Audiohobby.pl

Preamp audioton mini jako bufor

foxbat

• 1057 / 6107
  • Ekspert
05-01-2009, 09:43
Witam

http://www.audioton.republika.pl/pre-mini.html

Chce ten pre uzyc w trybie bufora, plytka (na ECC88) jak widze jest dostepna w AVT, jako kompletny elektroniczny laik, nie mam pojecia jak to jest zasilane... czy zasilacz jest juz na plytce i potrzebne tylko trafo, czy jak??

---------------------------------------------
strach sie bać...
"jamnik" - wyraz zakazany na audiostereo

utopia

• 209 / 5821
  • Aktywny użytkownik
05-01-2009, 10:27
zrób tak jak MG zasilanie z trafa wysokonapieciowego

foxbat

• 1057 / 6107
  • Ekspert
05-01-2009, 11:21
utopia, sluchaj :) ja laik jestem :D coprawda mam komu dac do zlutowania/odpalenia, ale pytam sie fachowcow, czy zasilacz jest na plytce (tej z AVT) czy trzeba dodatkowa plytke?
strach sie bać...

McGyver

• 114 / 6107
  • Aktywny użytkownik
05-01-2009, 14:21
To z Audiotonu to jest wzmacniacz oporowy (wspólna anoda), ma duże wzmocnienie napięciowe ale też wysoką impedancję wyjściową. Na bufor się nie nadaje.

To z AVT w oryginale to jest kiepsko pomyślany wtórnik katodowy, w dodatku zasilany z niskiego napięcia z powielaczem, fuj. Ten cały powielacz jest na płytce.  Jak się toto zrobi ściśle wg. schematu załączonego do płytki, to jedyną zaletą tego jest fakt, że w ogóle to funkcjonuje. O jakości nie będę mówił, bo szkoda gadać.

Można natomiast przerobić tą płytkę, i zrobić na niej porządny wtórnik z zasilaniem z wysokiego napięcia bez powielacza. A jeszcze lepiej kupić dwie takie płytki, po jednej na kanał, i po przerobieniu zmontować na nich wtórnik White\'a.

foxbat

• 1057 / 6107
  • Ekspert
05-01-2009, 14:26
czyli tam nie ma zasilacza na plytce? trzeba dodatkowa?

strach sie bać...

foxbat

• 1057 / 6107
  • Ekspert
05-01-2009, 14:28
btw. McG, co to jest Audio Surgery (trudno odcyfrowac z gfx)?
strach sie bać...

Detektyw Kwass

• 7851 / 6065
  • Ekspert
05-01-2009, 15:57
Nie przesadzaj McGyver, ojciec wszystkich buforów - Musical Fidelity X10D też był o ile się nie mylę zasilany z powielacza.
A wszyscy piali nad nim z zachwytu. :D
Zresztą ludzie kochani, to tylko wtórnik katodowy, w ogóle nie wiem po co to komu. :D

--
There are 10 kinds of people: those who understand binary and those who don\'t.

McGyver

• 114 / 6107
  • Aktywny użytkownik
06-01-2009, 00:24
Ale ja nie mówię o X10D, tylko o tym "wynalazku" z AVT. Zrobione wg. dołączonego schematu gra do d...

Tam na płytce jest zasilacz, ale powielaczowy. Żeby zrobić z tego SRPP i zasilić to z wysokiego napięcia, to potrzeba nieco chirurgii - cięcie ścieżek, "audiosurgery" ;-))).
No i ... drugą płytkę z zasilaczem, anodowym i żarzenia. Można taki zrobić z... przerobionej płytki zasilacza wzmacniacza mocy z AVT, kit AVT2701 (oczywiście należy kupić gołą płytkę, a elementy zastosować na odpowiednie napięcie).

Detektyw Kwass

• 7851 / 6065
  • Ekspert
06-01-2009, 14:47
Straszne kombinacje. :)
W takim buforku są trzy elementy na krzyż, to się lutuje wprost - na podstawkach.

A ów "kit" nie gra dlatego właśnie że nie jest SRPP?
Czy SRPP to rozwiązanie ultymatywne w tego rodzaju "urządzeniach"?

