Audiohobby.pl

NAD 613

Tymoteusz

• 10 / 32
  • Nowy użytkownik
04-10-2025, 12:32

NAD 613

Specyfikacje techniczne:

Type: 2-head, single compact cassette deck

Track System: 4-track, 2-channel stereo

Tape Speed: 4,8 cm/s

Heads: 1x record/playback,  1x erase

Motor: 1x DC servo, 1x DC

Tape Type: Type I (Fe), CrO2, Metal (Type IV)

Noise Reduction: Dolby B, Dolby C,  HX Pro

Frequency Response: 20Hz-19kHz (Metal tape)

Signal to Noise Ratio: 78 dB ( Dolby C)

Wow & Flutter : 0,07 %

Input: 80 mV

Output: 0,5V

Dimensions: 435x125x290 mm

Weight:  5kg

Year: 1997

Dodatkowe funkcje/specjalizacje:

-Automatyczne wykrywanie rodzaju taśmy (Type I / II / IV) i dostosowanie ustawień bias i poziomu nagrania
-Funkcja Play Trim – możliwość dostosowania odtwarzania starszych taśm, by lepiej brzmiały
-Funkcja Repeat / Block-Repeat – powtarzanie całej strony lub wybranego fragmentu taśmy
-Gniazdo słuchawkowe
-Złącza “NAD Link” do zdalnego sterowania, by współpracować z innymi urządzeniami NAD wyposażonymi w NAD Link

Historia
-NAD 613 jako ostatni model kasetowy wyprodukowany przez NAD
-Data produkcji często podawana to 1997 (lub w drugiej połowie lat 90.)
-NAD 613 używa jakościowych komponentów, ma wiele stopni wzmocnienia, dobre układanie sygnałów, i jest modelem bardzo dopracowanym, choć prostym w funkcjach. Sprzęt oceniany jest jako solidny i dobrze brzmiący - tak piszą, czy to prawda? Sprawdzę niebawem.
-Funkcja Play Trim — pomaga poprawiać odtwarzanie taśm nagranych na różnych urządzeniach.

Dorzucę tu zdjęcia niebawem.

Ciekawy jestem tego urządzenia, napiszcie czy znacie ten model - NAD 613.
« Ostatnia zmiana: 04-10-2025, 13:22 wysłana przez Tymoteusz »

AUDIOTONE

• 10859 / 6369
  • Moderator Globalny
04-10-2025, 12:47
Proszę poprawić wszystkie błędy po tłumaczu. Ponieważ woła to o pomstę do nieba... przed wklejeniem posta należy go przejrzeć czy nie wypisuje się bzdur...

;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Tymoteusz

• 10 / 32
  • Nowy użytkownik
10-10-2025, 22:09
NAD 613 jest już u mnie, prezentuje się całkiem ok. Wszystko działa. Gra całkiem przyjemnie. Ciekawi mnie co jest w środku, ale jeszcze na moment otwierania przyjdzie pora. Muszę się nacieszyć tym jak fajnie się prezentuje na pozostałych elementach NADa. Musze naprawić 522 bo nie otwiera szuflady, jak macie jakieś linki do filmu pokazującego jak to zrobić, proszę prześlijcie.

NAD 613 kupiłem dlatego że najlepiej (dla mnie ) pasuje do zestawu, choć odcień koloru jest ciut ciemniejszy, ale przyciski ON/OF są podobne - okrągłe. Pozostałe przyciski i pokrętła, nawiązują w stylistyce do tych z CD i wzmacniacza. Cieszy mnie to wyjście słuchawkowe, jeszcze nie testowałem odsłuchu na słuchawkach, ale dobrze że jest. Prawdopodobnie w cenie tego egzemplarza kupiłbym inny może lepszy magnetofon, ale ten cieszy mnie bardzo bo jest uzupełnieniem wcześniejszego systemu. Mam nadzieję że posłuży.

Mało na nim słuchałem by opisać wrażenia dźwiękowe, ale wizualnie mnie urzekł.
Jak posiadacie podobny, napiszcie swoją opinię o tym sprzęcie.
Zdjęcie niestety robione "na szybko".

Wojciech7

• 2221 / 1631
  • Ekspert
11-10-2025, 01:15
Piękny zestaw audio NAD. Gratulacje-:))) Super akustyczno-emocjonalnych przeżyć przy słuchaniu muzyki-:)).
Może warto byłoby kupić jeden magnetofon ( New Acoustic Dimension )-posłuchać jak naprawdę nagrywa/odtwarza kasety magnetofonowe...

chorazy3

• 2106 / 2133
  • Ekspert
11-10-2025, 17:53
NAD 613 kupiłem dlatego że najlepiej (dla mnie ) pasuje do zestawu

Z tego samego powodu kupiłem swego czasu ten magnetofon.
Był to mój pierwszy porządny magnetofon. Faktycznie jak na konstrukcję ze schyłku epoki grał bardzo dobrze.
« Ostatnia zmiana: 11-10-2025, 18:02 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

Wojciech7

• 2221 / 1631
  • Ekspert
11-10-2025, 18:08
To trzeba będzie podreptać po internecie,może jakiś magnetofon tej firmy będzie. Najpierw muszę z szafy  wyjąć cieplejsze skarpety- hehe . Pieskówna  zostaje na gospodarstwie-:))))