Audiohobby.pl

Sharp GF 6060

Hammer

• 5468 / 2918
  • Ekspert
10-01-2026, 18:45
Kolejny radiomagnetofon na serwisie, podobne rozwiązania techniczne jak poprzedni.
Co do zrobienia ? wszystko mechaniczne do wyczyszczenia, potencjometry, przełączniki, kuuuupa roboty.

Hammer

• 5468 / 2918
  • Ekspert
11-01-2026, 22:55
https://photos.google.com/share/AF1QipP8za5WOesQzT3EyhtJ-VeoFcr9a0huEp3AX4PfzFelk3mBzcQfcdLLuovC2tlwCQ?key=NWVLUHpCU1BvVzIwT2dheW5SZW03UGM5LVMtSjl3

Galeria jak zwykle wszystko widać co z czym połączone itd....

Dzisiaj potencjometry i przełączniki, odczyszczone i zabezpieczone przed trzeszczeniem, Jak lutowałem nieopacznie dotknąłem linki skali i ....pyk poszła, udało mi się odwinąć jeden zwój z gałki i związać linke, chodzi, ale wolałbym nową zrobić, tylko gdzie to kupić.....

Będzie brudna robota z mechanizmem co widać, jeden idler się rozpuścił i zablokował silnik na osi capstana, zostawiam to na koniec.
Mechanizm jak to u Sharpa olbrzymi.....duży silnik, duże paski i w ogóle wszystko tak duże....głowica do polerki i takie tam pierdoły.
Jak coś sie nie urwie do końca prac to penie pożyje.
Kiedyś to robili porządne rzeczy

Przy okazji taka porada że potencjometrów i podkówek nie powinno się zalewać preparatami w sprayu, można doprowadzić nieopatrznie do utracenia połączenia w miejscu gdzie kończy się ścieżka węglowa na styku z nóżką, jak coś wpłynie pod spód to po zawodach, nie ma styku.
Bezpieczniej rozebrać potka i delikatnie przemyć wacikiem tylko samą warstwe rezystancyjną, potem natłuścić np wazeliną tak aby nic nie kapało ani sie nie perliło.
Podkówki starego typu  najlepiej od razu wymienić na nowe, później przy ustawieniach nie będzie problemów.
Tyle na dzisiaj.
« Ostatnia zmiana: 11-01-2026, 23:18 wysłana przez Hammer »