--
There are 10 kinds of people: those who understand binary and those who don\'t.

lancaster

• Gość
06-01-2009, 14:56
foxbat, takie coś jak dla mnie jest obciachowe :)
Pogadam z kumplem, kiedyś zbudował taki wląsnie bufor, jak posuchasz ile kaszani to go wypniesz prędzej niz myślisz :)
Jestem gfanem lamp ale nie fanem lamp za wszelką cene.
Masz dobry wzmak(t-amp). Czego Ci tam brakuje ?
Preampy lampowe w niektorych konfiguracjach dają wrażenie większego kopa i to akurat moze sie podobac....ale bufor z tego co słyszalem tylko zmiękcza :)
To juz lepiej na wyjciu CD sobie lampucerę zamontować...po co Ci kolejne 2 polączenia (rca) ???

McGyver

• 114 / 6107
  • Aktywny użytkownik
06-01-2009, 15:05
>> Detektyw Kwass, 2009-01-06 14:47:04
>Straszne kombinacje. :)
>W takim buforku są trzy elementy na krzyż, to się lutuje wprost - na podstawkach.

Owszem, można i tak. Ale jak ktoś chce na szybko płytki, to podpowiadam jedną z możliwości.

>A ów "kit" nie gra dlatego właśnie że nie jest SRPP?

A diabli wiedzą. Wpiąłem to tylko raz, nie grało.

>Czy SRPP to rozwiązanie ultymatywne w tego rodzaju "urządzeniach"?

Nie wiem czy ultymatywne czy nie, w moich cedekach zawsze najlepiej brzmiało SRPP. Co ciekawe- jako preamp też. A skoro Audio Note lubi SRPP, to pewnie coś w tym jest.

lancaster

• Gość
06-01-2009, 15:20
McGyver, a pamiętam ze jeszcze niedawno pakowaleś w CD wtórniki katodowe....
....szczerze mowiac myślałem ze rozwiniesz temat i  z czasem jakiś dopracowany uklad zaprezentujesz.
Wtorniki uchodza ogólnie za niezbyt interesujace dxwiękowo....ale niczego nie skreślam. Spróbowałem i postanowilem nie kontynuowac tematu bo mi nie podeszło....no ale  wTobie widziałem zapał :)

Audio Note czy Łukasz Fikus zawsze z tego co pamietam w CD stosowali SRPP.
Uwazam wystarczajace i bardzo dobre rozwiązanie.
Najlepiej oczywiście p2p, tak jak i w  kazdym innym miejscu w którym plytka nie jest potrzebna.

McGyver

• 114 / 6107
  • Aktywny użytkownik
06-01-2009, 15:32
To niedawno to było z pół roku temu. Od tego czasu zrobiłem co najmniej kilkanaście cedeków i jeszcze więcej eksperymentów. Wtórniki (ale zrobione zgodnie ze sztuką, a nie takie jak z KITu AVT) dałem tylko w dwóch egzemplarzach które pracują w systemach słuchawkowych, i tam się spisują bo mają mniej śmieci na wyjściu niż SRPP.
Fikus promuje wtórnik katodowy jako najlepszy do DACów napięciowych: http://lampizator.eu/LAMPIZATOR/LAMPUCERA/MAX/IMG_5143.jpg
Nie podzielam tego poglądu.
Audio Note w niektórych playerach też nie daje SRPP tylko wzmacniacz oporowy (WA).

lancaster

• Gość
06-01-2009, 15:44
Dawno nie bylem na stronie Łukasza. Sprawdzę przy okazji jak brzmi jego propozycja.

lancaster

• Gość
06-01-2009, 16:15
McGyver, w ktorych modelach AN nie daje SRPP ?
http://www.audionote.co.uk/products/digital/dac_5_special_01.shtml

Dól oferty zbudowany na jednej podwójnej triodzie sugeruje własnie WA lub WK(o ile DAC na to pozwala ?...bo nie mam pojecia co oni tam teraz pakują) dwa modele od dolu to 1543.
Topowe modele DAC wygladają mi na tradycyjne SRPP.