Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rafaell

• 5033 / 6523
  • Ekspert
26-08-2010, 11:55
>> asmagus, 2010-08-26 11:43:45  

>Reasumując jestem bardzo zadowolony z zakupu

Z sony MDR7509HD też byłeś bardzo zadowolony, tak ze może opisz dla innych różnicę między tymi słuchawkami  :)                          

Gustaw

• Gość
26-08-2010, 12:00
>> ogorek, 2010-08-26 11:52:16
A nie lepiej zadzwonić do Gustawa i poprosić o wypożyczenie Benchmarka ?

Już Chreesowi obiecałem DAC-a wypożyczenie,
ale Benchmark-demo jest teraz w terenie.

Jeżeli podczas odsłuchów nie spotka go kraksa,
to bez problemu wysteruje STAX-a.

;-)

majkel

• 7477 / 6526
  • Ekspert
26-08-2010, 12:01
Co Wy macie z tymi nawiązaniami do CAL? A100 mają przetwornik z mylaru o zupełnie innych właściwościach mechanicznych niż bioceluloza, którą można popchnąć śrubokrętem i membrana się nie ugnie, tylko pojedzie cewka do tyłu. Przypadkowo kiedyś odkryłem tę właściwość. ;) Na cienki mylar za mocno dmuchniesz i po membranie, bo jak się pomnie, to traci walory akustyczne, a rozprasować jej z powrotem nie ma jak. Ustrój akustyczny w związku z tym też jest inny wokół przetwornika. W CAL/D1001 można sobie było pozwolić na mocno tłumiony pierścień wylotowy bas-refleksu (wokół przetwornika w stronę ucha). Przy mylarze takie coś będzie jak zaślepka - ciśnienie się wyrówna na ugięciu membrany. A100 to będą inne słuchawki, a jakie? Może ktoś kiedyś rzetelnie to opisze...

Gustaw

• Gość
26-08-2010, 12:04
Dla przypomnienia. To na co uczulam wszelkich posiadaczy komputera jako transportu to odpowiednia konfiguracja systemu operacyjnego i oprogramowania. To co było odpowiednie n.p. do EMU wcale nie musi być dobre do Weissa, Benchmarka lub DCS-a.

fallow

• 6463 / 6496
  • Ekspert
26-08-2010, 12:12
Konfiguracja w jakim sensie ?

asmagus

• 4439 / 6075
  • Ekspert
26-08-2010, 12:14
Rożnica jest znaczna i tak w skrócie:
- D7000 mają lepsze wykonanie co nie dziwi wcale :>
- D7000 mają świetny impakt na basie i zejście - tego nie ma w Sony i to był powód poszukiwania innych słuchawek,
- średnia tu i tu jest świetna ale inna, w Denonach bardziej oddalona i ma więcej wypełnienia, w Sony jest lżejsza,
- wysokich tonów więcej jest w Denonach ale są one jakby równe i jak już pisałem "opanowane", w Sony jest zróżnicowanie w tym zakresie ale również nic nie zakuje w ucho.

Porównując ceny na rynku USA (bo polska cena jest odrealniona) Denony są 3 x droższe niż Sony.
Nie są dźwiękowo 3 razy lepsze - wyraźnie lepsze są w niskich rejestrach, reszta to kwestia gustu i upodobań.

Ich wykonanie powoduje, że ma sie wrażenie obcowania z czymś porządnym ... co uspokaja serce po wydaniku kasy na słuchawki ;)

Wczoraj słuchając Metalica Black Album odkryłem wiele nowych dźwięków w piosenkach, które znam na pamięć - to płyta, której słucham kilka razy w tygodniu od lat - te dźwięki znajdują się w bardzo niskim zakresie dolnych rejestrów. Co ciekawe, szybko wrzuciłem DT150 na porównanie i mimo, ze jakość basu j atak jest lepszy w D7000 DT150 tez schodzi na tyle nisko by było to słychać.

Biorąc dół z DT150 średnicę Sony 7509 HD i górę z AKG 701 otrzymalibysmy cos podobnego do D7000 z tym, że rozdzielczość w D7000 jest zdecydowanie bliższa HD800

Gustaw

• Gość
26-08-2010, 12:15
W sensie np. wielkości bufora, ustawień upsamplingu, właściwego poziomu głośności

http://www.benchmarkmedia.com/wiki/index.php/Main_Page

fallow

• 6463 / 6496
  • Ekspert
26-08-2010, 12:18
Odpowiadasz na wpis
>> Gustaw, 2010-08-26 12:15:31
W sensie np. wielkości bufora, ustawień upsamplingu, właściwego poziomu głośności

http://www.benchmarkmedia.com/wiki/index.php/Main_Page

---

Ufff :) Przez chwile zwatpilem :)) Myslalem przez chwile, ze chodzi o to Voodoo a\'la "The Art of Building blablabla".

