Audiohobby.pl

Volumio Rivo Plus

Gustaw

• 4077 / 3939
  • Administrator
08-01-2026, 21:24
Tym razem na testach czysty transport plików audio - Volumio Rivo Plus.

Link do strony producenta z wszystkimi informacjami technicznymi
https://shop.volumio.com/product/rivo-plus/

Poniżej wersja Volumio Rivo Plus Special Edition,  w skórzanym ubranku.

Test niebawem.

Gustaw

• 4077 / 3939
  • Administrator
08-01-2026, 21:24
.

Wojciech7

• 2287 / 1720
  • Ekspert
08-01-2026, 21:41
Masz dobrze,nie musisz naprawiać kupować magnetofonów kasetowych/szpulowych , potem ewentualnie nocami
naprawiać.  Poszukujesz swojego najlepszego DAC  który  swoimi parametrami być może powali na kolna na
dywanie w salonie-hehe.... Życzę udanych w tym roku kalendarzowym(2026) trafionego zakupu-:))))

AUDIOTONE

• 11169 / 6457
  • Moderator Globalny
08-01-2026, 22:35
Ciekaw jestem, jak tym razem będzie ;-) Czy coś uda się z niego wydobyć przyzwoitego. Czekam z niecierpliwością na testy.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

pień

• 3139 / 1656
  • Ekspert
09-01-2026, 07:01
Również ciekawym :)
 Właściwie to nawet postawiłbym piwo że wpadnie lepiej od poprzedników :)
Ale to tylko dlatego że Volumio jako system w całości i bez blokad na takie hieny jak ja np. hehehe
 Inaczej mówiąc- powinien zbliżyć się jakością do >referencyjnej<  Gustawowej malinki z tymże Volumio na pokładzie.
    Najlepiej oczywiście żeby ją przebił czego życzę :)

Gustaw

• 4077 / 3939
  • Administrator
09-01-2026, 09:12
Mieliście kiedyś streamer "z herbem"? Jeżeli nie, to tutaj macie (patrz -  zdjęcie obudowy z boku) :-)
Ta pikowana skóra, nawiązująca do obicia dyrektorskich drzwi z wczesnego PRL-u, robi "oszołamiające" wrażenie :-)
Na razie testuję Volumio z podstawowym zasilaczem. Konfiguracja softu banalna i to nie względu na to, że już znam Volumio.
Skanujesz kod QR, wskazujesz urządzenie, wpisujesz swoje dane do Tidal-a i gra. Całość zajęła mi 3 minuty.

Czekałem na ten streamer w Polsce przeszło miesiąc. Polski dystrybutor nie ma go u siebie i nie dostarcza dealerom. Dystrybutor nie potrafi też określić kiedy streamer będzie dostępny bo.... "paczka czeka", "kłopoty z transportem" i takie tam. To trochę dziwne w dzisiejszych czasach i dlatego zamówiłem urządzenie bezpośrednio u producenta. Streamer doleciał z Włoch w ciągu 6 dni od momentu zamówienia.

Skrobnę coś w przyszłym tygodniu.
« Ostatnia zmiana: 09-01-2026, 09:16 wysłana przez Gustaw »

bsw

• 651 / 5556
  • Ekspert
09-01-2026, 16:10
Ta pikowana skóra, nawiązująca do obicia dyrektorskich drzwi z wczesnego PRL-u, robi "oszołamiające" wrażenie :-)
Zupełnie nie rozumiem po co ta skóra - czyżby miała powstrzymywać bozony Higgsa i przez takie antygrawitacyjne działanie poprawiać przepływność danych?

Bo na zdjęciu z góry przypomina raczej deseczkę do siadania na niej. Pamiętam za dzieciaka wizyty w zakładzie fryzjerskim - ponieważ byłem za mały i oparcie fotela było za wysokie, to sadzano mnie właśnie na takiej pikowanej deseczce spoczywającej na podłokietnikach fotela...

