Audiohobby.pl

Konkurs na cieplutki niesymetryczny IC za rozsadne pieniadze

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
05-10-2008, 22:21
Hej.

Poszukuje - jak w temacie - cieplutkiego, niesymetrycznego IC za rozsadne pieniadze.
Teraz przydaloby sie kilka uscislen wiec:

1) Rozsadne pieniadze = do 1.000 PLN preferowane okolice 600-700 PLN (Zakup absolutnie nie musi byc w PL i oczywiscie nie ma najmniejszego problemu jezeli bedzie to second hand). W tej chwili nie chce i nie stac mnie na to by wydawac wiecej na IC. Poza tym nie klasa a sam odpowiedni dobor charakterystyki IC do systemu jest moim zdaniem najwazniejszy i kluczowy.

2) Cieplutki - czyli taki ktory doda jeszcze cieplo, moze byc tez nawet odrobine ciemny. Mile widziane dobre odwzorowanie barw i koloru. Separacja intrumentow i scena na dobrym poziomie takze widziane bardzo mile. Przy tym calym cieple - wazne jest aby IC nie zmiekczal/skracal attacku i nie wydluzal release'u - misiowatosc moze byc w malutkim procencie, ale tylko w malutkim.

3) Gora w zadnym razie nie podbita czy wyeksponowana. Dobra rozpietosc i odwzorowanie barwy czyli tej nizszej mile widziane, ale zadna ekspozycja czy tez podbijanie - to nie jest mile widziane przy GS1000.

4) Srednica ze wspomnianym ciepelkiem to jest to co lubia tygryski. GS1000 tez to lubia. Wiec zeby i GS1000 i tygryski byly szczesliwe - lampizacja srednicy nigdy w nadmiarze. Zadnych wysostrzen czy zbytniej szczegolowosci czy ultra-przejzystosci. Nie nie, to nie tu :)

5) Bas - cialko i faktura sie licza. Lepiej krotko niz rozwlekle. Niskie zejscie zawsze mile widziane przy tym stole.

6) Barwa - najlepiej podkreslona, nakreslona, az moze byc nawet podkreslona :) Tego przy GS1000 tez nigdy za wiele.

7) Scena - brak ewidentnych bledow - reszte robi dobrze system.

O co wlasciwie chodzi ? :) Ano o to, zeby nie byl to ultra-przejzysty kabel odslaniajacy kazdy detal. Nie nie, zdecydowanie lepiej aby byl muzykalny, barwny, dzwieczny a przy tym nie wprowadzal wyostrzen i nie podbijal np. gory czy basu. A wiec rownowaga miedzy wszystkimi zakresami przy duzej muzykalnosci, moze byc cieplo i zadnych ostrosci. Kulturalne, dostojne brzmienie :) Zadnych tez ospalosci, spowolnien, misiowatosci, zmiekczonego basu.

Co do tego ciepelka - wszystkie Van den Hule odpadaja z mety. Moze i te weglaki potrafia wprowadzic cieplo, ale ilez psuja w zamian za to.

Jako, ze preferuje japonskie kable, poniewaz nie sa dla mnie tak przewartosciowane jak amerykanskie - na poczatku chcialbym kupic taki. Na zadnym kablu z kraju kwitnacej wisni sie jeszcze nie zawiodlem czego nie mozna powiedziec o kablach zza wielkiej wody.

Celuje tutaj najbardziej w Harmonixa CI-230 mkII -> http://www.combak.net/cables/INTERCONNECTCABLES.htm

Furutech do 1.000 PLN to raczej kable z metra o ktorych za malo wiem. Evolution Audio mysle, ze by pasowal - ale nie ma poki co nigdzie wystawionego z drugiej reki.

Oyaide - nie do tego systemu

Acrolink- nie do tego systemu

Kondo ...mysle, ze byloby swietnie, ale poki co nie ten przedzial cenowy (za drogo), z drugiej reki szalenie trudno kupic, wtedy moglbym nawet ciut dolozyc :)

Harmonix robi tylko kilka IC, nie ma takiej szerokiej oferty jak Tara czy XLO i kazdy cechuja ponoc swietna barwa.

Furukawa - jezeli bylaby z drugiej reki - tez moglbym ciut dolozyc :)

A moze jakies inne typy ?

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
05-10-2008, 22:40
Zapomnialem jeszcze z czym ma on grac. Transport E-MU 1212M -> Toslink Profi PGD5000 -> DAC North Star M192 -> tutaj wlasnie on -> Yamamoto HA-02 -> Grado GS1000

McGyver

• 114 / 6106
  • Aktywny użytkownik
05-10-2008, 22:42
Wpadnij do mnie na kawę, pozyczę Ci belkina Synapse. Warto się zapoznać, to pogromca mitów. Oprócz tego możezsz jeszcze dostać A.D.A.M lub Eagle Cable. "Lub", bo w miedzyczasie ja też muszę na czymś grać ;-)))

• Gość
05-10-2008, 22:42
Może Audio Note Lexus jest takim kabelkiem - spróbuj sie zainteresowac, wg mnie pasuje do Twojego opisu/oczekiwań.
Kondo - ten miedziany, wg mnie jest kablem dość przejżystym i średnicy ani mięska specjalnie nie doda...