Gustaw

• Gość
26-08-2010, 12:25
>> fallow, 2010-08-26 12:18:31
fff :) Przez chwile zwatpilem :)) Myslalem przez chwile, ze chodzi o to Voodoo a\'la "The Art of Building blablabla".

U mnie przy włączonej grze Call of Duty, przetwornik reprodukuje skrzypce lepie niż sam Paganiini podczas koncertu.
Za to przy Medal Of Honor znacznie lepiej brzmi fortepian.

chrees

• 1662 / 6526
  • Ekspert
26-08-2010, 12:47
Ahmed ---> znakomita rekomendacja ;>

asmagus ---> Muszę Cię kiedyś odwiedzić gdy będę w pobliżu ślunska, ok?

szwagiero ---> niestety nie pójdę w vintage, poza tym Staxy są na tyle ogólnie satysfakcjonujące, a moje (nieznaczne) utyskiwania na brak basu, lub czegokolwiek innego (w jakichkolwiek zresztą słuchanych przeze mnie słuchawkach ;>), na tyle wkomponowane w mój sposób bycia i wynikające raczej z mojej konstrukcji psychicznej, aniżeli z faktycznych niedostatków sprzętowych, że rzeczą nieodzowną będzie zainteresowanie się porządnym źródłem, które pozwoli (albo nie, kto wie?), właściwie docenić posiadane słuchafony.

fallow ---> na pewno masz rację (często Ci ją przyznaję... w duchu ;>), ale E-MU jest na tyle niepozorne, pozbawione złotych gałek i bezpieczników, że po prostu nie może być (wystarczająco) dobre ;)

Rafaell ---> Swarzędz mam 30 minut drogi z domu, nie widzę jednak na stronce www jakiejkolwiek wzmianki, ażeby APS był dystrybutorem Weissa, sądziłem, że jest nim music toolz.

Gustaw ---> Umówimy się na konfigurowanie systemu pod Benchmarka połączone z pojeniem Cię piwem/winem? :)

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

aasat

• 2404 / 6509
  • Ekspert
26-08-2010, 12:50
>> chrees, 2010-08-26 12:47:56
szwagiero ---> niestety nie pójdę w vintage

Ależ orto to nie tylko vintage, mamy jeszcze nowe Audeze LCD2 oraz HifiMan HE-5LE

fallow

• 6463 / 6496
  • Ekspert
26-08-2010, 12:51
Odpowiadasz na wpis
na tyle wkomponowane w mój sposób bycia i wynikające raczej z mojej konstrukcji psychicznej

Brawo! :)) Ze zblizoncyh powodow tez pewnie sobie kiedys je kupie, juz nie jest wazne jak beda grac :) sprzet ma etykietke "Legendary" :) To wystarczy.

asmagus

• 4439 / 6075
  • Ekspert
26-08-2010, 12:52
asmagus ---> Muszę Cię kiedyś odwiedzić gdy będę w pobliżu ślunska, ok?

Zapraszam na kawę i odsłuch :)

chrees

• 1662 / 6526
  • Ekspert
26-08-2010, 12:57
fallow ---> Gdybym podążał tropem mitów i legend za wszelką cenę zainteresowałbym się Twoim avatarkiem, lub przy nim pozostał :)
Niech Moc Boskiego Grado Będzie z Tobą :)

-------------------------------------------------------------------------------
.

piotras

• 17 / 5773
  • Nowy użytkownik
26-08-2010, 14:03
JVC DX1000 pierwsze wrażenia : Są całkiem spore , wyglądają też bardziej masywnie od D7000 . Pady i drewniane obudowy są głębsze ale materiały z których są wykonane JVC są gorszej jakości . Chodzi tu głównie o "ekskluzywne" połączenie drewna i plastiku . W podobnej cenie D7000 oferują dużo więcej . W zamian za to dostajemy to , co z kolei trudno szukać w Denonach : unikalny napis "Made in Japan" oraz przejściówkę na kablu z 6,3 na 3,5mm . Ot taki świat luksusu pełen kompromisów .
Wygoda jest jak dla mnie trochę większa po stronie Denonów , dodatkowo pałąk w JVC po godzinie zaczyna uciskać głowę podobnie jak ten sadysta z K701 .
DX1000 wyciągnięte prosto z pudełka grają lekko oddalonym , ciepłym dźwiękiem z przygaszoną górą i potężnym , głębokim basem . Generalnie pełen relaks . Bardzo duża , głęboka scena jak na słuchawki zamknięte . Wysokie tony są  jednak najbardziej charakterystyczne w tych słuchawkach i mogą wywoływać skrajne emocje .