Audiohobby.pl

SONY WM-550C (Walkman)

Macio4ever

• 1003 / 540
  • Ekspert
01-06-2026, 20:09
Odnalazłem w sobie gen masochisty :) - kupiłem sobie Walkmana. Oczywiście diabli wiedzą czy sprawny.
Z drugiej strony nigdy nie miałem Walkmana tylko odtwarzacz przenośny więc kiedyś trzeba doświadczyć i tego.

Stwierdziłem, że jak już kupować i męczyć oczy przy naprawie, to przy jakimś porządniejszym modelu. WM-550C to sprzęt z 1988 roku, całkiem dobra specyfikacja - głowica amorficzne (20Hz-18kHz deklarowane :) ) Dolby B,C, DBB, autorevers.

Mechanizm: MT-WM150-01
Zasilanie - aku "gumstick" lub dokręcany koszyk na paluszka.
Waga - 205g

Kupowałem świadomie, wiem że w tym mecha pękają koła zębate (są dostępne) i bywają problemy z silnikiem. Bardzo podoba mi się wizualnie. Oparłem się pokusie uruchomienia, bo diabli wiedzą co jest w środku.

Stan zewnętrzny bardzo dobry, głowice spoko. Widać, że długo leżał ale nie widać żadnej korozji. Jedynie przytarcie - to napis Volume przy potencjometrze. Kupiłem w JP za grosze, nie mogłem oprzeć się pokusie :)

Będzie opis naprawy, jak się ogarnę...

Macio4ever

• 1003 / 540
  • Ekspert
11-06-2026, 21:12
Rozmontowałem malucha... wrzucam kilka fotek, bo mało jest w necie zdjęć środka tego modelu.

Na płytce są tylko 3 tradycyjne kondy elektrolityczne - 100uF i 2x330uF. 100uF był lekko spuchnięty ale trzymały jeszcze normę. Tak czy inaczej wymieniam wszystkie trzy.

Inaczej niż zwykle  - pasek skruszał i niestety wszedł w reakcję z mosiądzem kół zamachowych, utleniając powierzchnię (zdjęcie nr 4). Poleruję te koła ale nie mam nadziei na jakieś mega osiągi W&F. Zobaczymy, utlenienie to są jakieś ułamki grama i może nie będzie zupełnej kiszki.

Na zdjęciu nr 2 - żółta strzałka pokazuje pęknięcie na kole zębatym, czego się spodziewałem. To standardowa usterka tych mechanizmów. Drugie koło do wymiany jeszcze nie jest widoczne, jest pod spodem tego z odblaskami. Idą już nowe, plastikowe (wtrysk).

Płytka zgrabna, wygląda nowocześnie jak na koniec lat 80-tych, dobrze wykonana. Żadnych uszkodzeń, wżerów itp.

Na ostatnim zdjęciu koło po polerowaniu. Większość chropowatości udało się usunąć, został mikro wżer po reakcji z paskiem.
Działam dalej...

chorazy3

• 2443 / 2388
  • Ekspert
11-06-2026, 22:05
Ależ tam kółek zębatych! Jak w Panasonic serii RQ-S.
Ciekawe jakie W&F zdołasz wycisnąć z tego maleństwa.
Paweł

Macio4ever

• 1003 / 540
  • Ekspert
11-06-2026, 23:06
Ależ tam kółek zębatych! Jak w Panasonic serii RQ-S.
Ciekawe jakie W&F zdołasz wycisnąć z tego maleństwa.

Sam jestem ciekawy, nigdy nie badałem walkmanów. Czytałem, że takie zwyklaki to raczej 0,15%-0,2%. Dojdą części to zbadam pacjenta i zobaczę, czy będzie znośnie odtwarzał

Macio4ever

• 1003 / 540
  • Ekspert
12-06-2026, 18:29
Ciąg dalszy ratowania malucha.
Recap zrobiłem i mam nadzieję, że w elektronice nic innego nie będzie wymagało dłubania. Włożyłem, tak jak w Aiwie kondy smd Panasa, zdejmując im podstawki. Wszystko idealnie pasuje.

Koła zamachowe skończone, polerka zrobiona, zamontowane. Zdjąłem kółko od autostopu i jak się można było spodziewać drugie koło zębate do wymiany. Mam nadzieję, że za kilka dni dojdzie.

Rolki muszę wymienić, jedna ma odcisk od wałka, najwyraźniej długo leżał z wciśniętym przyciskiem play. Druga taka sobie, siedzą oryginały. Obydwie są dość twarde.

chorazy3

• 2443 / 2388
  • Ekspert
12-06-2026, 22:12
Na szczęście te kondensatory, w przeciwieństwie do smd w niektórych innych modelach Sony, nie ciekną i nie żrą płytek.
Małe czy duże odtwarzacze widzę, że naprawiasz z równym zaangażowaniem i dokładnością.
Paweł

Macio4ever

• 1003 / 540
  • Ekspert
13-06-2026, 14:26
Dziękuję, staram się robić w miarę porządnie te złomki.

