Audiohobby.pl

Mechanizm z Teaca nowy.

Hammer

• 5783 / 3009
  • Ekspert
12-04-2026, 15:46
Mechanizm dostałem od kolegi , aby wykorzystać nowy silnik, podobno to jakieś stoki magazynowe.
Silnik jak widać to już nowa produkcja, jasnoczerwona naklejka, jasny laminat.

I teraz po co ....... ano było go zamontować w kaseciaku w którym coś silniki szalały, .
Pierwsze włączenia - brumi, głośno chodzi, ustawiłem prędkość, powiedzmy  godzinka, dwie brumienie ucichło ale nie do końca, idzie.
Co do tego kasciaka to niestety objawy te same, prędkość, lata na boki plus minus ok 10-15 hz, w sumie nic się nie zmieniło.
W wolnej chwili za jakiś czas podepnę go do innego sprzętu i sprawdzę, tyle co mogę ze swojej strony przekazać, może się okazać dobry w innym mechanizmie.

Macio4ever

• 827 / 465
  • Ekspert
12-04-2026, 18:13
No to lipa z tym silnikiem w takim razie :(

Hammer

• 5783 / 3009
  • Ekspert
12-04-2026, 18:27
Będę sprawdzał póżniej w innym decku bo ten jest sp...........coś konkretnie.

Wojciech7

• 2396 / 1811
  • Ekspert
12-04-2026, 18:32
Może kondensatory w układzie stabilizacji silnika tracą pojemność, co powoduje niestabilną pracę układu regulacji- ale to moje gdybanie tylko bo się nie znam na tym.

Michal_LDZ

• 249 / 257
  • Aktywny użytkownik
12-04-2026, 22:22
Mechanizm dostałem od kolegi , aby wykorzystać nowy silnik, podobno to jakieś stoki magazynowe.
Silnik jak widać to już nowa produkcja, jasnoczerwona naklejka, jasny laminat.

I teraz po co ....... ano było go zamontować w kaseciaku w którym coś silniki szalały, .
Pierwsze włączenia - brumi, głośno chodzi, ustawiłem prędkość, powiedzmy  godzinka, dwie brumienie ucichło ale nie do końca, idzie.
Co do tego kasciaka to niestety objawy te same, prędkość, lata na boki plus minus ok 10-15 hz, w sumie nic się nie zmieniło.
W wolnej chwili za jakiś czas podepnę go do innego sprzętu i sprawdzę, tyle co mogę ze swojej strony przekazać, może się okazać dobry w innym mechanizmie.

Takie mechanizmy są do kupienia po ok. 80 zł + przesyłka do Polski.
Tutaj sklep
Wydaje mi się, że są stosowane w nowych magnetofonach Teac W-1200 i/lub combo: Tascam CD-A580.