Gustaw

• 4077 / 3939
  • Administrator
09-01-2026, 16:27
Ty od razu w stronę techniki. "Zdejm" klapy z oczu i potraktuj to jako dzieło sztuki :)
U mnie pasuje do starych mebli po babci.

bsw

• 651 / 5556
  • Ekspert
09-01-2026, 17:53
Oj tam - zaraz technika.
Tak szczerze - to bardziej interesowały by mnie "rozbierane fotki" ;-)

AUDIOTONE

• 11169 / 6457
  • Moderator Globalny
09-01-2026, 19:32
Proszę o wybaczenie, za mały spam z mojej strony...

Pamiętam takie drzwi, ale ta skóra wtedy miała kolor bodajże wiśniowy lub ciemno czerwony. ;-)
Choć zbiegi ze skórą w sprzęcie audio są już długo znane.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

bsw

• 651 / 5556
  • Ekspert
09-01-2026, 20:20
Choć zbiegi ze skórą w sprzęcie audio są już długo znane.
Owszem - ale spotykało się je raczej na frontach kolumn, gdzie - poza estetyką - miały swój wpływ na akustykę.
(O skórzanych padach słuchawkowych też nie trzeba wspominać.)
Ale oklejane pikowaną skórą obudowy klocków to już totalny odlot...

Gustaw

• 4077 / 3939
  • Administrator
09-01-2026, 21:55
Ale oklejane pikowaną skórą obudowy klocków to już totalny odlot...

Zgadzam się i dlatego taki odlot czasami się przydaje, na przełamanie schematu. :-)
« Ostatnia zmiana: 09-01-2026, 22:56 wysłana przez Gustaw »

pień

• 3139 / 1656
  • Ekspert
10-01-2026, 13:47
Widzę że wspomnienia ze skórą są pozytywne :)
  Ja też dzięki temu wspomniałem szczenaiaka psa,  którego onegdaj pozyskaliśmy drogą kupna na bazarze.   Szło mniej więcej tak>   Panie, ale to duże nie urośnie?    A gdzie tam, mama sunia to prawie sarenka i w kieszeni można schować :)
    Noooo, wyrosło skrzyżowanie bernardyna z owczarkiem hehehehehe.   A po drodze taka tapicerkę skórzaną na drzwiach- kropka w kropkę jak na Gustawowym Volumio, zżerał sukcesywnie w miarę wzrostu.  Najpierw cienki pasek na dole, potem wyżej i wyżej.   Gdy obżerał na wysokości klamki to kapnęliśmy się że gościu z bazara zrobił nas w konia heheheh
  Tak więc zabieg z herbami na skórce to jakby ukłon na drogę w hiend :)    Bo to na uczuciach gra .
Zapewne da się też znaleźć fachowe opracowania audiofilskie traktujące o tym że taka skórka to realnie wpływa na dźwięk.
  Izoluje od wspomnianych wcześniej bozonów kosmicznych i innych szkodników, tłumi drgania to na bank,  magisterkę walnąć w temacie da radę :)

Bacek

• 2490 / 6514
  • Ekspert
10-01-2026, 18:53
A już miałem napisać że uderz w skórę/stół a Pień się odezwie.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Gustaw

• 4077 / 3939
  • Administrator
10-01-2026, 20:35
Poczekacie dłużej na recenzje. Zamawiam jeszcze dedykowany zasilacz liniowy Volumio Lineo 5.
Ze standardowym zasilaczem Volumio Rivo + gra barwnie i gładko ale brakuje blasku i szczegółów.
Podoba mi się jednak bardziej od HiFi Rose. O porównaniu z Eversolo nawet nie wspominam, bo nie chcę się znęcać,

Gapa ze mnie, bo nie zamówiłem tego zasilacza liniowego od razu a czytałem, że ten standardowy jest zbyt kiepski na ten streamer. Cóż..zobaczymy.
« Ostatnia zmiana: 10-01-2026, 20:58 wysłana przez Gustaw »