Jest rozebrany więc obejrzałem dokładnie głowice. Trochę w młodości pochodziła, trochę ma zabrudzeń, których nie rusza chemia więc w imię hi-fi :) postanowiłem ją lekko spolerować.

Żadnych wielkich ruchów - polerka foliami 3M: 3 mikrometry->1->0,5->0,1 i jest OK. Mam nadzieję, że odczyt też będzie OK.
Zdjęcie nr 1 - przed, zdjęcia 2 i 3 po polerce.

chorazy3

• 2443 / 2388
  • Ekspert
13-06-2026, 17:47
Wyszło bardzo ładnie, okaże się po sprawdzeniu poziomów 400Hz i 10kHz jak działa ta głowica.

Ten walkman chyba też nie ma ustawienia azymutu tylko te plastikowe widełki po obu stronach głowicy, pomysł Philipsa.
Paweł

Macio4ever

• 1003 / 540
  • Ekspert
13-06-2026, 18:10
Wyszło bardzo ładnie, okaże się po sprawdzeniu poziomów 400Hz i 10kHz jak działa ta głowica.

Ten walkman chyba też nie ma ustawienia azymutu tylko te plastikowe widełki po obu stronach głowicy, pomysł Philipsa.

Tak masz rację, nie ma regulacji azymutu w tym modelu. Jestem dobrej myśli, zobaczymy jak go odpalę.

Macio4ever

• 1003 / 540
  • Ekspert
16-06-2026, 18:06
W oczekiwaniu na nowe koła zębate - przeczyściłem i nasmarowałem mechanizm. Sporo elementów przesuwa się na osiach, które są rozklepane (jak nity) więc demontaż odpada.

Pod prawą szpulką kryła się jakaś zaplątana nitka, więc potencjalny przeszkadzacz został usunięty. Ośki kół nasmarowane.
Wjechały też nowe rolki - zwiększam szanse na sensowne odtwarzanie.

W sumie nie liczę na cuda ale chciałbym mieć sprzęcik, który nie irytuje bujaniem dźwięku. Tak do wspominkowego posłuchania taśm.
« Ostatnia zmiana: 16-06-2026, 18:24 wysłana przez Macio4ever »

Michal_LDZ

• 296 / 332
  • Zaawansowany użytkownik
16-06-2026, 20:17
Te nitki w walkmanach to chyba standard.
W moim Panasonicu RQ-P255 były ponawijane na ośkach rolkek i przy szpulkach. Wewnątrz samego mechanizmu też gdzieś wyjąłem jakąś zagubioną sztukę.
Za to przy wszelkich przełącznikach, potencjometrach i gniazdu słuchawek było sporo kurzu.
Zawsze dbałem o sprzęt, ale walkman w kieszeni kurtki nie miał łatwo. :)

Macio4ever

• 1003 / 540
  • Ekspert
18-06-2026, 10:55
Tak, kurz i kłaczki włażą wszędzie, niwecząc wysiłki o dobry W&F ;)

W oczekiwaniu na koła zębate ogarnąłem nowe akumulatorki oraz ładowarkę do nich. Poczytałem trochę na forach o tych aku i mają dobre opinie. Kupione na Ali, jakieś 60 zł za komplet - ładowarka + 2 aku. Zobaczymy czy i jak będą trzymać pojemność w normalnym użytkowaniu.

Do zasilania tego modelu można użyć koszyka na paluszka, którego niestety nie mam. Są dostępne używki tylko psują wygląd więc wolę te aku zamykane wewnątrz grajka.

chorazy3

• 2443 / 2388
  • Ekspert
18-06-2026, 12:52
Mam takie baterie ale akurat w odtwarzaczu przenośnym Minidisc. Jak na razie działają bez zarzutu.
Paweł

Macio4ever

• 1003 / 540
  • Ekspert
23-06-2026, 21:38
Mam takie baterie ale akurat w odtwarzaczu przenośnym Minidisc. Jak na razie działają bez zarzutu.

Dzięki za info.

Na zdjęciu zestaw kół zębatych. O ile dwa (od prawej) pasują na ośki, to trzecie ma zbyt ciasny otwór. Na szczęście ta ori jest cała więc nie będę wymieniał.

Na razie porażka w projekcie. Tzn sprzęcior odpalił i gra ale:

1. Nie mogę dojść do ładu z mecha - albo zapina non stop revers lewo-prawo albo brak autostopu :) W zależności od tego jak ustawię taką jedną sprężynkę przy kole funkcyjnym. I nie wiem jeszcze czy problemem jest to ustawienie, nowy trybik czy coś innego
2. Do chrzanu wrms, tzn po drugim złożeniu (bez autostopu), które jest najwyraźniej błędne - zaciąga
3. Pierwsze złożenie było ok ale padł autorevers...

Więc odłożyłem na chwilę na bok, muszę nabrać z powrotem ochoty :)