jakość metalowych części kubeczków. Niestety słaby aparat nie pozwala przekazać całości doznań estetycznych, które - jak sądzę - niemile wstrząsnęły Wiktorem ;>
Pominąwszy jednak cielesną powłokę Gradosów... miłe zaskoczenie, które starannie opisuje nam tutaj Piotr z majkelem :-)

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

pastwa

• 3848 / 6365
  • Ekspert
19-07-2009, 19:43
Na tych zdjeciach to tylko do owego trojnika mozna by sie przyczepic, bo sluchawki wygladaja wrecz slicznie srebrzyscie, chyba ze to wina nizszej rozdzielczosci zaslania niemile detale ichniej powloki. No wlasnie, a jak tam dzwiek, Chrees ?

lancaster

• Gość
19-07-2009, 19:43
Nie świruj chrees, w koncu to tylko 7 koła :)))

Panowie, orientujecie sie jaki typ membran stosuje Grado ?
...to są jakies tradycyjne cylofanowe(czy z jakiego tam tworzywa robi sie membrany ?),
czy moze jakiś firmowy patent ?

fallow

• 6463 / 6335
  • Ekspert
19-07-2009, 19:44
Odpowiadasz na wpis
>> Mnementh, 2009-07-19 18:16:28

To jest watek o sluchawkach - wieksza dyskusja o EMU1212M jest np. tutaj -> http://audiohobby.pl/topic/12/3063/1 - rozwinie sie z biegiem czasu.

Moze odpowiem krotko i zwiezle - EMU1212m to karta wewnetrzna - w zadnej wewnetrznej karcie segmentu PRO (Lynx, RME) nie masz wyjscia sluchawkowego. Dodawanie prymitywnego ukladu wzmacniacza na plyte karty to strata pieniedzy i rozwiazanie niepraktyczne gdyz kazdy uzywa swojego wlasnego zewnetrznego wzmacniacza, takie zintegrowane wzmacniacze sluchawkowe dodaje sie tylko do kart dla graczy albo domowych. Co innego w kartach zewnetrznych.

Duza ilosc wyjsc ma zewnetrzna wersja 1212m czyli 1616m i jezeli to jest dla Ciebie najwazniejsze, to raczej ta wersje karty powinienes porownywac.

Jedyny dobry wzmacniacz sluchawkowy w intefrejsie audio jaki spotkalem do tej pory byl w Grace M902. Reszte mozna sobie rozbic o przyslowiowy kant z Benchmarkiem wlacznie.

Do dobrego wzmacniacz sluchawkowego z takiej dziurki traktowanej aby byla jeszcze bardzo daleka droga.

Akurat w klasie budzetowej czy mid-endowej IC Cyfrowych nasze doswiadczenia z kolegami z forum wskazuja na to, ze lepiej wypada Toslink. Dopiero wysokiej klasy coaxiale wychodza lepiej.

Co do uzytego PCI - zdecydowana wiekszosc kart wewnetrznych albo i zewnetrznych kombajnow kontrolowanych takze przez matke jest na PCI - po prostu po co wiecej do takich zastosowan. (Lynx, RME)

Co do samej jakosci dzwieku, dawno juz nie sluchalem Saffire z pamieci na pewno grala bardziej analitycznie niz EMU i ostrzej, EMU lagodniej i subtelniej. Nie umialbym teraz oklreslic co by bylo jednoznacznie lepsze. Wazna tez jest sprawa gustu a dodatkowo przy EMU1212m duzo zalezy od zasilacza i plyty glownej.

Kilkoro z nas posiadalo Karme, dla mnie player zdecydowanie przereklamowany. Grado GS1000 + Karma, az strach myslec :)) Poza tym gdzie wzmacniacz sluchawkowy ?

fallow

• 6463 / 6335
  • Ekspert
19-07-2009, 19:46
Piekne forty Chrees, teraz napisz nam cos jeszcze jak je odbierasz, jak u Ciebie graja i jak sie do GS1000 maja :))

lancaster

• Gość
19-07-2009, 19:48
Jeśli te auminiowe kubki w PSach nie sa niczym zabezpieczone to dzieki...
....po kilku latach bedzie mozna rozpoznać wiek słuchawek na pierwszy rzut oka....coś jak wiek drzewa po ilości słoi....
...moze warto by byo je pokryc jakimś preparatem zabezpieczającym/lakierem(jeśli nie sa)

zamiast tej łaczówki z pomiażdżonym kablem mozna bez problemu dorobić wyciete na cnc z aluminium 2 czesciowe "zamykadko"- obudowę na fragment w którym kable się łączą....nawet z logo Grado...albo i Supermana :D