Road To Nowhere

• 1034 / 6106
  • Ekspert
05-10-2008, 22:52
>McGyver czyli Belkin Synapse IC gra "ciepło" ?
Pytam bo kolega potrzebuje coś na "ocieplenie" do Cambridża.

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
05-10-2008, 23:35
Fallow,

Próbowałeś Cardasów ? Neutral Reference i Golden Reference.
Ten pierwszy (poniżej 1kzł) powinien spełniać Twoje wymagania ale ma lekko poluzowany bass. Golden Reference ma bardziej zwarty i konturowy bas  ale niestety jest droższy niż 1kzł.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
06-10-2008, 00:17
Dzieki wszystkim za uwagi. Kiedys probowalem jednego ale nie za bardzo mi sie podobal - jednak w obecnym systemie mogloby byc np. dobrze - niestety nie mam dostepu do kogos kto by mial taki kabel.

Sadzac z tej recenzji - powinienem sie jeszcze zainteresowac Nirvana http://www.highfidelity.pl/artykuly/0501/nirvana.html

BTW. Audio Note Lexus tez z opisow bylby dobry.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
13-10-2008, 15:24
Testuje Lexusa - i to chyba najlepszy IC z jakim ostatnio mialem kontakt - jak dla mnie oczywiscie i w moim systemie.

BTW. Co myslicie o Furukawa Vivaldi ? Mam mozliwosc kupienia go w dobrej cenie. Furukawa powinna grac lagodnie i kulturalnie czyli tak jak bym chcial.

__kot__

• 724 / 6105
  • Ekspert
13-10-2008, 15:35
>McGyver

A gdzie można dostać tego Belkin-a ?

lancaster

• Gość
13-10-2008, 16:21
Lexusa odsluchiwałem kilka lat temu i faktycznie jest dosc cieplo brzmiacy IC.
Wtedy w stawce bylo kilka IC z czego do finału dostał sie PSC i Lexus wlasnie. Kupilem wtedy PSC - bardziej mi sie podobaly barwy, ale tez nie byl ocieplony....no moze odrobinę
Jak chcesz cieplo brzmiacy IC to moze sprobuesz zwykla dobrą mikrofonówkę :) Jakiś Klotz moze okazac sie cieżki do odróżnienia od Lexusa w ślepym tescie.
Za to calkiem niedawno mialem okazję posłuchac wersje analogową Belkina Synapse i uwazam ze to bardzo fajny kabel. Nie chcę niczego pisac na odległosć ale wydaje mi sie ze chwyta za serce bardziej od Lexusa.

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
13-10-2008, 16:28
Z dobrych mikrofonówek @fallow już ma pożyczonego ode mnie, sądzę że ciekawszy niż kloce. Kabelek jest mocno przeźroczysty, z ładną, nieco ciemną barwą i precyzyjnym sopranem.

lancaster

• Gość
13-10-2008, 16:31
majkel, no to jestem ciekaw jak Lexus przy nim wypada ?

Z ciepłych(typowo)mikrofonówek przypomnia mi sie jeszcze Gotham GAC2

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
13-10-2008, 19:29
Panie i Panowie, ja nie chce zadnej mikrofalkowki. Powie czlowiek, ze chce ciut ciepelka a juz mu chca zrobic statek milosci :)

Zadnego przesadnego ciepla - kabel lekko zmierzajacy w strone ciepla wskazany, z kulturalnym przekazem, zadnego show - i zadnego nadymania czegokolwiek.  

Moj  DAC sam w sobie gra juz cieplo oraz bardzo kulturalnie i po prostu chcialbym to kontynuowac. Za cieplo tez byc nie moze ani za kluchowato.

Szczerze mowiac Lexus jest po prostu dobry i mysle, ze jego "dobroc" slychac bez wiekszych problemow. Harmonix z reszta, ktorego juz oddalem tez jest b.dobry - ale mnie pasowaly bardziej cechy Lexusa.

Jestem po posluchaniu kabelka Furukawy i co tu duzo mowic, szkola brzmienia wlasnie taka jaka mi pasuje. Nie dostrzegam wad - wiec jest dla mnie w porzadku. Porownam go jeszcze z Lexusem i wybiore jeden z nich.

Jest juz to ostateczne starice. Albo Lexus albo Furukawa Vivaldi.

cocor2007

• Gość
13-10-2008, 19:51
Jeżeli podpasowała Ci Furukawa Vivaldi, to spróbuj może polskiego SAPRa z Kontechu z wtykami Eichmana. Kilka lat temu wybierałem między tymi IC i został SAPR. Wg mnie prezentował bardziej hm..., otwarty dźwięk o podobnej barwie.