I dzisiaj nadeszłą ta chwila na sprawdzenie kaseciaka.
Z racji tego iż schematu nie mam, wrzuciłem kasete 200/400 i pomierzyłem napięcia na scalaku Dolby i lekka korekcja ok 10 mv prawie nieznacząca...
No to teraz zapis, a z racji że są to 3 głowice poszło szybko i bezboleśnie aczkolwiek .....
wrzucałem sporo kaset, aby stwierdzić co siedzieje z równościazapisu.
Okazało się że równiutko to TDK D i Basf LH E1, Maxell UR czyli żalazówki, tam różnice ok 3-5 mV to nie różnice, ale za to chromy , lewy kanał niżej ok 20 mV tak średnio.
Stwierdziłem że bycmoze głowica niewidocznie przytarta i pewnie nie zawsze siada juz taśma, więc podniosłem na chromie i metalkach o ok 10 mV co nie zaszkodziło też i na żelazach, .
Powiedzmy ze metodą kompromisu jest w miare równo.
Ale za to przetestowłaem szybko z 20 cia pare modeli kaset jak kaseciak podbija lub obniża poziomu nagrań przy 315 hz i 0 dB.
Np TDK D podbija ładnie o ok 20 mV , ale zato magnetofon mi wysterował praktycznie bez strat... no może minimalnie ok 10 mV kasety Basfa Maxime i podobne tempe Basfy.
Nie mam mu tego za złe ostatnio najczęściej Basfy trafiam z zachodu na szpejach.
Ogólnie mogę powiedzieć po regulacjach ze kaseciak całkiem dobrze radzi sobie a z racji tego iż jest w brzydkim stanie zewnętrznym na razie robić będzie za nagrywarke do walkmana i auta.
Kondensatorów nie będę wymieniał bo losowo sprawdzone niskie pojemności trzymają się doskonale, więc nie ma co ulepszać dobrego, zwłaszcza że ścieżki są wyjątkowo cienkie , zwłaszcza punkty lutownicze.
Sygnał wejściowy podawałem z programu Audio Sweepgenerator, który posiada regulowany tłumik sygnału i fajnie to się sprawdza.
Można też przez Generator w programie Soundcard Osciloscope, ale ustawia się go w mV.
W magnetofonie nie ruszałem ustawień Bias, jest on poprawny dla każdego rodzaju taśmy a regulacja zew ma spory zakres.
Wcześniej wymienilem rolke napędowa co poprawiło zniekształcenia od mechanizmu.
Wymiary rolki to 10,5x7x2
Myśle jednak ze to niedoceniony model doskonale sprawujący się dla nieortodoksyjnych nagrywaczy kaset.
Jeszcze jedno... myślałem do tej pory że tylko Nak ma swoją ch-kę nagrań , a tu się okazuje że ten Philips także , albo Sony TC-K670 swoja bo dźwiękowo zwłaszcza w "ostrych" tonach się różnią...pewnie taka uroda między nimi.