ano...... pomimo wytrysku entuzjazmu jak to u kogoś coś jest dobre to zwracam uwagę że pomimo standardu jaki ma być nagrywarki różnych firm mogą różnie reagować na płyty z danej firmy, a odtwarzane też na danych modelach cd.
To wszystko powoduje że należy sobie to potestować, zwłaszcza zrobić testową płyte z dużą ilością utworów i pełną na full, czyli prawie 80 min.
Zauważyłem , co zresztą jest słuszne że koniec płyty najbardziej bije na boki i tracking nie wydala......co może być wadą płyty, nagrywarki albo odtwarzacza.
Jak już ktoś poważnie na kompie chce robić płytki, warto mieć starszego kompa ( stare nagrywarki miały szerokie złącze taśmowe), stare nagrywarki i szukać płyt, które pójdą od 1 x , a max 4 x nagrywać.
Jak to się mówi, różnica potem w dźwięku jest słyszalna, ale nie chcę o tym dyskutować.
Jakiś czas temu pisałem jakie płyty zdobyłem stare dobre...... TDK CD-R Audio, Maxell Xl II audio i złote Philipsy do Audio
To stare wypusty, grube, stabilne
Wszystkie nowe wydania są cienkie, niestabilne w odtwarzaczach.
Ogólnie należy dążyć do tego aby w odtwarzaczu cd korekcja jak najmniej pracowała.
Zawieszenie samego lasera tez się starzeje.
Ale o tym wszystkim było już tu info.