Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

domzz

• 1113 / 6023
  • Ekspert

Max

• 2204 / 5603
  • Ekspert
14-08-2011, 14:22
Na RMS.pl wycenili T70 na 3,333 pln..., a T70p na 2,666 :))

Albo jakas prowokacja, albo ryczacy brak profesjonalizmu.
A moze oni jakas wiedze maja i trza euro kupowac ??
:))

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
15-08-2011, 19:21
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

Gustaw

• Gość
15-08-2011, 19:32
Bo nikt rozsądny nie jest frajerem w polskich warunkach i nikt nie zainwestuje  tyle kasy w magazyn i sprzęt demo aby zrobić komuś darmową "odsłuchownię".  Innymi słowy - odsłuchy i testowanie sprzętu prosimy robić na allegro ;-). Sorry ....ale tak właśnie to wygląda i jestem przekonany, że szybko się nie zmieni.

Gustaw

• Gość
15-08-2011, 20:18
Zagra,

Dla większości firm taki rachunek nie jest problemem. Jestem przekonany, że pobieranie opłat za odsłuchy będzie w Polsce standardem i to na długo, właśnie ze względu na to co napisałem wcześniej. Kij ma dwa końce. Z jednej strony  klient chcący posłuchać a potem zamówić na allegro a z drugiej salon, który zdaje sobie sprawę z tego podejścia.

Klient ma gdzieś, że posłuchał w salonie x, że ktoś zainwestował kasę w sprzęt, a potem kupi gdzieś indziej bo taniej. Salon ma gdzieś, że kasuje i denerwuje tym klienta. Nie chcesz zapłacić za odsłuch ? Idź posłuchaj u konkurencji czyli na allegro albo w sklepie internetowym. Nie można ? Nie da się ? Jaka szkoda :-)

Nie można zjeść ciastka i mieć ciastka tzn. mieć do dyspozycji salony pełne testowanego sprzętu demo a kupować w sklepach internetowych.

Gustaw

• Gość
15-08-2011, 20:31
>> zagra, 2011-08-15 20:20:57
Można.... można tylko że w ograniczonej ilości ale konkretne ciekawe rzeczy.

No tak. Kilku modeli można posłuchać ale nie wyobrażam sobie w Polsce takiego sklepu jak ten z linku tzn wyobrażam ale przez maks pół roku kiedy to właściciel dojdzie do wniosku, że poważnie wtopił kasę.

Na początku w necie będzie sporo przychylnych opinii, że "w końcu poważne podejście do klienta", "w końcu świetny salon odsłuchowy", do tego kilka spotkań odsłuchowych na fali entuzjazmu a potem pupa blada i płyniemy z interesem. To nie jest model działalności na polskie warunki rynkowe. Słuchawki są relatywnie zbyt tanie na coś takiego.

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
15-08-2011, 20:33
szkoda. myslalem, ze ktos z was otworzy cos takiego:P
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

lancaster

• Gość
15-08-2011, 20:37
"ale jest na to antidotum , a mianowicie trzeba poprosić o rachunek za taka opłatę , ponoć działa jak cholera. "

Ciekawe na kogo działa...osobiście bezproblemowo bym wystawił :-)
he, to nawet dobry pomysł.

Osobiście gdybym miał kupować sprzęt (zwłaszcza z wyższej póki cenowej) to logiczne, że chciałbym tego posłuchać u siebie.
Kolejność jest taka : dzwonie do salonu i proszę o zorganizowanie prezentacji u mnie w domu...w odpowiedzi słyszę np "proszę o wskazanie terminu przyjedziemy z urządzeniami, opłata 200zł/godzina + 300zł dojazd. Oczywiście całość kosztów odliczamy od ceny urządzeń przy zakupie"...no i  w czym problem ? Odpowiada mi to finalizuję, a nie mam na to kasy to nie zawracam głowy.
Proste.

Gustaw

• Gość
15-08-2011, 20:43
>> zibra, 2011-08-15 20:33:40
szkoda. myslalem, ze ktos z was otworzy cos takiego:P

Kiedyś nawet przez chwilę przemknęło mi to przez myśl ale analiza tego przedsięwzięcia, na chłodno, doprowadziła właśnie do takich wniosków jak wyżej. Jeżeli, ktoś cos takiego otworzy w Polsce i utrzyma się z tego tzn zacznie wychodzić na plus po ..... niech będzie, że nawet roku to przyklasnę. Lepiej otworzyć sklep internetowy i konkurować cenami a nie zawracać sobie gitarę salonem i inwestowaniem kasy w demo.  Wyjątkiem od tej reguły może byc salon dystrybutora, z jedną marką słuchawek ale z szerokim portfolio produktów.

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
15-08-2011, 20:44
Dokladnie. Mysle, ze jak ktos kupuje powiedzmy PS1000 za te 7K :) No dobra nikt nie kupuje za 7K bo wiadomo, ze zawsze w salonie cos opuszcza - chyba jasne, wiec powiedzmy za te 6 z hakiem, to dolozenie tych kilku stowek za sprawdzenie w swoim systemi i powrotne dojscie do wyjsciowej ceny chyba nie jest wcale zla opcja :)

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
15-08-2011, 20:45
Gorzej z tanszymi sluchawkami - to juz sprawa przestaje byc warto kasy i przychylam sie do zdania Gustawa - sluchawki to zbyt tani sprzet na cos takiego.

Gustaw

• Gość
15-08-2011, 20:49
>> lancaster, 2011-08-15 20:37:18
"proszę o wskazanie terminu przyjedziemy z urządzeniami, opłata 200zł/godzina + 300zł dojazd. Oczywiście całość kosztów odliczamy od ceny urządzeń przy zakupie"...no i w czym problem ? Odpowiada mi to finalizuję, a nie mam na to kasy to nie zawracam głowy.

Dokładnie. To jest rozsądny model. Płacisz za to, że nie kupujesz w ciemno. Nie chcesz płacić ? Możesz utopic znacznie więcej jeżeli kupisz w ciemno, bez odsłuchów. Wystarczy policzyć ile straci się na odsprzedaży na rynku wtórnym. No cóż ale jest grupa, która lubi sie ponadymać bo on wymaga zawiązania sznurowadeł albo wytarcia noska ale płacic za to już nie ma zamiaru. :-)

lancaster

• Gość
15-08-2011, 20:54
fallow, klient nawet nie dołoży jeśli dokona zakupu -  sklep odlicza wpłatę od ceny ... myślę że nie problem się tak dogadać.
Przy systemie polegającym na tym że magik biega po sklepach tylko po to żeby później to samo kupić w sklepie netowym sklep stacjonarny zarabia na czym ? Może zarobić jedynie na czasie poświęconym "klientowi".
Klient poprzez umożliwienie odsłuchu ma wykonaną usługę.
Byłoby chore, żeby sklep z tego nie skorzystał. Oczywiście rachuneczek itp. 123 albo 246zł brutto/godzina :-)

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
15-08-2011, 20:57
Brzmi rozsadnie dla obu stron :)

Gustaw

• Gość
15-08-2011, 20:59
I to jest urok internetu. Kupić tanio ? Jasne ale przy utrzymującej sie tendencji niedługo będzie mozna jedynie kupić. Pomacać i przetestować już nie będzie gdzie. Co pozostanie ? Portale z pseudo testami, fora z marketingiem szeptanym (pozdrawiam kolegów a audiostero) i rosyjska ruletka przy składaniu zamówienia :-)