Wiesz Nano kodeków do audio jest od groma, lepszych, gorszych, stratnych, bezstratnych i tak dalej.
Kwestia, że większość rozgłośni internetowych nadaje w absolutnie skrajnie niskich bitrate'ach, więc żaden kodek nie pomoże.
Dlatego właśnie nie zaglądam nawet do radio w internecie. Mamy 2021 łącza 50-150 Mbit/s są w zasadzie standardem, streamowanie obrazu 4K bez najmniejszych problemów, a radia w internecie nadają 64-128kbit/s...czaaaaasem od wielkiego dzwonu 256-320kbit/s w MP3 czy AAC. Przyznam, że nie rozumiem dlaczego większość puszcza jakość, która nadaje się wyłącznie do ludzkiej mowy, a nie muzyki.
Przyznaję jednak, że nie wiem jak to wygląda od strony radia - tzn. z czym wiązałoby się udostępnianie streamów w lepszej jakości dla nich - ile by to więcej kosztowało.
Jeszcze co do przyszłości to raczej są to usługi streamingowe typu Tidal czy Qobuz czy Spotify, a nie radia. Ludzie chcą słuchać i oglądać tego, czego chcą słuchać, a nie tego, co akurat leci. Tak myślę, przynajmniej wśród moich znajomych. W samochodzie radia nie mam ustawionego od 5 czy 6 lat i jakoś mi tego nie brakuje.