No i tak.....Trochę się pospieszyłem ale przynajmniej sprawdziłem czy sprzęt warto reanimować.
A co sie stało, ano wszelkie pkt lutownicze były skrystalizowane, co to daje niepewny styk komponentu ze ścieżką, nie wiem czy to wina spoiwa, kiepskiej cyny itd.
O ile jeszcze małe elementy typu rezystor, kondy, tranzystory jeszcze jako tako trzymają się, ale wszystko co ma grubsze nogi zaczynało tracić przepływ prądu, dlatego buczenia od masy znikające po poruszniu płytą główna, kabelkami itd.
Próbowałem podgrzewać te grubsze kołki, dodawać nowej cyny, topnika, ale to pół środki.
Co należy zrobić aby ten sprzęt uratować? ano usunąć całe stare spoiwo, i dać nową cynę, wcześniej te grubsze kołki dobrze pobielić, no nie ma zmiłuj się, roboty na lata świetlne, czyli praktycznie zmontować decka na nowo, no i pytanie czy warto, bo biznesowo nie ma szans ani na dobry serwis i profit, ani do sprzedaży bo godziny na robote nie rozliczy się nigdy.
Plan? najpierw usunąć wszelkie kołki z płyty głównej do których są zakręcone przewody do mechanizmu, usunąć te stare druty i dać nowe miękkie.
Sukcesywnie wymienić cyne na innych elementach wcześniej ewentualnie pobielić końcówki.... wiecie ile to roboty?
Jeszcze dochodzi aspekt sprawdzenia fizyczne głowicy czy nie jest krzywa, bo coś inne kasety tak zamulają.... tak ogólnie kaseciak gra, nagrywa.
Nigdy nie spotkałem się w starych kaseciakach z taką degrdacją spoiwa lutowniczego, no bo trzeba je usunąć bo pewnie co chwila będzi jakiś bubel i robienie po części mija się z celem.
Sprawdziłem kondy wyrywkowo pojemności do 10uf i w miare trzymały parametry, ale więksość przekraczała +20% to je podmieniłem, pewnie cały recap będzie potrzebny.
W mechanizmie nie ma plastykowego chassi , to dobra wiadomość, bo dopóki silnik daje rady i elektronika nie padnie na amen będzie przyjemność.
Dźwiękowo jest bardzo poprawnie, era analogowa robiła dobre sprzęty, przyjemnie się słucha własnych nagrań.
zdobyłem już jakieś przewody, wtyczki i gniazda, zrobię fotki może się komuś przyda do własnych pomysłów.