>> markooo35, 2009-01-07 19:12:20
Wstępnie nastawiłem się na Creeka Destiny lub Naima 5i
Witamy! :-)
Wzmacnaicze które wymieniłeś wskazują, że masz za sobą "dogłębną" analizę biuletynów reklamowych zwanych "prasą audio", stosunku gwiazdek do ceny, i planujesz wydać na wzmacniacz około 5 tyś zł.
Gustaw> co do porównania creeka i naima, to ja miałem z kolei więcej szczęścia do udanych pokazów naima, choć jest moim zdaniem za drogi w stosunku do tego co oferuje.
Dlatego też bardzo chciałbym zwrócić uwagę kolegi markooo35 na ... używany sprzęt Cyrusa!
Nie zapomnę dłuższego odsłuchu w Herefordzie, gdzie na Focalach (średniocenowych podłogówkach) pograł sobie Arcam90, najtańsze pre-power Naima, pre-power Rotela i... końcóweczka Q-Power Cyrusa którą sklep chciał "wypchnąć" za pół ceny bo kończyli jej produkcję, sterowanąy pre-outem integry 8vs.
Arcam i Rotel odpadły w przedbiegach jako zamulone. Naim... w pierwszej chwili nie zachwycił, zwłaszcza jak na cenę, ale pograł chwilę i pokazał jednak klasę i "siłę spokoju" (wszystko na czarnej płycie Metalliki).
Zaskoczyła mnie kompletnie końcóweczka Cyrusa! To było jakieś śmieszne 2x40w, wołali jakieś 250 funtów, sterowane nawet nie jakimś "preampem"! Od kilku-krotnie droższego Naima grało tylko inaczej! Bardziej przestrzennie i trochę jaśniej, i przyznaję trochę bardziej nerwowo (albo raczej to Naim zagrał spokojniej w POZYTYWNYM tego słowa rozumieniu). Ale ta cena! A i ten Q-power to nie były żaden wypas.
Później w Poznaniu na Szewskiej kilka razy słuchałem Cyrusa i zawsze mi się cholera podobał (tj. dawał radość ze słuchania muzyki!).
Dlatego też jeżeli nie masz "przymusu" żeby wydać "jak najwięcej" (jak by co kup sobie lepsze kolumny), i oczekujesz jakości porównywalnej lub lepszej od Naita 5i i Creeka Destiny, mogę polecić Ci następujące, niedrogie konfiguracje (z drugiej ręki i ciut starszy - świetny value)
Cyrus 7 za około 250 funtów + PSX za około 200 funtów = 450 futnów (niecałe 2000 zł)
i ewentualnei do kompletu: CD Cyrus 7 z modułem Q (nie sluchałem ale mnóstwo słuchaczy Cyrusa bardzo pozytywnie się o nim wypowiadało) za około 200 funtów i Cyrus 7 fm za około 100 funtów.
Cały zestaw to z przesyłkami około 800 funtów (jakieś 3,5 kzł).
Tak w ogóle to bardzo polecam Ci sprzęt z drugiej ręki! Bo jeżeli czytasz gazety od niedawna (powiedzmy od 1 roku) to możesz jeszcze wierzyć że "wersja 9001 jest jeszcze lepsza niż 9000 sprzed 2 lat", ale to nieprawda, pisana tylko po to żeby podtrzymać sprzedaż nowych klocków, podczas gdy starsze tracą 50-70% ceny.
Polecam Ci bardzo tą stronkę - jest tańsza niż eBay, z konkretnymi cenami:
http://www.adverts.hififorsale.com/home.asp