Audiohobby.pl

Fabryczne różnice skosu głowic pomiędzy różnymi markami magnetofonów.

boro53

• 2 / 6246
  • Nowy użytkownik
Dzisiaj o 09:57
Witajcie.

Od niedawna po wielu latach zacząłem na nowo swoją przygodę z magnetofonami. Najpierw kupiłem Denona DRM-710, na którym nagrałem ok 20 nowych kaset. Później dokupiłem na zapas Denona DRM-740. W międzyczasie kupiłem kasetę do testowania prędkości i jej odchyłek.  Niestety, po ok. 3 m-cach użytkowania oba magnetofony mi padły. W DRM-710 padł silnik capstana. Buczy jak sto diabli pomimo czyszczenia i smarowania. Oryginału nigdzie nie ma. Zamiennik Mabuchi nie daje rady uciągnąć taśmy. Nierównomierność przesuwu taśmy zmierzona na kasecie testowej ok. 0.1%, a powinno być 0.038%. DRM-740 zaczął gnieść taśmę na lewej rolce. Rozebrałem cały mechanizm, wyczyściłem, nasmarowałem, założyłem nowe rolki. Dalej to samo. Poddałem się z tymi Denonami i kupiłem Technicsy AZ-6 i AZ7 w stanie idealnym. Super nagrywają, nierównomierność 0,06-0,07%, czyli trzymają normę.
I teraz przechodzę do sedna czyli różnicy w skosie głowic pomiędzy markami. Nie chciało mi się nagrywać jeszcze raz tych 20-tu taśm i skorygowałem "na ucho" skos głowic w Technicsach do nagrań wykonanych na Denonie.
Jednak po przeprowadzeniu testów nagrywania na obu magnetofonach stwierdziłem, że Technicsy brzmią lepiej, jeśli taśma była nagrywana na nich. I postanowiłem jeszcze raz sobie nagrać te 20 taśm na nich.
I teraz moje pytanie: czy mam wracać do fabrycznych ustawień skosu tych technicsów, czy jeśli będę nagrywał taśmy od nowa na przeregulowanym skosie pod Denony to nie ma znaczenia? Nie mam skąd wziąć taśmy z sygnałem ze skosem pod AZ6/AZ7.
Czy wogóle można bez konsekwencji dostosowywać skosy głowic jednej marki magnetofonów do drugich, bez uszczerbku na jakości? Czy po coś dany producent ustalił własne skosy głowic przy których magnetofon brzmi najlepiej?
Czy istnieje jakiś zamiennik kasety testowej Panasonica?

Krzysztof_M

• 1885 / 5838
  • Ekspert
Dzisiaj o 10:35
Witaj na naszym forum :)

W zasadzie kolejność jest jedna gdy zaczynamy magnetofonować:
- remont magnetofonu mechanicznie i elektronicznie,
- ustawienia toru taśmy robimy z pomocą specjalistycznych taśm. W szczególności do ustawienia skosu, wysokości i prędkości.
- cieszymy się nagrywaniem i odtwarzaniem bez problemów.

Jeśli użyjesz do wszystkich magnetofonów takich  samych taśm testowych to bez problemu potem z nagrywanymi taśmami możesz krążyć między wszystkimi urządzeniami i cieszyć się dobrym brzmieniem.

I tak z czasem się to może rozjechać, różne taśmy mogą różnie się układać w torze przesuwu, ale ogólnie kompatybilność zachowasz.

Twój błąd w przypadku tych 20 kaset polegał na tym, że Denony były ustawione nie wiadomo do jakiego standardu.
A nawet jeśli były fabrycznie ustawione, to po tylu latach to i tak było rozjechane.

Oczywiście możesz olać sprawę standaryzacji specjalnymi taśmami - ustawić sobie oba Technicsy do jakiegoś swojego standardu, możesz nawet nagrać swoją testową taśmę z sygnałem np. 8-10 kHz i potem stosować ją do ustawiania wszystkich innych grajków.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Hammer

• 5220 / 2846
  • Ekspert
Dzisiaj o 11:49
Jedna taśma serwisowa do skosu i ustawić to samo dokładnie na każdym kaseciaku, ale to nie gwarantuje 100% kompatybilności bo w grze zostaje ustawienie wysokości głowicy i tu zaczynają się cyrki bo każda z firm ma swoje teoretycznie uniwersalne wzorniki a i tak jest inaczej, nawet w obrębie jednej firmy modele mogą się różnić, o ile w przypadku 2 głowicówek jest to w miare proste to przy 3 gł jest to horror na .....tygodnie, miesiące grzebania , brak snu, trzęsące się ręce , spazmy po nocach i pisanina na forach bo mi 0,5 się różni....a i tak 100% nie będzie.
Jedyna 100% kompatybilność to jest jeden kaseciak rec play, choć czasem jest też i tak żę z czasem się rozjedzie mechnika albo elektronika i trzeba korygować.....walcz.....

Hammer

• 5220 / 2846
  • Ekspert
Dzisiaj o 11:53
Co do silników w kaseciakach to zazwyczaj są standardowe i można je wymieniać zamiennie.
Jeśli mamy np silnik do wymiany 2 stykowy to spokojnie mżna zamienić na 4 stykowy, są tam piny plus i minus a na AB dajemy podkówke bodaje 4,7 k i mamy regulacje z zewnątrz, pisałem o tym daaawno temu a takich silników jest na tony  kopiarek albo na Ali.

boro53

• 2 / 6246
  • Nowy użytkownik
Dzisiaj o 18:30
Właśnie założyłem niby zamiennik i nie ma siły ciągnąć taśmy. Jaką taśmę polecicie do ustawienia skosu? Abex?
AZ6 i AZ7 nie mają regulacji wysokości głowicy, także sprawa jest ułatwiona, a postanowiłem, że zostanę z tymi magnetofonami na dłużej.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 18:33 wysłana przez boro53 »

Hammer

• 5220 / 2846
  • Ekspert
Dzisiaj o 19:43
pokaż te silniki