Audiohobby.pl

Benchmark DAC1 Pre vs Benchmark DAC3 L

Gustaw

• 4043 / 3871
  • Administrator
02-11-2025, 17:13
Niestety nie miałem racji. Jest zupełnie odwrotnie w stosunku do tego co napisałem wcześniej. W porównaniu do DAC1Pre, to właśnie Benchmark DAC3 jest urządzeniem bardzo Pro, dużo bardziej niż starszy DAC1Pre. Aby dojść do takich wniosków to trzeba jednak troche dłużej posłuchać.

Benchmark DAC3 jest "bezwzględnym sukinsynem". To nie jest "poprawiacz" lub "korektor" brzmienia systemu.
Nie wiem jak napisać recenzję tego urządzenia ponieważ, de facto, nie wiem jak opisać brzmienie Benchmark DAC3.
Raz brzmi ciepło, raz zimno, raz sucho a innym razem bardziej soczyście.

Benchmark DAC3 to cholernie równe urządzenie w porównaniu do DAC1Pre, który błyszczał na wysokich tonach lekko cofając średnicę. Tymi wysokimi DAC1Pre potrafił zabajerować scenę dźwiękową natomiast DAC3 zdecydowanie ją uspokaja i nie nadyma. Scena jest określonej wielkości i nie jest wielkości lotniska zarówno przed i za głośnikami, jak i na boki.

DAC3 z pewnością ma lepsze USB, bez tendencji do kliniczności charakterystycznego dla portu USB w starszej wersji (dlatego korzystałem z Coax). W DAC3 wysokie mają więcej informacji/naturalności ale absolutnie się nie wybijają. To co się rzuca w uszy to większa gładkość dźwięku, więcej informacji/barwy na średnicy. Żaden zakres jednak się nie wybija in plus i in minus. Żadnego sztucznego efekciarstwa. Mam też wrażenie, że DAC3, zarówno przez USB jak i przez wejście coax gra bardzo podobnie, z bardzo lekkim wskazaniem na lepszą barwę przy USB.

Zatem czy DAC3 to nudziarz? Hmm...wydaje mi się, że nigdy nie miałem u siebie tak dobrej symulacji muzycznej rzeczywistości. Napiszę tak... :-) Kiedy słucham żeńskiego wokalu na DAC3 to nie mam wrażenia, że kobitka zalewa się łzami przed mikrofonem śpiewając o miłości, tylko, że przyszła wykonać swoją robotę ale kiedy słucham np. Hanka Wiliamsa III, na żywo, to wiem, że facet dobrze się bawił i chyba był nachlany :-)

Jeżeli ktoś lubi "umilacze dźwięku" to Benchmark DAC3 nie jest urządzeniem dla niego. Natomiast jeżeli ktoś poszukuje bezwzględnego narzędzia do konwersji sygnału cyfrowego na dźwięk to Benchmark DAC3 będzie trudny do pobicia.

Tak czy inaczej, Benchmark DAC3 u mnie zostaje *:-)

* - ale starucha DAC1Pre też nie oddam :-) ,przynajmniej na razie.
Benchmark DAC1Pre to ciągle bardzo dobry DAC, pomimo upływu czasu.

« Ostatnia zmiana: 02-11-2025, 17:47 wysłana przez Gustaw »

pień

• 3086 / 1587
  • Ekspert
02-11-2025, 19:39
Fajnie :)
  Mnie by pasowało

Raz brzmi ciepło, raz zimno, raz sucho a innym razem bardziej soczyście.

Czyli nie ma żadnych widzimisię i oddaje to co w zapisie bez przeklepywania na słodkości, ostrości itp...  :)

-Pawel-

• 4847 / 6055
  • Ekspert
Dzisiaj o 11:41
Takie brutalnie neutralne i poprawnie brzmiące urządzenia bardzo często w pierwszym kontakcie mogą wydać się "muzykalne i gładkie". Dopiero po dłuższym zapoznaniu wychodzi, że to nie jest żadne upiększenie, ale tak objawia się brak sztucznych akcentów czy wyostrzeń, które wynikały z niedoskonałości poprzedniego urządzenia. Z takiego pozornie spokojnego i nienatarczywego przekazu tak naprawdę idzie wyłapać więcej detali tyle, że nie są one wyeksponowane. W ten właśnie sposób zbliżamy się do natury :-)

Gustaw - bardzo fajny opis, ten DAC spodobał mi się już od pierwszego postu, szczerze gratuluję nabytku! Niech Ci służy jak najdłużej ;-)
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 12:23 wysłana przez -Pawel- »

Gustaw

• 4043 / 3871
  • Administrator
Dzisiaj o 17:02
A dziękuję bardzo :-)

pień

• 3086 / 1587
  • Ekspert
Dzisiaj o 21:15
Od znajomego angola kiedyś usłyszałem że,  jeżeli dźwięk nam się podoba to zostaje jeszcze jeden test odsłuchowy:
   Zapuszczamy Sinéad O'Connor  :)   Jeżeli nam się tylko podoba to źle.   Ma nam się podobać i po odsłuchu powinniśmy mieć ochotę powiesić się.
  Sorry-  on taki bezpośredni koleś hehehehe
    Mam jeszcze takie pytanko, tak z ciekawości :)   Ony DAC3 ma gdzieś w opcjach wybór filtrów czy nastawiony w tej kwesti na sztywno ?

Gustaw

• 4043 / 3871
  • Administrator
Dzisiaj o 22:24
Benchmark DAC3 nie ma możliwości zmiany filtrowania.